Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nordiska superkvällen? Ståhl, Warholm och Ingebrigtsen uppgivna efter tredubbla missräkningar: "Pinsamt att vara så bra men ändå så dålig"

Daniel Ståhl, Karsten Warholm och Jakob Ingebrigtsen.
Bildtext Daniel Ståhl, Karsten Warholm och Jakob Ingebrigtsen, tre OS-guldmedaljörer som blev utan segrar i Eugene.
Bild: All Over Press

Allt var bäddat för en svensk-norsk jättekväll i Eugene. Då misslyckades förhandsfavoriterna på bred front. Jag blev slagen av en löpare som är sämre än jag, säger Jakob Ingebrigtsen efter sitt silver.

Nej, Daniel Ståhl har inte varit sig själv den här sommaren. Bjässen som i Sportliv talade om att gå för världsrekordet har inte ens kommit nära.

Istället har han blivit omkörd av den unga slovenen Kristjan Ceh. Det såg ut att vara så redan i början av säsongen – och bevisades senast då Ceh med ett nytt VM-rekord tog hand om guldet medan Ståhl blev utan medalj.

– Jag blev lite chockad, säger Ståhl till SVT efteråt.

Inte över att Ceh kastade över 71 meter, utan för att Ståhls bästa kast ströks. Ståhl kastade 69,19 i den tredje omgången, men efter videogranskning visade det sig att han hade trampat på fel sida av kastringen.

– Där ser man ju det klart och tydligt, medger ändå Ståhl då han får se repriserna.

Programmet är inte längre tillgängligt
Daniel Ståhls bästa kast i diskusfinalen var övertramp - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

– Det var dåligt av mig. Det var synd. Jag var ändå på gång med 69 plus. Men chocken satt kvar och gjorde det svårt att hålla fokus och fortsätta även om jag var förberedd på det, säger han.

Landsmannen Simon Pettersson som imponerade i kvalet slutade femma.

"Fick notan i dag"

Karsten Warholm hade i sin tur oddsen emot sig på herrarnas 400 meter häck. Världsrekordsinnehavaren har gått en kamp mot klockan – frågan var om Warholm skulle kunna tävla alls efter att ha dragit på sig en lårskada.

Men Warholm fanns med i heaten, han tog sig galant hela vägen till final. Där såg norrmannen under loppets första 300 meter ut att till och med ta hem guldet.

– Jag fick en massa mjölksyra före den åttonde häcken. Sen var det över. Sådant är det. Jag kom hit och gjorde allt jag kunde. Det är jag stolt över, säger han till NRK.

Istället var det världsettan Alios Dos Santos som tog hand om guldet närmast före hemmafavoriten Rai Benjamin.

Programmet är inte längre tillgängligt
Alison dos Santos tog hand om VM-guldet på 400 meter häck - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Men Warholm sticker inte under stol med att uppladdningen var allt annat än optimal.

– Det är så klart inte resultatet jag hoppats på. Jag märkte att träningen varit lite märklig, det var en svår utgångspunkt, säger han.

– Det har varit tunga veckor. Det har varit hårt arbete för att alls komma tillbaka. Jag har inte tränat som jag hade planerat, jag fick notan i dag.

Känslosamma pappan i speakerbåset

Men om det var en nordbo som skulle ta guld natten till onsdag finsk tid så var det Jakob Ingebrigtsen.

21-åringen såg också ut att ha segern i en liten ask då löparna inledde det sista varvet i finalen på herrarnas 1500 meter. Ingebrigtsen låg först och styrde loppet.

Då hände det omöjliga. Britten Jake Wightman flög förbi på den bortre rakan och höll ledningen hela vägen fram till mål.

Programmet är inte längre tillgängligt
Brittisk sensationsseger på 1500 meter, Jakob Ingebrigtsen fick nöja sig med silver - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

– Det där är min son och han är världsmästare, skanderade det på Hayward Field. Wightmans pappa Geoff är nämligen speaker på VM.

Det märkte så klart Jake också, som efteråt berättade om känslosvallet för AFP:

– Kul att han kunde visa det! Det var en stor stund för honom också. Jag hoppas verkligen han firar nu. Själv hoppades jag bara kunna göra likadant som Laura (Muir, brons på damernas 1500 meter reds.anm), jag skulle ha nöjt mig med de andra medaljerna också men det här var drömmen.

"Trodde det inte fanns någon som är dum nog ..."

Jakob Ingebrigtsen då? För de internationella mediehusen på plats höll han uppe fasaden.

– Jag gjorde misstag på det sista varvet, som jag står för. Jag är glad för Jakes skull. Det är en ära att vara medaljör över huvud taget, säger han enligt AFP.

Men i NRK:s intervju genast efter loppet kunde han inte dölja besvikelse.

– Jag tycker det är pinsamt att vara så bra, men samtidigt vara så jävla dålig, sågar han sig själv.

– Det är helt jävligt. Och känns så dumt att säga. VM-silver är en otroligt stor grej, men jag blir slagen av en löpare som är sämre än jag. Jag är besviken på mig själv.

Jakob Ingebrigtsen ger high fives åt fans efter ett lopp.
Bildtext Jakob Ingebrigtsen kunde le artigt då han hälsade på fansen efter loppet, men innerst inne var han riktigt besviken.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Brorsan Henrik analyserade loppet för NRK från läktarplats och tyckte det var vågat av lillebror att dra så mycket han gjorde. Och att det kan ha varit tungan på vågen då guldet skulle delas ut.

– Det var en stor risk, men det skulle ha varit starkare att ta guldet på det sättet, säger Henrik Ingebrigtsen.

– Nej, avfärdar ändå Jakob Ingebrigtsen den teorin.

– Det största misstaget är att jag inte pressar tillräckligt. Jag öppnar dörren för andra att attackera. Jag tror att det inte finns någon som är dum nog att attackera på utsidan. Men det finns alltid någon, fortsätter han.

Ingebrigtsen deltar också i 5000-metersloppet i Eugene.

Källor: SVT, NRK, AFP

Diskussion om artikeln