Bilverkstaden höll Tiina-Kaisas bil som pant tills hon betalade för reparation som inte gjorts
Om du har en gammal bil och bensinpriserna svider i plånboken är det inte alltid lätt att välja rätt när det gäller bilverkstäder. Men måste man som kund verkligen känna sin bil bättre än de som ska reparera den?
I maj godkändes Tiina-Kaisa Montos bil inte i besiktningen. Bilen hade fyra fel som skulle åtgärdas, så Monto lämnade in bilen på en verkstad i Helsingfors. Två månader, två besiktningar och ett okänt antal reparationer senare stod bilen fortfarande kvar i Hertonäs på bilverkstadens gård.
När Monto lämnade in bilen kom hon och verkstaden överens om att de fyra felen som besiktningen hittade skulle åtgärdas och att verkstaden skulle föra bilen på efterkontroll inom utsatt tid.
Efter några veckor ringde Monto verkstaden för att fråga hur det stod till med bilen och besiktningen. Då hade bilen ännu inte förts på efterkontroll som överenskommet, men verkstaden lovade att allt sköts.
Efter ytterligare några veckor ringde Monto verkstaden på nytt. Då sa verkstaden att bilen blir alldeles för dyr att reparera, och att de återkommer. Bilverkstaden berättade inte att bilen vid det här laget hade förts till ett nytt besiktningsställe för ny besiktning i stället för på efterkontroll som det var meningen.
Bilen underkändes också vid den andra besiktningen. Samma fel som påtalades vid den första besiktningen fanns kvar, dessutom hittade besiktningsstället ytterligare några fel.
Samma fel var kvar
Till Svenska Yle säger bilverkstadens vd Ahmed Mudheher Adbulrazzaq Al-Khazraji att felen som framkom i den första besiktningen hade reparerats som överenskommet. Felen som påtalas i den andra besiktningen är enligt honom helt andra fel som inte hittats tidigare.
Svenska Yle har sett båda besiktningsintygen. Samma fel som hittades vid den första besiktningen finns kvar vid den andra besiktningen, trots att de enligt verkstaden ska ha åtgärdats.
När Monto ringde bilverkstaden och försökte reda ut situationen bad de henne komma till verkstaden. För att undvika missförstånd och göra det lättare att kommunicera tog Monto med sig en vän som talar samma språk som de anställda på verkstaden. Det visade sig att bilverkstaden ville att Monto skulle betala för reparationen, trots att felen fanns kvar och bilen nu var belagd med användningsförbud.
– Jag sa åt dem att jag inte tänker betala för en reparation där felen finns kvar och bilen är obrukbar, säger Monto.
Bilverkstaden ska berätta om det är värt att reparera bilen
I sådana fall där en bil är i så dåligt skick att det inte lönar sig att reparera den, borde en bilverkstad upplysa kunden om situationen innan de börjar göra reparationer som kunden senare tvingas betala för, förklarar Richard Gardberg som är sakkunnig på Konkurrens- och konsumentverket. En tumregel för när det inte längre lönar sig att reparera är om kostnaden för reparationen överskrider hälften av bilens värde.
Monto berättar att hon på bilverkstaden förhandlade i flera timmar om att få en faktura med detaljer om exakt vilka reparationer som hade utförts och vad använda delar hade kostat. Monto bad gång på gång om en faktura utan att få en.
Monto berättar att situationen slutade med att personalen på bilverkstaden skrek åt henne att gå sin väg.
– Din kärring, gå härifrån och kom aldrig mera tillbaka, skrek de åt mig.
"Jag fick aldrig tillbaka pengarna"
Monto tycker att det konstigaste med hela situationen var att bilverkstaden inte ville ge henne fakturan för reparationen och inte heller ett kvitto.
Också Alex Jallow hade problem med att få ett kvitto av samma verkstad som Monto anlitade. Han hade lämnat in sin bil på reparation. Jallow berättar att verkstaden pressade honom att betala kontant, och verkade ovilliga att skriva ett kvitto. Jallow fick till slut betala med kort när han förklarade att det är det enda han har med sig.
