Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå sjöräddares nya båt Thure Gallén går som en bil

En sjöräddingsbåt
Bildtext Ingå Sjöräddares nya båt Thure Gallén är en donation från bland annat Thure Galléns stiftelse och därför döptes även båten efter det före detta kommersrådet.
Bild: Yle / Linus Westerlund

I en dryg månad har Ingå sjöräddare använt sin nya räddningsbåt och på onsdagen (20.7) fick båten äntligen sitt namn: Thure Gallén.

Vid Café Wilhelmsdal i Ingå kyrkby döptes den nya sjöräddningsbåten under onsdag förmiddag (20.7).

Lagom till midsommar anlände den nya båten, av klassen PV3 till Ingå och kapten Patrik Bussman konstaterar att den uppfyller alla förväntningar.

– Den funkar väldigt bra och eftersom motorerna är på utsidan är det väldigt tyst i båten. Den går som en bil, säger Patrik Bussman.

Kräver en mindre besättning

Till skillnad från Ingå sjöräddares förra båt (Fagerö) kan den nya båten (Thure Gallén) köras med en två personers besättning. Fagerö krävde minst tre personer ombord.

Den nya sjöräddningsbåten är också aningen mindre och lättare än sin föregångare, men topphastigheten är däremot ungefär samma, 41 knop.

en sjöräddningsbåt
Bildtext Den nya båten anlände till Ingå i slutet av juni, lagom till midsommarhelgen.
Bild: Yle / Linus Westerlund

Den nya räddningsbåten har dessutom en för som kan öppnas hydrauliskt, vilket gör det lättare att ta i land och att lyfta patienter in i båten.

– Att båten enbart kräver två personers besättning är väldigt tacksamt, menar kaptenen Patrik Bussman.

Pris: en halv miljon euro

Den nya sjöräddningsbåten är en donation som finansierats av Social- och hälsovårdsorganisationernas understödscentral (Stea) och Thure Galléns stiftelse, som även fått namnge båten. Priset landar på omkring 500 000 euro.

Ingå Sjöräddares gamla båt har redan i våras åkt vidare till Nådendal och eftersom den nya båten anlände först mot slutet av juni berättar Patrik Bussman att sjöräddarna haft en lugn försommar.

– Men sedan båten anlände har vi haft en hel del uppdrag, främst bogseringar, men också en del grundstötningar, säger Bussman.

Diskussion om artikeln