Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Joel Blomqvist gör avtryck i Pittsburgh – imponerade på träningsläger: "Är på elitnivå"

Joel Blomqvist med hjälmen mot pannan.
Bildtext Joel Blomqvist siktar på att vara Kärpäts förstaval i vinter (arkivbild).
Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

JVM-petade Joel Blomqvist visade upp sig på Pittsburghs talangläger förra veckan – och imponerade. Det är bara att titta på vad han gjort i Finland, konstaterade målvaktstränaren Kain Tisi.

Juniorlejonen är som bäst samlade i Vierumäki för att slipa på formen inför JVM i Kanada nästa måndag. Joel Blomqvist är inte med på lägret, efter att Antti Pennanen stått för en överraskande petning förra månaden.

Lagledningen tyckte att Kärpätkeepern prioriterade NHL framför landslaget.

Blomqvist var på besök i Nordamerika i våras och spelade en AHL-match i samma veva. Nu har den Nykarlebybördige målvakten åter varit på besök hos Pittsburgh i samband med klubbens träningsläger för unga spelare.

Penguins spelarutvecklingschef Tom Kostopoulos nämnde att han var särskilt nöjd över att Blomqvist kunnat komma över Atlanten för att visa upp sig.

– Han är en speciell kille. Jag tycker att ni ska vänja er vid att tala med honom, var Kostopoulos uppmaning för den samlade pressen under lägret.

"Bara att titta på vad han gjort i Finland"

Pittsburgh draftade Blomqvist i den andra rundan för ett par år sedan och 20-åringen tillhör klubbens största framtidsnamn på målvaktsfronten.

Bakom sig har Blomqvist en slutspelsvår där han glänste i Kärpäts mål. Det har inte gått obemärkt förbi.

– Det är bara att titta på vad han gjort i Finland. Det har varit häftigt. Han utvecklades vartefter fjolårssäsongen framskred och tog över förstaspaden, sa Kain Tisi, utvecklingscoach för målvaktsidan i Penguins.

– Jag tycker att hans färdigheter i målet och rörligheten är på elitnivå. Vi värdesätter det väldigt högt. Han uppför sig lugnt; det finns inte något som retar upp honom.

Nästa säsong siktar Blomqvist på att vara Kärpäts förstamålvakt i den inhemska ligan.

– Det är bra för min utveckling att få speltid i Europa, i FM-ligan, förklarade burväktaren själv för Yle Sporten förra månaden.

Lindberg hämtar sig från operation: "Haft många motgångar"

Joel Blomqvist var inte den enda finlandssvenska målvakten på Penguins utvecklingsläger. På plats fanns också 23-årige Filip Lindberg.

Esbosonen Lindberg var inför förra säsongen inställd på att slå igenom i farmarlaget Wilkes-Barre/Scranton, men till slut blev det bara sju matcher i AHL på grund av en vristskada.

Lindberg har opererat sig och var inte helt i skick i samband med lägret.

– Han hade det tufft förra säsongen. Bara att gå igenom det han gjort gör att han växer mycket som människa, det har varit många motgångar för honom, kommenterade Tisi enligt DK Pittsburgh Sports.

Före flytten till Penguins organisation spenderade Lindberg tre säsonger i den amerikanska universitetshockeyn – sista året ledde till en historisk titel. Hans avtal med Pittsburgh sträcker sig över kommande säsong.

– Han hade en väldigt bra start i Wilkes och det är vad vi förväntar oss att se när han återvänder.

Diskussion om artikeln