Jallow berättar att han fick den uppfattningen att verkstaden ville ha betalt kontant för att kunna låta bli att skriva ett kvitto till honom. Själva reparationen höll inte heller länge.
– Jag bad om ersättning för att bilen gått sönder efter en månad, men på bilverkstaden sa de att de inte betalar ut några ersättningar. Jag betalade 260 euro för reparationen, berättar han.
Många har liknande upplevelser
Jallow och Monto är inte de enda kunderna som har tvingats betala för en reparation utan att felen hade reparerats, eller varit tvungna att betala kostnader som de själva inte hade orsakat. På nätet skriver tiotals personer liknande recensioner om verkstaden.
Svenska Yle har talat med flera personer som har haft liknande upplevelser.
En person råkade ut för att bilen, som precis hade varit på reparation, gick sönder på samma sätt direkt efter att hen hämtat bilen från verkstaden. En annan kund berättar att hen fick en parkeringsbot då verkstaden hade parkerat bilen på en otillåten plats. Verkstaden vägrade ta ansvar för felparkeringen. Kunden betalade boten eftersom hen upplevde att det var enklare än att föra saken vidare.
– Jag fick aldrig tillbaka pengarna, säger hen.
Vd Al-Khazraji nekar till att verkstadens reparationer har varit otillräckliga eller att de har försökt pressa kunder att betala kontant. Verkstaden hinner inte alltid tvätta reparerade bilar och Al-Khazraji tror att det kan vara en orsak till att verkstaden fått negativ kritik.
– Vi försöker alltid vårt bästa för att göra våra kunder nöjda.
I vintras granskade Spotlight slumpmässigt fyra olika bilverkstäder. Praxisen på verkstaden som Monto har anlitat liknar de exempel som Spotlight har lyft fram. På verkstäderna framkom det slarv och fusk, och i ett fall kunde man börja tala om bedrägeri.
Hur kan man som kund skydda sig?
Richard Gardberg på Konkurrens- och konsumentverket förklarar att det är viktigt att alltid på förhand komma överens om vilket arbete som ska utföras. Ett tecken på att man håller på att bli lurad kan är att verkstaden inte vill specificera vilka arbeten som har utförts, vad enskilda delar har kostat eller att de inte vill avslöja arbetsmängd och -tid eller ge en tidsuppskattning för arbetet.
– Ifall du är osäker på vad som har gjorts åt din bil kan du alltid be om en annan åsikt av en annan verkstad. Verkstäderna är också skyldiga att spara de gamla bildelarna. Som kund kan man sedan jämföra de nya och gamla delarna, säger Gardberg.
Gardberg påminner också om att försäljaren alltid är skyldig att ge kvitto åt kunden.
– Att inte ge kvitto är olagligt och i tydliga fall av bedrägeri ska man givetvis kontakta polisen. Av de fall vi behandlar är ändå 99 procent missförstånd mellan kund och försäljare och inte polisärenden.
Vad ska man betala för?
Montos gjorde i början av juli en reklamation om verkstaden. Bilverkstaden vägrade att returnera bilen åt Monto före hon betalat fakturan för reparationen.
– Vi ger inte bilen förrän pengarna syns på kontot, sa vd Al-Khazraji i ett mejl.
Vad ska man då göra om verkstaden ber att få betalt för ett arbete som inte har gjorts korrekt? Gardberg förklarar att man som kund borde föra tillbaka bilen till verkstaden om man upplever att arbetet inte har gjorts korrekt.
– I sådana här situationer är kunden aldrig betalningsskyldig. Man kan låta bli att betala tills verkstaden har tagit tillbaka fordonet och reparerat de återstående problemen, givetvis kostnadsfritt. Verkstaden kan inte kräva att en kund betalar för arbete som inte har gjorts.
I problemsituationer rekommenderar Gardberg att kunderna inte ska dra sig för att ta kontakt med Konkurrens- och konsumentverket.
– Vi hjälper med att reda ut missförstånd och konflikter.
Strax innan publicering kontaktade Monto Svenska Yle och berättade att hon äntligen har hämtat sin bil från verkstadens gård efter att hon betalade för den ogjorda reparationen. Hon var tvungen att använda bärgningsbil. Monto tänker polisanmäla verkstaden.