Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

SAS fortsätter skjuta upp flygstart – inga flyg från Vasa till Stockholm i höst

Flygbolaget SAS Airbus A320-flygplan parkerade på flygfältet i Köpenhamn.
Bildtext SAS fortsätter att skjuta upp öppnande av flyglinjen från Vasa till Stockholm. Det senaste, än så länge inofficiella budet, är att det knappast blir före i vinter.
Bild: Johan Nilsson / AFP

Det ser dåligt ut när det gäller flygförbindelsen från Vasa till Stockholm. SAS signalerar att det är andra sträckor som kommer att prioriteras härnäst. Vasa kan få vänta tills vintern på att trafiken kommer igång igen.

På Vasaregionens Utveckling Ab, Vasek, säger projektchef Peter Källberg att inget är slutligt bekräftat, men troligtvis ser vi inga Stockholmsflyg i höst.

– Tyvärr så fick jag besked att det ser lite dåligt ut. SAS har fortsatt kapacitetsproblem, brist på maskiner och flygande personal, säger Källberg.

Enligt Källberg råder det vid SAS särskilt brist just på den typ av flygplansstorlek som skulle behövas i trafiken till Vasa. Det blir olönsamt för bolaget att sätta in ett för stort flygplan på rutten. Pilotstrejken som avslutades helt nyligen, har naturligtvis också påverkat bolaget.

– Så jag har förstått på dem att det finns andra linjer de kommer att prioritera nu i höst och först i vinter blir Vasa aktuellt.

Källberg förhandlar regelbundet med flygbolaget och han är inte orolig för att Vasa slutligt skulle gå miste om flygförbindelsen till Stockholm. Men det är naturligtvis trist att tidpunkten för när trafiken återupptas hela tiden flyttas fram.

– Klart att det här är bekymmersamt, vi vet ju att det finns ett behov.

Coronaläget i höst påverkar också

Stockholm är en väldigt viktigt destination inte minst för Vasaregionens exportföretag, men även om efterfrågan på arbetsresor har ökat så är den enligt Källberg ännu inte vad den var före pandemin. Det här vet man naturligtvis vid flygbolagen.

– Alla flygbolag idag har väldiga utmaningar. De följer därför mycket noggrant med utvecklingen och evaluerar lönsamheten. Det är lönsamheten som avgör.

man i blå jacka står utanför ett trevåningshus.
Bildtext Peter Källberg är inte orolig för att Vasa helt ska bli utan flyg till Stockholm. Frågan är bara när rutten igen trafikeras.
Bild: Yle/Malin Hulkki

På Vasek kan man försöka påverka, vilket man också gör, men beslutet fattas av flygbolagen. Samtidigt berättar Källberg att internationella mätningar förutspår en minskning i flygresandet med 30 procent jämfört med nivåerna före pandemin. Om Vasa någonsin ser samma turtäthet på sin flygplats igen är oklart, men säkert är i varje fall att det kommer att dröja.

– Det ska nog komma ett rejält lyft isåfall. Och det hoppas vi förstås på till exempel i och med kommande batterifabrikssatsningar, men det återstår att se.

Hur coronaläget utvecklar sig i höst kommer även att påverka situationen. Blir den sjunde coronavågen tuff inverkar det såklart på mängden arbetsresor som görs. Källberg konstaterar att man har tvingats bli van vid den stora osäkerheten.

– Men jag är övertygad om att vi får en Stockholmsförbindelse igen. SAS har upprepade gånger sagt att frågan inte är om man öppnar linjen igen, utan bara om när man kan öppna den.

Senast efter sommarsemestrarna räknar Källberg med att få besked av SAS om deras planer för Vasarutten.