Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dricksvattnet i Näsby i Houtskär behöver inte längre kokas – men avföringsbakterier har upptäckts i brunnsvatten

Från 2022
Uppdaterad 20.07.2022 14:17.
Människa fyller vattenglas under kranen
Bildtext Illustrerande arkivbild. Kranvattnet i Näsby i Houtskär ska fortsättningsvis kokas.
Bild: Mostphotos

Provresultat från färskvattenbrunnarna visar att det finns e.colibakterier i någon av brunnarna. Tills vidare är brunnarna avstängda.

Dricksvattnet i Näsby i Houtskär behöver inte längre kokas, utan kan användas som normalt.

Det här framkommer i ett pressmeddelande från Pargas stad. Enligt meddelandet visar prover som tagits i måndags att vattnet uppfyller kvalitetskriterierna.

Enligt driftschef Mika Laaksonen vid Pargas vattentjänster visar de senaste provresultaten visserligen inte några avföringsbakterier i vattenledningsnätverket eller i det utgående vattnet från vattenverket.

– Men däremot förekommer det bakterier i det vatten som kommer in till vattenverket från färskvattenbrunnarna. Vi har nu stängt av alla brunnar, säger Laaksonen.

Enligt Laaksonen har man nu tagit prov från brunnarna för att ta reda på vilken eller vilka av dem som har bakterier i sig. Resultaten från de proven kommer antagligen på fredag, säger Laaksonen.

Fram tills saken är utredd och färskvattenbrunnarna är avstängda använder man nu havsvatten i vattenverket. Med andra ord kommer inga fler avföringsbakterier från brunnsvattnet ut i vattennätet längre. Samtidigt fortsätter klorbehandlingen av vattennätet i Näsby.

– Antingen på fredag eller på måndag tar vi nya prover från det utgående vattnet för att se om det är rent, säger Laaksonen.

Det var i förra veckan som det uppdagades e.colibakterier i dricksvattnet i Näsby i Houtskär.

Artikeln uppdaterad 20.7.2022 klockan 14.15: Information från Pargas stad om att dricksvattnet nu går att dricka utan att koka det har lagts till i artikeln och rubriken ändrades. Tidigare stod det att vattnet fortsättningsvis måste kokas.