Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoön får motionstrappa – ordförande för Folkhälsan i Kimito: "Trappan främjar folkhälsan och därför ville vi bygga den"

Uppdaterad 07.10.2022 12:46.

De senaste åren har det byggts massvis med motionstrappor. Folkhälsan i Kimito gjorde sig av med sin simstrand, och istället satsade man på att bygga en motionstrappa för Kimitoborna.

Motionstrappan i Amosparken invigs på onsdag 5.10.2022. Folkhälsan i Kimito ordnar ett öppningsevenemang vid motionstrappan med start klockan 17.30.

– Grunden till allt var vår strand. Den har vi ägt i mer än 70 år och den började bli en börda för vår lilla förening. En svårighet var till exempel coronapandemin, säger Dan Lindström, ordförande för Folkhälsan i Kimito.

Tanken om en motionstrappa har varit på tal inom föreningen under cirka fem år. Då föreningen kunde sälja stranden till kommunen ville föreningsmedlemmarna ge något tillbaka till samhället.

Dan Lindström, ordförande för Folkhälsan i Kimito.
Bildtext Dan Lindström är ordförande för Folkhälsan i Kimito.
Bild: Niko Kotiranta / Yle

– Det är ju populärt med motionstrappor och motion överlag. Trappan är något som främjar folkhälsan och därför ville också vi bygga en sådan. Vi kan också planera framtida händelser kring den.

Inom föreningen har det föreslagits att motionstrappan skulle kunna användas av äldre som vill ha lite lättsammare motion, av fotbollslag för uppvärmningsövningar och av folk som deltar i någon ledd verksamhet med en personlig tränare.

Motionstrappan i Kimito med två män som går upp för den.
Bildtext Forskning visar att folk motionerat mera i naturen nu än innan coronapandemin, säger Marie Rautio-Sipilä, överinspektör för idrottsväsendet vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.
Bild: Niko Kotiranta / Yle

Hur många motionstrappor behövs det i Finland?

– Vi har en nu på Kimitoön i alla fall. Det är lite som med padelplan. Då något blir populärt så dyker det upp lite överallt, men inte kan det väl finnas för många motionstrappor. Sådana ryms det väl mycket av, säger Lindström.

Vad får er att tro att motionstrappans popularitet inte går förbi, som det går med många andra flugor?

– Den här trappan är ändå belägen på ett sådant ställe att den också har en praktisk och logisk funktion. Den ligger på en naturlig genomfart så den används inte enbart för att gå upp och ner för, säger Lindström.

En effektiv och billig motionsform som passar de flesta

Marie Rautio-Sipilä är överinspektör för idrottsväsendet vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland. Hon säger att ny forskning visar att folk motionerat mera i naturen nu än innan coronapandemin.

– Från ett kommunalt perspektiv kan man också säga att bygga motionstrappor är ett mycket kostnadseffektivt sätt för kommuner att stödja motion.

En dam med ljust, rakt axellångt hår och en vit skjorta står vid trappor och ler mot kameran.
Bildtext Marie Rautio-Sipilä är överinspektör för idrottsväsendet vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.
Bild: Linus Hoffman / Yle

I sydvästra Finland finns det ändå ett något färre antal motionstrappor än i resten av landet.

– Vad exakt det beror på har vi ingen forskning på, säger Rautio-Sipilä. Men Regionförvaltningsverket har endast beviljat finansiering för tre motionstrappor här i regionen. Här finns inte heller lika mycket motionsbanor som det finns i resten av landet.

I Egentliga Finland finns nu 29 motionstrappor, den nyaste finns i Kimito och den längsta i Pargas.

Motionstrappan i Kimito finns invid Amosparken.

Artikeln uppdaterad 5.10.2022 klockan 16.04 med färska bilder då motionstrappan är klar.

Artikeln uppdaterad 29.7.2022 klockan 13.30 med information om var motionstrappan finns belägen.

Artikeln uppdaterad 27.7.2022 klockan 11.55 med information om att coronapandemin försvårade situationen för Folkhälsan att äga en strand. Tidigare stod det felaktigt att svårigheterna berodde på säkerställande av hygienen.

Diskussion om artikeln