Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu lockar Österbotten inflyttare från Norden – familjen Holmbäck valde Kronoby framom Norge

Föräldrar och två barn.
Bildtext Kristin Nyberg och Mattias Holmbäck ville prova på en återflytt – är man inte nöjd kan man alltid flytta tillbaka till Norge, säger de.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Efter tio år i Norge valde familjen Holmbäck-Nyberg att flytta tillbaka till Kronoby. Tryggheten och närheten till släkt och familj avgjorde, även om beslutet inte var helt lätt.

I fjol flyttade 355 personer till Österbotten från Norden. Det är första gången sedan 2009 som den siffran är större än antalet som flyttat från Österbotten till något annat nordiskt land (312). Nettoplusset blev alltså 43 personer för Österbotten.

– Vi har alltid haft i bakhuvudet att barnen ska gå i finländsk skola och corona hjälpte oss att ta beslutet, säger Mattias Holmbäck.

Familjen märkte under coronatiden hur ensamma de egentligen var i Norge utan släkten.

– Vi blev på ett sätt isolerade. Vi hade alltid haft besök eller själva besökt Finland flera gånger om året.

Mamma med baby i famnen.
Bildtext Kristin Nyberg med dottern Ines, sex månader.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Kristin Nyberg säger att det också såklart är tryggt att bo i Norge, men att växa upp i Kronoby är ändå mer bekant.

– Bådas familjer finns här och vi vet hur det är att växa upp här, säger Nyberg och Holmbäck.

Saknar ni något i Norge?

– O ja. Vännerna, den norska mentaliteten, de är mera glada och öppna, genuina. Så vi får hoppas vi har tagit med oss det.

pappa och son på studsmatta.
Bildtext Mattias Holmbäck med sonen Elias, 4 år
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Både Holmbäck och Nyberg har under åren i Norge satsat på att hålla kontakt med vännerna i Finland och det är de glada för i dag. De har en del finländska vänner i Norge som knappast kommer att flytta hem, men så har de också hört om andra som väljer att återvända till Österbotten.

Till exempel hade andra beställt flyttbil från Norge till Österbotten ungefär samtidigt som familjen Holmbäck-Nyberg.

– Flyttbilen ringde en månad för tidigt och sa att snart är jag hos er. Jag sa att det hoppas jag inte för vi har inte packat. Då sa han "oj jag ringer fel Mattias, det är annan Mattias från Oslo som också ska flytta till Österbotten".

Pappa och pojke hoppar i studsmatta.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Holmbäck fick efter flytten jobb på Nordec som projekteringsledare medan Nyberg som är hälsovårdare just nu är mammaledig.

Österbotten växte i fjol

Österbottningarna blev 225 fler i fjol jämfört med året innan. Det är första gången sedan 2016 som landskapet landar på en befolkningsökning i stället för befolkningsminskning.

Antalet invånare vid slutet av 2021 var totalt 176 041, för Mellersta Österbotten var motsvarande siffra 67 915.

Mellersta Österbotten fortsätter som helhet att tappa invånare, och har inte haft så här få invånare på hela 2010-talet. Mellersta Österbotten har minskat med över 1 100 invånare sedan 2016.

Motsvarande siffra för Österbotten är nästan minus 700 personer under samma period.

De senaste tio åren har ungefär 800 fler flyttat från Österbotten till andra nordiska länder än vad som har flyttat till Österbotten från Norden.

Läs också: Det är positiv stämning i regionen nu och ofta är det just personer som jobbat några år i Sverige, Norge eller Danmnark som visar intresse för Österbotten igen, säger vd Jarl Sundqvist på Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia.