Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Första domen i Pohjola-Norden-härvan: Tidigare styrelsemedlem i stödstiftelsen måste ersätta nästan 250 000 euro

Uppdaterad 21.07.2022 14:55.
Helsingfors tingsrätt i Gräsviken.
Bildtext Helsingfors tingsrätt dömde ensidigt en av de tidigare styrelsemedlemmarna som omfattades av Patent- och registerstyrelsens stämningsansökan.
Bild: Silja Viitala / Yle

En första dom har nu fallit i Pohjola-Norden-härvan. En tidigare styrelsemedlem i Pohjola-Nordens stödstiftelse döms till ersättning efter att personen inte svarade på talan. Det trots att förundersökningen inte har avslutats.

Pohjola-Nordens stödstiftelses tidigare styrelsemedlem döms till ersättning efter att inte ha svarat på Patent- och registerstyrelsens (PRS) talan inom utsatt tid.

Personen dömdes därför ensidigt i Helsingfors tingsrätt.

Ersättningssumman på nästan 250 000 motsvarar den ekonomiska skada som stiftelsen misstänks ha lidit i och med förskingringen under åren 2016–2021.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

PRS: Styrelsemedlemmarna har försummat sina förpliktelser

I slutet av förra året startade PRS en civilrättslig process mot tre tidigare medlemmar av Pohjola-Nordens stödstiftelse. Enligt PRS bär styrelsen gemensamt ansvar för den misstänkta förskingringen av stiftelsens tillgångar under åren 2015–2021.

Styrelsemedlemmarna har enligt PRS försummat sin lagstadgade plikt att sköta stiftelsens ärenden.

Bland de som nämns i stämningsansökan finns också stödstiftelsens tidigare ordförande, riksdagsledamoten Anne-Mari Virolainen (Saml.). I talan är hennes andel av ersättningen ungefär 90 000 euro.

Hon och den andra omnämnda styrelsemedlemmen som svarat på stämningen nekar till påståendena och kräver att stämningen förkastas.

Patent- och registerstyrelsen tog upp ärendet i rätten trots att stödstiftelsen själv inte har krävt ersättning av styrelsemedlemmarna.

Förundersökningen pågår ännu

Sommaren 2021 gjorde föreningen Pohjola-Norden och stödstiftelsen en brottsanmälan mot Pohjola Nordens tidigare generalsekreterare och ombud Michael Oksanen.

Oksanen misstänks för att ha förskingrat stiftelsens tillgångar med över 270 000 euro. Enligt den utredning som blev klar i december har han fört över tillgångar först till Pohjola-Nordens konto. Därefter har han använt tillgångarna för egna utgifter eller överfört dem till sitt eget konto.

Förundersökningen pågår fortfarande och åtal mot Oksanen ska väckas senast i början av november.

Anne-Mari Virolainen (Saml) sitter i utrikesutskottet och besöker just nu Polen

HBL: Affären Oksanen kan bli dyr för tidigare "oaktsam" styrelse

Patent- och registerstyrelsen vill få tillbaka sina pengar.