Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Tyskland jättefavorit med lyxproblem mot uppstickaren Österrike – som förbereder sig på "mammutuppdrag"

Uppdaterad 21.07.2022 21:28.
EURO 2022 i fotboll: Kvartsfinal: GER - AUT (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Det låter ju nästan lite orättvist: Efter ett fantastiskt, felfritt gruppspel utan insläppta mål återvänder Tysklands vassaste målgörare till kvartsfinalen mot Österrike. Allt talar för tysk seger i kväll med start klockan 22.

Klockan 22 Tyskland–Österrike

Brentford Community Stadium, London
Kommentatorer: Sebastian Backman och Wilma Sjöholm

Vinnaren möter Frankrike eller Nederländerna i semifinal på onsdag om en vecka.

EURO 2022 i fotboll: Kvartsfinal: GER - AUT (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Tysklands läge: Mer krut i tunnan

Det är många om budet i kategorin "mest imponerande i gruppspelet", men Tyskland tar priset. Insatsen i EM:s tuffaste grupp var häpnadsväckande: tre segrar, nio gjorda mål och noll insläppta.

Och då gick laget på halvmaskin mot Finland, med en decimerad trupp. Det betyder fräscha tyska ben samtidigt som Österrike ständigt löpte högfrekvent mot Norge.

– Det blir en tuff match. Tyskland har ett fantastiskt lag och har varit störtimponerande. De spelar stark och snabb fotboll och trycker på i närkamperna. Det måste vi också göra, säger den österrikiska mittbacken Carina Wenninger till Uefa.

– För ett par dagar sedan hejade vi på Tyskland. Nu har vi slutat med det.

Europas historiskt sett mest framgångsrika landslag har ett klassiskt lagbygge utan svagheter. Backlinjen ser ut som en betongvägg, mittfältarna håller världsklass och i anfallet huserar Alexandra Popp, tremålsskytt hittills.

Och om Popp har krutet vått så finns det andra som stiger fram. Hittills har sju tyskar gjort mål i turneringen.

På tal om krut: Lea Schüller är en av målskyttarna, men efter fullträffen och 4–0-segern över Danmark testade hon positivt för coronaviruset. Nu är profilpelaren tillbaka i träning och aktuell för turneringscomeback.

Tyskland har alltså 22 spelare på benen. Bara reservmålvakten Almuth Schult saknas på grund av sjukdom.

Österrikes läge: Ligger och lurar i vassen

Enligt förhandstipset skulle Norge lägga beslag på den andra kvartsfinalplatsen i grupp A – men Österrike ville annat.

Laget hörde till dem som överraskade positivt i gruppspelet. Österrike förlorade bara med 0–1 mot ett England som satte in 13 mål i de två andra gruppspelsmatcherna och stökade undan Nordirland med 2–0 innan "finalen" mot Norge.

Och vilken ödesmatch det blev. Österrike var dominant mot ett virrigt Norge. Laura Feiersinger var suverän på mittfältet och nyckelspelaren Nicole Billa hittade äntligen rätt framför mål.

Laura Feiersinger med bollen mot Norge.
Bildtext Laura Feiersinger var överallt mot Norge.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Österrikes framgång stavas defensiv disciplin, ett outtröttligt slitande och förmågan att välja exakt rätt stunder att satsa framåt. Insatsen mot Norge var fulländad: motståndarna hade knappt ett farligt avslut på mål.

– Österrike har en fantastisk laganda och spelarna löper tills benen ger vika. Det går att känna euforin inom truppen. Vi får verkligen inte undervärdera dem, säger den tyska kaptenen Alexandra Popp på en presskonferens.

Tyskland är varnat: grannlandet har kapaciteten att vara en nagel i ögat. De österrikiska spelarna känner sina tyska kollegor mer än väl, över hälften av truppen håller till i tyska Bundesliga.

I EM 2017 gick Österrike hela vägen till semifinal där det blev en bitter strafförlust mot Danmark. Laget har alltså varit här förr.

Österrikes mittback och kapten Viktoria Schnaderbeck är ett frågetecken i matchen. Hon har tränat på egen hand på grund av knäbekymmer.

– Vi har ett mammutuppdrag framför oss, säger förbundskaptenen Irene Fuhrmann.

Håll koll på: Tysklands lyxproblem

I Tysklands anfall har Alexandra Popp tagit den tongivande rollen. Men att den 31-åriga landslagsikonen skulle få starta två matcher av tre var på förhand sett otippat.

Orsaken stavas givetvis Lea Schüllers positiva coronatest. Den sju år yngre Bayern München-anfallaren har en fantastisk säsong bakom sig och har alltid varit fenomenal i landslaget: 27 mål på 41 matcher säger det mesta.

Frågan är hur Tyskland balanserar matchningen mellan Bundesligans måldrottning Schüller och formstarka Popp framöver. Mot Österrike lär Schüller inleda på bänken, men hur blir det i en eventuell semifinal? Om Popp vill behålla sin plats krävs en gedigen insats mot Österrike.

Håll också ett öga på Laura Feiersinger på det österrikiska mittfältet. Hon måste prestera exakt lika bra som mot Norge ifall kvällens underdog ska ha en chans.

Kommentatorns tips: Tyskland till semifinal

Österrike bjuder upp till dans, men snubblar med valsstegen i tyskarnas tempo. 2–0 blinkar på resultattavlan efter full tid.