Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Inte ens "Super Mario" Draghi lyckades ena Italiens parlament

En bild på Mario Draghi, Susanna Sjöstedts bild i vinjett ovan.
Bildtext Mario Draghi vann två förtroendeomröstningar i parlamentet, men den avgörande frågan om huruvida man skulle lyckas bilda en funktionsduglig regering förblev ouppfylld.
Bild: Ullstein Bild/All Over Press

"Också en centralbankirs hjärta klappar ibland!" Med de orden tackade en synbarligen rörd premiärminister Mario Draghi det italienska parlamentets underhus på torsdagsförmiddagen, efter att ha fått stående ovationer.

Mario Draghi tog sig sedan till Quirinalen, det italienska presidentpalatset beläget på en Roms sju kullar, för att meddela president Sergio Mattarella om sina avsikter att avgå – för andra gången på en vecka.

Troligt är att Italien går till nyval i september, trots ihärdiga försöka att avstyra det.

Draghi – mannen som inte fick avgå

"Super Mario" Draghi är politikern som ingen egentligen ville se avgå.

Han handplockades en gång i tiden av president Mattarella till posten som premiärminister och sägs vara den enda som skulle kunna hålla ihop den italienska politiken.

Över tusen borgmästare hade vädjat att han skulle sitta kvar, det italienska folket ville att han skulle fortsätta och bland annat EU-kommissionens ekonomikommissionär Paolo Gentiloni uttryckte sitt stöd för Draghi senast på onsdagen.

Draghi försökte lämna in sin avskedsansökan redan förra veckan, men uppmanades då av presidenten att utröna om det ändå fanns förutsättningar för ett fortsatt regeringssamarbete i dessa krävande tider.

Mario Draghi omringad av andra politiker i Italiens parlament.
Bildtext Draghi fick stående ovationer i parlamentet på torsdagen.
Bild: Fabio Frustaci/EPA-EFE/All Over Press

Mycket står på spel både för Italien och EU

Draghi anses vara ett ekonomiskt geni, utbildad i unga år vid bland annat vid Sapienza universitetet i Rom och den första italienare att doktorera från erkända MIT i USA.

Under sin tid som europeisk centralbankschef (2011-2019) var han en av dem som kämpade hårdast för euron, och gick ut med att den gemensamma valutan skulle räddas, "kosta vad det kosta ville".

Draghis drag i dag får säkert den Europeiska centralbanken, som i eftermiddag höjde styrräntan för första gången på 11 år, att tänka till. Det är mycket som står på spel inom den europeiska ekonomin.

När vi nu skriver juli 2022 står vi inför en situation där Italien borde få ihop en budget under hösten, göra de sista justeringarna för att få coronastödpaketen från EU, tackla den tilltagande inflationen, befatta sig med energikrisen och sitt förhållande till den ryska gasen.

Senast för några dagar sedan besökte Draghi till exempel Algeriet, vilket resulterade i att Algeriet nu blir Italiens största gasleverantör, istället för Ryssland.

Italienska medier: Draghi förrådd av Berlusconi, Salvini och Conte

Draghi vann två förtroendeomröstningar i parlamentet, men den avgörande frågan om huruvida man skulle lyckas bilda en funktionsduglig regering förblev ouppfylld.

I ett känslofyllt tal i senaten på onsdagen och bad Draghi om enighet och altruism, men de tre huvudsakliga koalitionspartierna som är Silvio Berlusconis Forza Italia, Matteo Salvinis Lega och Femstjärnerörelsen, vägrade delta i omröstningen.

Femstjärnerörelsen, som ursprungligen triggade förtroendekrisen i den italienska regeringen, har splittrats.

Förtroendet för Draghi som person må vara stort, men de politiska partierna var inte beredda att ge honom förutsättningar för fortsatt arbete.

Mario Draghi.
Bildtext Mario Draghi är tidigare ordförande för Europeiska centralbanken och centralbankschef för Italiens centralbank 2006–2011.
Bild: Angelo Carconi / EPA

Högern vädrar morgonluft?

I går kväll rapporterades att högerpopulistiska Legas ledare Matteo Salvini ska ha dinerat med Silvio Berlusconi.

Förutom herrarna Berlusconis och Salvinis partier har Italien en bukett andra högerpartier, bland annat det nationalkonservativa och nyfascistiska Fratelli d'Italia, Italiens bröder. Det leds av Giorgia Meloni och har ett rätt stort understöd.

Enligt de senaste opinionsundersökningarna skulle de här partierna tillsammans kunna få en majoritet, om man höll val i dag.

Om dessa sedan skulle kunna samarbeta, och hur de italienska högerpartierna skulle sköta ekonomin är en helt annan fråga.

Men ett är säkert – marknaden tyckte inte om att Draghi avgick, och både Italien och EU har förlorat en inflytelserik gigant i dag.