Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottningar deltar i klassisk långmarsch i Nederländerna: "Det är klart man svettas lite, men ingenting är omöjligt"

Fyra män i kamuoflageuniformer
Bildtext Jörgen Härmälä (Pedersöre), Marcus Forsbacka (Kronoby/Norge), David Snåre (Kronoby) och Jesper Wikström (Jakobstad) på Vierdaagse.
Bild: Jaana Lähteenmäki

På onsdagen kunde den grupp österbottniska reservister som deltar i Nijmegenmarschen i Nederländerna inleda sin vandring. Dagsetappen var 40 kilometer och termometern visade 29 grader.

Marschen skulle egentligen inledas redan på tisdagen, men på grund av att det då var hela 39 grader varmt sköts starten upp. Därmed är årets "Vierdaagse" ett tre dagars evenemang.

– I dag har vi haft en helt vanlig marschdag: starten var klockan 4:30 och sträckan var knappa 40 kilometer, säger Jesper Wikström från Jakobstad.

Det varma vädret är inget problem, bara man ser till att dricka hela tiden, äta ordentligt och vara förberedd. Vid pauserna söker man sig i skuggan.

En folkfest

Nijmegenmarschen (länk till den officiella webbplatsen) är världens äldsta och största internationella långdistansmarsch. Den ordnades för första gången år 1909.

Till en början var så gott som alla deltagare soldater. Numera är de flesta som går marschen civila motionärer och militärernas andel bara cirka 10 procent. I år har marschen 45 000 deltagare, varav 7 000 är militärer.

År 2018 deltog den första större finländska officiella delegationen i marschen. Då hakade Wikström och ett par andra reservister på och sen dess har de varit "på kroken".

Tre män i kamuoflageuniform sitter på matrast
Bildtext Paus i byn Beuningen.
Bild: Jaana Lähteenmäki

– I början var det kanske att man vill testa sig själv som reservist, kolla vad konditionen klarar av, säger han. Nuförtiden är det den sociala aspekten, att träffa gamla bekanta från olika länder som drar.

Marschen är något av en folkfest. Wikström säger att det finns hundratusentals åskådare längs rutten som går i och runt staden Nijmegen.

– Det ordnas konserter och annat program i anslutning. Som Jakobstadsbo är det här lite som Jakobs dagar på steroider, säger Jesper Wikström.