Hoppa till huvudinnehåll

Sport

England vidare till semifinal efter thriller – vann efter förlängning: "Det här visar vilken nivå vi är på"

Uppdaterad 21.07.2022 08:17.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det krävdes en kanon signerad av Georgia Stanway i förlängningen för att ta England vidare till semifinal i fotbolls-EM. England reste sig från den spanska ledningen och vann till slut med 2–1.

Det var bäddat för att bli en fotbollsklassiker redan inför matchen. Och vilken klassiker det blev!

– Det här visar vilken nivå vi är på. Vi hamnar i en motgång men vi kommer tillbaka i matchen. Vi gjorde en enorm insats. Jobbet är fixat och nu fokuserar vi på semifinalen, kommenterade matchavgöraren Georgia Stanway till BBC Sport.

England i gungning

England var obesegrat inför matchen då de hade tvålat till samtliga motståndare i grupp A och byggt upp en hisnande målskillnad på 14–0. Frågan var om ens ett stjärnprytt Spanien skulle kunna stå emot "the Lionesses" framfart.

Sent in i matchen verkade det som turneringens stora skräll var på väg att bli fullbordad. Real Madrid-anfallaren Esther Gonzales hade fört upp Spanien i ledning och den engelska självsäkerheten blev plötsligt ombytt till skepsis – skulle hemmanationen verkligen åka ur redan i kvartsfinal?

Englands huvudtränare Sarina Wiegman hade annat i tankarna. Precis efter det spanska ledningsmålet bytte hon in Manchester United-duon Alessia Russo och Ella Toone.

Skepsisen som låg i luften bland de engelska supportrarna på stadion i Brighton omväxlades till eufori i den 84:e minuten då Russo nickade fram lagkamraten och bästa vännen Toone, som kvitterade för England.

Sarina Wiegman.
Bildtext Engelska huvudtränaren Sarina Wiegman reagerade med smarta byten efter det spanska ledningsmålet.
Bild: Lehtikuva

Tempot blev för mycket

Matchen gick till förlängning och endast sex minuter in i den klippte Georgia Stanway till med en kanon från distans. Skottet var otagbart för den spanska målvakten Sandra Paños och den engelska vändningen var fullbordad.

Den kända engelska supporterramsan "It´s coming home" ekade på arenan och England stod emot alla spanska chanser till kvittering tills slutvisslan ljöd.

– Jag var inte säker på om skottet skulle gå in. Det här är något att vara stolt över. Jag kommer att minnas den här dagen. Vi jobbade väldigt hårt. Nu ska vi njuta av det här ögonblicket och gå vidare, sade Stanway.

Georgia Stanway.
Bildtext Stanway bombade in matchvinnaren.
Bild: Lehtikuva

Sverige eller Belgien i semi

Segern betyder att England i semifinal nu möter vinnaren av matchen mellan Sverige och Belgien som spelas på fredag med avspark klockan 22.

Kvartsfinalerna i EM fortsätter på torsdag kväll då Österrike utmanar Tyskland med start klockan 22. Matchen visas direkt på Yle TV2 och på Arenan.

EM i fotboll: Kvartsfinal

England–Spanien 2–1 efter förlängning (0–0, 1–1)

54` Esther Gonzalez 0–1
84` Ella Toone 1–1
96` Georgia Stanway 2–1

Diskussion om artikeln