Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medieuppgifter: Tyskland går in med miljarder och blir storägare i Uniper

Tytti Tuppurainen intervjuas av media.
Bildtext Tytti Tuppurainen var fåordig efter riksdagens ekonomiutskotts möte på tisdagen. Vad som diskuterades på mötet är konfidentiellt, sade Tuppurainen.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Miljardpaketet skulle ge tyska staten trettio procent av Uniper och vara värt mellan 5 och 10 miljarder euro.

Tyska staten kan ha kommit fram till en lösning på Uniperkrisen, skriver Yle Uutiset. Tyska staten skulle gå in i Uniper med ett miljardpaket som skulle ge tyska staten trettio procent av Uniper. Hjälppaketet skulle vara värt mellan fem och tio miljarder euro.

Informationen kommer från källor som nyhetskoncernen Bloomberg och tidningen Handelsblatt.

Tyska regeringen skulle enligt källorna också vara redo att överföra en del av de höjda gaspriserna på konsumenterna. Tidigare i juli stiftade Tyskland en ny lag som tillåter kostnadsöverföringen, men den har ännu inte tagits i bruk.

Nyhetsbyrån Reuters uppger att Tyskland kommer ta i bruk lagen som en del av räddningspaketet.

Enligt Yles källor kommer Unipers öde avgöras i Tyskland. Inga nya förhandlingar med Finland är inbokade, men samarbetet på olika administrativa och politiska nivåer upprätthålls.

Yles källor uppger också att både ägarstyrnings- och Europaminister Tytti Tuppurainen och statsminister Sanna Marin följer med utvecklingen. Tuppurainen uppgav igår att Fortum inte ska gå in med mera pengar i Uniper.

Artikeln är en översättning av Anni Juusolas artikel artikel Mediat: Saksa osallistuu Uniperin pelastuspakettiin miljardeilla ja sallii yhtiön siirtää kustannuksiaan kuluttajille för Yle Uutiset. Översättningen är gjord av Axel Ridberg.