Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Spjutherrarna kvalar till VM-final – Shelly-Ann Fraser-Pryce jagar dubbeln

Uppdaterad 22.07.2022 00:26.
Programmet är inte längre tillgängligt

En, två, tre – eller ingen alls? Inget annat än finalplats duger för Finlands manliga spjuttrio i friidrotts-VM i Eugene. Nattens fjärde finländare Eveliina Määttänen är ute efter avancemang på 800 meter.

Medaljhopp med enorm potential men skör kropp. Strålande mästerskapskastare med bräcklig bakgrund. Och stortävlingsnykomling i rekordform.

Där Finlands trio i herrarnas spjutkval i Eugene natten till fredag finsk tid. Oliver Helander, Lassi Etelätalo och Toni Keränen siktar på att ta sig vidare till final hela bunten.

– Formen är ungefär samma som inför de tidigare tävlingarna. Den borde vara helt bra. Jag ska åtminstone försöka klara av kvalet den här gången, säger Helander som är världsfyra med 89,83 och Finlands klart största medaljkandidat i Eugene.

– Inte ger det någon extra press. Nog förstår jag ju det. Om man kommer till ett mästerskap som världsfyra, så nog är ju målet helt klart medalj.

Läs mera om läget inför spjutkvalet och frågetecknen kring den ovanligt tunna ansatsbanan här.

Allt passar för Määttänen

Nattens fjärde finländare är ett av den inhemska friidrottssommarens största utropstecken. Den tidigare häcklöparen Eveliina Määttänen har under sin första seniorsäsong som medeldistansare förbättrat sitt personbästa med elva sekunder på 800 meter.

Hon gör sin stortävlingsdebut på seniornivå, men hennes allra första mästerskap som junior var de facto på 800 meter. På grund av skador blev utvecklingen på 400 meter häck lidande och Määttänen testade på gamla favoritgrenen. Ett beslut hon inte behövt ångra.

Eveliina Määttänen.
Bildtext Sommarens succélöpare.
Bild: Lehtikuva

Den 26-åriga farmaceuten har tagit ledigt från jobbet för VM-resan och siktar på semifinal. För det krävs en tid kring 2.01–2.02, tippar Määttänen, vars personliga rekord är 2.01,14.

– Ganska mycket beror på heatet, om det är fartfyllt eller långsamt och taktiskt. Men jag upplever att jag har möjligheter i hurdant lopp som helst. Jag måste förstås vara försiktig att jag inte spränger mig i början, men också ett raskt tempo ska passa mig, säger Määttänen.

2 x 200 meter kvällens finaler

Nattpasset avslutas med finalerna på 200 meter. På damsidan jagar den femfaldiga 100-metersvärldsmästaren Shelly-Ann Fraser-Pryce sitt andra VM-guld på den dubbla distansen.

Jamaicanskan var näst snabbaste i semifinalerna med årsbästat 21,82. Detta bakom landsmaninnan Shericka Jackson som sprang 21,67 – en tid endast hon själv underskridit i sommar. Jackson är världsetta med 21,55.

Elaine Thompson-Herah, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Shericka Jackson.
Bildtext Elaine Thompson-Herah (t.v.), Shelly-Ann Fraser-Pryce och Shericka Jackson var medaljtrion på 100 meter. Samma tre kan mycket väl vara på pallen också på 200m.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Om Jamaica lär göra upp om de ädlaste medaljerna bland damerna, radar USA fram de största kanonerna på herrsidan. Precis som på 100 meter. Men hundringens mästare saknas i herrfinalen.

Fred Kerley åkte på en kramp i semifinalen och missade avancemang. Amerikanerna stod trots det för de tre kvickaste semifinalnoteringarna genom den regerande mästaren Noah Lyles (19,62), den 18-åriga världsettan Erriyon Knighton (19,77) och OS-tvåan Kenneth Bednarek (19,84).

Kvällens övriga utbud är försöksheaten på herrarnas 5000 meter, kvalet i herrarnas tresteg och semifinalerna på herrarnas 800 meter.

Så här sänder vi

VM sänds direkt med svenska kommentatorer i TV2 och på Yle Arenan. Därtill bjuder Yle på enskilda streamar utan referat för grenar med speciellt finländskt intresse.

Tävlingarna kommenteras på svenska av Chriso Vuojärvi och expertkommentator Mikael Ylöstalo. Leif Lampenius har hand om de svenska kommentarerna för gång och maraton.

Program, dag 7:

kl. 2.55 – tävlingsdagen direkt med svenskt referat på TV2 och Yle Arenan.

kl. 3.05 H spjut, kval, grupp A – Yle Arenan (utan referat) | Lassi Etelätalo, Toni Keränen
kl. 3.10 D 800 m, försöksheat | Eveliina Määttänen
kl. 4.10 H 5 000 m, försöksheat
kl. 4.20 H tresteg, kval
kl. 4.35 H spjut, kval, grupp B – Yle Arenan (utan referat) | Oliver Helander
kl. 5.00 H 800 m, semifinal
kl. 5.35 D 200 m, final
kl. 5.50 H 200 m, final

kl. 9.00 – sammandrag av den sjunde tävlingsdagen på TV2 och Yle Arenan.

Diskussion om artikeln