Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Valrossen Stena dog antagligen av svält, visar obduktion – kommer att kunna ses på museum

Från 2022
En valross ligger på en gräsmatt och vilar huvudet på huggtänderna. I bakgrunden syns grankvistar i en granhäck.
Bild: Antro Valo / Yle

Valrossen som besökte Fredrikshamn och Kotka kommer att bli uppstoppad och visas för allmänheten på Naturhistoriska museet i Helsingfors. Obduktionen visar att valrosshonan var undernärd.

Valrossen Stena som dog i tisdags obducerades på Livsmedelsverket i dag, torsdag. Forskarprofessor Antti Oksanen säger att djuret var gravt underviktigt och svårt undernärt.

– Det har åtminstone varit en betydande faktor då valrossen dog.

Valrosshonan vägde strax under 600 kilo. Den hade knappt något underhudsfett alls var, när en frisk valross borde ha cirka 100 kilo av den typen av fett.

Djurets magsäck och matsmältningskanal var tomma, vilket betyder att valrossen inte hade ätit just någonting på en tid.

– Tillräckligt hade den inte ätit på länge, konstaterar Oksanen.

Vad som var orsaken till att valrossen var utsvulten kunde obduktionen inte ge svar på. Djurets matstrupe var inte tilltäppt och inget i hjärnan tydde på en infektion. Det fanns inte heller någon plast inne i djuret. Vad den officiella dödsorsaken blir klarnar alltså först senare.

Att obducera valrossen var ingen enkel operation. Obduktionen inleddes klockan 8.30 på torsdagsmorgonen och avslutades kl. 15.30.

Valrossen ställs ut på museum

– Det tog klart längre tid än jag hade tänkt mig. Det var delvis för att det här är en främmande art för oss och för att vi ville göra obduktionen snyggt, säger forskarprofessor Antti Oksanen.

Orsaken till det är att valrossens skinn och skelett ska flyttas till Naturhistoriska centralmuseet. Allmänheten ska alltså få se Stena i konserverad form.

Med hjälp av prover från valrossens hudvävnader, skelett och dna kommer man att kunna bestämma djurets ålder, närmaste genetiska släktingar och få information om dess levnadsmiljö.

"På Naturhistoriska centralmuseet kommer valrossen att bevaras på bästa möjliga sätt och finnas till hands för forskare. Valrossen har väckt stor uppmärksamhet, därför kommer den att bevaras och bli en del av utställningen tillsammans med sin historia", meddelar Pasi Sihvonen, enhetsdirektör för Naturhistoriska centralmuseets zoologiska enhet, i ett pressmeddelande.

En valross ligger på en gräsmatta invid en granhäck.
Bildtext I tisdags var valrossen mager och trött.
Bild: Antro Valo / Yle

Sihvonen berättar att valrossen fortfarande finns på Livsmedelsverket, men att den inom de närmaste dagarna kommer att flyttas till Naturhistoriska centralmuseet. Sedan kommer det att ta mellan ett halvår och ett år innan valrossen finns till påseende.

– Det beror på att konserveringsarbetet sker helt och hållet för hand och där finns sådana arbetsskeden som man inte kan hoppa över. Man måste till exempel vänta på att medel torkar. Så tyvärr kommer valrossen inte att bli utställd alldeles genast.

En valross på en väg bakom ett räddningsfordon.

Hur gick det som det gick med valrossen Stena? Högholmen svarar på våra frågor

Vad händer nu med valrossen som dog på väg till Högholmen?

Konservering betyder i praktiken att man fyller valrossens skinn med en modell.

– Utåt ser djuret äkta ut, för utsidan är äkta, men det finns inga inre organ kvar, utan de avlägsnas under konserveringen.

Sihvonen berättar att det är möjligt att valrossens skelett också ställs ut bredved den uppstoppade valrossen, så att man samtidigt kan se både det yttre djuret och den inre strukturen. Innan det kan ske måste skelettet rengöras till exempel genom att använda sig av skalbaggslarver.

– Larverna äter alla vävnader och fettet runt benen så att det till slut bara är benen som är kvar. Skalbaggslarver är väldigt effektiva på att rengöra ben och slutresultatet är fint, säger Sihvonen.

Enligt honom är valrossen Stena ett betydande tillskott till museets samlingar. För närvarande har museet två valrosskelett som båda är från 1840-talet.

– Efter det har vi inte fått några nya exemplar. Det säger hur sällsynt det här är. För oss är det vetenskapligt sett ett mycket värdefullt exemplar och jag tror också att den stora allmänheten kommer att vara intresserad av att se en sådan raritet.

Kanske åter på besök i Kotka

Valrossen Stena dök först upp i Fredrikshamn och sedan i Kotka.

I Kotka finns Maritimcentret Vellamo och på sociala medier har det föreslagits att Stena skulle ställas ut där. På Vellamo har man inte försökt få tag på valrossen.

– Museer samarbetar med varandra och arbetsfördelningen är genomtänkt och vettig. Med tanke på arbetsfördelningen är det naturligt att Naturhistoriska museet tar hand om valrossen och vi på Finlands sjöhistoriska museum och de andra museerna i Kymmenedalen har andra ansvarsområden, säger Annika Utriainen, som ansvarar för utveckling av kundservicen på Vellamo.

Enligt henne är det ändå inte omöjligt att Stena en dag besöker en utställning på Vellamo, om valrossen blir kvar i ett finländskt museums samlingar och det passar in i någon utställning.

– Det har varit glädjande att märka att folk tänker på Vellamo och vi har också fått kundrespons om det här. Klart att vi lyssnar på responsen, säger Utriainen.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Haminan mursu kuoli todennäköisesti nälkään, paljastaa ruumiinavaus – rakastettu eläin tulee esille museoon Helsinkiin.