Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska Henrik Stenson nästa golfstjärna att byta till saudiligan – kritiseras häftigt i hemlandet: "Hur mycket pengar behöver man egentligen"

Henrik Stenson.
Bildtext Henrik Stenson flyttar till LIV-touren.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Miljonerna i LIV-turnén var för tilltalande – Henrik Stenson har gjort sitt på PGA-touren. Beslutet väcker häftig kritik, inte minst hemma i Sverige.

– Efter mycket eftertanke har jag bestämt mig för att ansluta till mina kollegor i LIV-touren.

Med de orden inledde Henrik Stenson sitt pressmeddelande som den svenska golfstjärnan publicerade på sociala medier där han bekräftade den väntade nyheten.

Han hade bestämt sig för att lämna PGA-touren och istället skriva på för LIV. Touren har kritiserats dels för att den är finansierad av Saudiarabien, dels för att tävlingsformatet inte är lika tävlingsinriktat som PGA-touren.

På LIV-touren finns det till exempel inte något som cuttar efter olika omgångar, utan alla 48 som deltar under en deltävling gör det från start till mål.

Men det är främst den ekonomiska aspekten som lyfts fram då spelare väljer att byta. Och Stenson sticker inte heller under stol med att pengarna spelade en roll i det hela.

– Så klart grundar sig en del av mitt beslut på det kommersiella, men formatet, schemat och spelarnas kaliber var också avgörande faktorer. Jag är dedikerad till att få sporten att växa och använda den som en kraft för något bra, konstaterade Stenson i sitt uttalande.

Enligt Aftonbladet ska Stenson ha garanterats en bonus på 50 miljoner dollar för att han skrev på för touren.

Woods la ut texten: "Vänder ryggen mot det som skapat dem"

Summan är ändå förhållandevis låg. Grenens giganter ska ha erbjudits mycket större summor.

Det rapporterades redan tidigare om att Tiger Woods exempelvis ska ha tackat nej till ett niosiffrigt belopp, som dessutom enligt Golf digest kan ha varit närmare en miljard dollar än det "mänskligare" 100 miljoner.

Woods lade ändå ut texten om LIV-touren i samband med att The Open körde igång för en vecka sedan.

– Jag håller inte med besluten vissa har tagit att byta. Det de gjort är att vända ryggen mot det som skapat dem och låtit dem bli spelarna de är i dag, sa Woods då enligt ESPN.

– Vissa spelare har aldrig ens upplevt det vi får uppleva här, utan går från att vara amatör till proffs i LIV. De kommer kanske aldrig att få uppleva att spela i en major, fortsatte han.

Tiger Woods är med i US Masters.
Bildtext Tiger Woods nobbade ett astronomiskt stort kontrakt från LIV-touren.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Just nu är linjen nämligen att spelare som byter till LIV-touren inte har något att göra på PGA-evenemang. Det fick Henrik Stenson också märka då han omedelbart efter sitt besked blev av med sin kaptensroll i Ryder cup.

"En ny kapten kommer att utses inom kort", skrev Ryder Cup i ett pressmeddelande.

Stenson fick uppdraget inför nästa års turnering.

– Jag får gåshud varje gång jag har tagit på mig den europeiska tröjan som spelare och det kommer att förstoras i rollen som kapten. Medan det är stort för mig personligen är det också stort för mitt land, sa Stenson då enligt SVT.

"Tjänar ofantligt mycket ändå"

Hemma i Sverige finns det inte heller värst stor förståelse för Stensons beslut.

Framför allt den ekonomiska aspekten.

– De tjänar ju så ofantligt mycket ändå, och hur mycket pengar behöver man egentligen? Pengar gör inte livet bättre, säger det tidigare proffsen Helen Alfredsson till SVT.

– Du får ju inte mer respekt i golfvärlden för att du spelar LIV-touren, det enda du får är pengar. Jag känner inte honom, vi är från samma klubb, men har aldrig uppfattat honom som sån direkt.

Enligt sajten Spotrac har Stenson tjänat drygt 31 miljoner dollar under sin proffskarriär på PGA-touren.

LIV-touren körde igång i juni, nästa deltävling äger rum 29-31 juli på Donald Trumps golfbana i Bedminster i New Jersey.

Diskussion om artikeln