Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Coronatidens babyboom är över – det föddes rekordfå bebisar i år

Från 2022
Spädbarn och en vuxen persons händer
Bildtext Babyboomen är över, och nu föds det färre barn än någonsin. Arkivbild.
Bild: Mostphotos/hans engbers

Babyboomen under coronapandemin var bara en liten knyck i nativitetskurvan – nu fortsätter trenden att dala. Bland annat klimatångesten gör det oattraktivt att bli förälder, säger en expert vid Barnavårdsföreningen.

I år har det fötts färre barn än någonsin tidigare, visar Statistikcentralens färska siffror.

Mellan januari och juni föddes 22 180 barn, vilket är drygt 2 400 barn färre än samma tid i fjol. Det här betyder att den nedåtgående trenden som rådde före pandemin tagit vid igen.

Under pandemin hade vi en positiv ökning, vilket var väldigt bra, men icke överraskande är vi tillbaka vid mycket låga födelsetal. Jag är inte överraskad men jag är väldigt bekymrad, säger Pia Sundell, verksamhetsledare vid Barnavårdsföreningen.

En kvinna i page och kavaj i halvbild.
Bildtext Födseltalet är nu lägre än under hungeråren på 1800-talet, säger Pia Sundell, verksamhetsledare vid Barnavårdsföreningen.
Bild: Barnavårdsföreningen / Lotte Estman

Nativiteten i Finland har sjunkit under nio års tid, tills den fick ett plötsligt uppsving under 2020. Coronatiden gav alltså bara en tillfällig topp – nu fortsätter kurvan att peka neråt och har redan nått ett historiskt bottennapp.

– Innan pandemin var ju läget så dåligt att det föddes färre barn än under hungeråren i Finland på 1850-talet, så det är faktiskt oroväckande.

Folk passade på under pandemin

Den plötsliga bebisboomen under pandemin hade att göra med en tillfällig livsstilsförändring, som nu är över. Människors liv förändrades drastiskt och man vågade investera i barn, säger Sundell.

Det föddes lite flera barn, människor fick lite flera hundar, köpte sommarstugor, började baka bröd och sticka. Det här hade med den väldigt underliga tiden att göra, och det positiva var att det föddes bebisar. Men det var faktiskt ett undantag.

Den finländska babyboomen var exceptionell jämfört med andra länder, skriver Anna Rotkirch, forskningsprofessor vid Befolkningsförbundet. Finland var ett av de länder där folk skaffade flest barn under coronasommaren.

Klimatångest och icke-barnvänligt samhälle

Orsaker till att unga vuxna inte skaffar barn i dagens läge är dels det icke-barnvänliga arbetslivet och avsaknaden av service som stöder unga människor att bilda familj, säger Sundell.

Många är rädda för ansvaret som föräldraskapet innebär och dessutom har klimatångesten kommit in som en faktor, speciellt bland unga vuxna, säger Sundell.

Man är rädd för att bilda familj i den värld som vi nu lever i.