Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hasta la vista, baby – Boris Johnson planerar återkomst?

Från 2022
En gatuskylt på ett hörn där det står Downing Street SW1, City of Westminster.
Bildtext Den brittiska premiärministerns residens finns på Downing Street i centrala London.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Boris Johnsons efterträdare tillkännages den 5 september. Det blir antingen Rishi Sunak eller Liz Truss. Men det betyder kanske inte att Johnson för gott säger farväl till Downing Street.

Storbritanniens avgående premiärminister slöt upp till sin sista frågetimme i parlamentets underhus på onsdag eftermiddag. Men han avslutade sitt tal med en replik från filmen Terminator 2 - Domedagen: Hasta la vista, baby.

– De senaste åren har varit mitt livs största privilegium och det är sant att jag hjälpte till att vinna den största Tory-majoriteten på 40 år och en stor omgruppering i brittisk politik, sa Johnson i ett tal som har beskrivits som hans politiska testamente.

– Vi har förändrat vår demokrati och återtagit vår nationella självständighet, konstaterade han med hänvisning till brexit.

Boris Johnson talar i brittiska underhuset. Omkring honom sitter andra parlamentsledamöter och på bordet framför ligger en spira och böcker.
Bildtext Boris Johnson under frågetimmen i underhuset onsdagen den 20 juli.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Jag har hjälpt det här landet att ta sig igenom en pandemi och bidragit till att rädda ett annat land från barbari och det är faktiskt helt tillräckligt.

– Uppdraget i stort sett genomfört, sa Boris Johnson, och tillade sedan:

– För stunden.

Därefter tackade han sina anställda och sina kolleger i parlamentet innan han citerade Arnold Schwarzeneggers karaktär i Terminator-filmerna genom att tillägga:

– Hasta la vista, baby. Tack.

"Hasta la vista" brukar översättas med "hejdå" men kan också tolkas som "på återseende".

Farväl eller inte?

Formuleringen har av brittiska kommentatorer under kvällen setts som en fingervisning om att Boris Johnson kanske tänker sig att han kan bli premiärminister på nytt en dag, efter Rishi Sunak eller Liz Truss.

"Liksom hans nästan-motpart i USA, Donald Trump, överväger Johnson helt tydligt möjligheten att komma tillbaka en dag. Kanske det inte var den sista frågetimmen i alla fall", skriver The Guardian.

Det skulle faktiskt inte vara första gången en premiärminister återvänder till Downing Street. På 1800-talet var liberale William Gladstone premiärminister i Storbritannien i hela fyra olika repriser med början 1868.

Senast någon gjorde en framgångsrik comeback till Downing Street var på 1970-talet: Labour-politikern Harold Wilson var premiärminister från 1964 till 1970 och igen från 1974 till 1976.

Källa: BBC, The Guardian