Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Det blir vemodigt" – Maggi Ahlfors har blandade känslor över teatergarderobens flytt till det nya kulturhuset Fokus

Ställningar med en massa kläder.
Bildtext Teatergarderoben i "Tryckis" källare inrymmer 5000-6000 plagg och dessutom en massa skor, hattar samt accessoarer. Majoriteten kommer nu att flyttas till det nya kulturhuset Fokus i Karis.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Teatergarderoben har haft sitt hem i Tryckeriteaterns källare i 15 år. Nu är det dags för garderoben att flytta till Karis nya kulturhus, men allt kommer inte att få plats i den nya lokalen.

Västnyländska ungdomsringens teatergarderob är platsen vem som helst kan komma till om man behöver kostymer för en teater, maskerad eller bara en frack till Gamlas dans. Det finns över 5000 plagg att välja mellan och dessutom tillkommer ännu hattar, skor och accessoarer.

I 15 år har teatergarderoben hållit till i Tryckeriteaterns källare i Karis, men nu är det dags för en uppgradering när garderoben flyttar till det nya kulturhuset Fokus.

– Nog blir det ett vemod för teatergarderoben och för hela teatern, säger Margareta “Maggi” Ahlfors som ansvarar för garderoben.

Trots vemodet att lämna den nuvarande adressen är Maggi Ahlfors ändå förväntansfull. Flytten till nya lokaler blir spännande.

Maggi var med redan under den förra flytten

Under de 15 år teatergarderoben har funnits i “Tryckis” källare, är det just Maggi Ahlfors som ansvarat för den, men redan innan flytten till Karis, då garderoben höll till i Ekenäs, var det hon som höll i trådarna.

En kvinna står bland klädställningar.
Bildtext Margareta "Maggi" Ahlfors har blandade känslor gällande flytten. Det kommer bli vemodigt samtidigt som det känns spännande.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Maggi Ahlfors har alltid haft ett intresse för teater både på och bakom scenen. Resultatet är närmare 40 år inom amatörteaterbranschen.

Man måste veta lite före. Det är ju helt annorlunda på den nya platsen

― Maggi Ahlfors

En flytt är aldrig en dans på rosor

Flytten från gamla Tryckishuset, som kommer rivas, till Fokus medför en del utmaningar.

En av utmaningarna är att kläderna måste transporteras varsamt och försiktigt. En annan detalj är utmaningen att planera hur man ska organisera garderoben i den nya lokalen då man inte riktigt vet hur det kommer att se ut.

– Man måste veta lite först. Det är ju helt annorlunda på den nya platsen, förklarar Maggi Ahlfors.

– Här hänger ju kläderna rakt ner, men i de nya lokalerna hänger kläderna i rullande arkivhyllor, fortsätter hon.

Maggi Ahlfors förhåller sig ändå positivt till flytten, fastän det är lite pirrigt.

En tegelbyggnad.
Bildtext Tryckishuset i Karis kommer rivas. På tomten byggs istället bostadshus.
Bild: Linus Westerlund / Yle
En teaterscen.
Bildtext Tryckeriteaterns gamla scen byts i höst ut mot nya lokaler i kulturhuset Fokus. Teatern kommer att ha tillgång till en teatersal och en annan mindre sal.
Bild: Linus Westerlund / Yle

En liten lokal är ett stort problem

Den största utmaningen är att alla kläder och rekvisita inte kommer få plats i den nya lokalen i Fokus.

Maggi Ahlfors hoppas att alla klädesplagg och skor ryms.

Västnyländska ungdomsringen är hur som helst tvungen att hyra en extern lokal för rekvisita som man redan nu vet inte får plats i kulturhuset. Det gäller främst större rekvisita som kistor.

– Visst innebär det att man måste fundera var saker och ting ligger. Finns det där eller här?

För tillfället är det svårt att säga om det här kommer försvåra arbetet för teatergarderoben och teatern. Maggi Ahlfors ansvar i första hand för kläderna och små rekvisita, så det återstår att se förklarar hon.

Byggnad.
Bildtext Så här ser det nya kulturhuset Fokus ut.
Bild: Emma Reijonen / Yle

Fokus kommer vara en plats för alla

I det nya kulturhuset i Karis kommer biblioteket och musikinstitutet att finnas. I Fokus kommer även Svenska kulturfondens nyländska regionkansli, stadens utställningsverksamhet, Luckan Raseborg och Västnyländska ungdomsringen att ha sina kontor.

Läs mer om slutspurten på bygget av kulturhuset.

Eftersom Tryckishuset kommer rivas behöver Karis en ny teaterscen och den kommer att finnas i det nya kulturhuset. Framför scenen har man byggt en läktare och loger finns till skådespelarnas förfogande.

Fokus kommer inte bara att vara ett gemensamt hus för de här aktörerna. Anne Ahlefelt som fungerat som projektchef för bygget hoppas att invånarna ser kulturhuset som ett gemensamt hus för alla.

“Det blir vemodigt” - efter 15 år på Tryckeriteatern flyttar teatergarderoben till det nya kulturhuset Fokus

11:11

Diskussion om artikeln