Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiens premiärminister Mario Draghi lämnade igen in sin avskedsansökan

Italiens president Sergio Mattarella (till vänster) och premiärminister Mario Draghi.
Bildtext Italiens president Sergio Mattarella (till vänster) och premiärminister Mario Draghi.
Bild: Lehtikuva

Premiärminister Mario Draghi lämnade också förra veckan in sin avskedsansökan men då sa presidenten nej .

Italiens premiärminister Mario Draghi besökte i dag president Sergio Mattarella och lämnade in sin avskedsansökan.

Draghi hade krävt en enig bred koalition som pris för att stanna kvar som premiärminister. President Mattarella bad Draghi att fortsätta som ledare för en övergångsregering.

På onsdagen rasade Italiens regering samman då tre av premiärminister Draghis huvudpartner ställde sig utanför en förtroendeomröstning.

Draghi vann förtroendeomröstningen, men mindre än hälften av senatorerna deltog i omröstningen eftersom Femstjärnepartiet, center-högerpartiet Forza Italia och högerpopulistiska Lega bojkottade den.

Det här innebär att det sannolikt utlyses val i september eller oktober.

Draghi ville avgå redan förra veckan – presidenten sa nej

Premiärminister Mario Draghi lämnade också förra veckan in sin avskedsansökan efter att den populistiska Femstjärnerörelsen vägrat att stödja koalitionen i en förtroendeomröstning.

Men president Sergio Mattarella gick inte då med på Draghis avgång, och bad honom utreda om det ändå skulle gå att återuppliva den 18 månader gamla administrationen.

Draghi skulle ha haft tillräckligt med stöd för att kunna sitta kvar också utan Femstjärnerörelsen, men han avvisade det alternativet eftersom hans ursprungliga mandat var att leda en nationell koalition med partier från hela det politiska fältet.

Källor: Reuters, AFP, AP