Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gestranius hyllar Lehtovaara för sitt lugn då spanska blodet kokade: "De slutade protestera rätt snabbt – kanske just tack vare henne"

Programmet är inte längre tillgängligt
Hetsigt vid den spanska bänken – avbytare varnad - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Lina Lehtovaara var bara fjärdedomare i kvartsfinalen mellan England och Spanien, men hamnade ändå i händelsernas centrum. Det skötte hon bra, tycker domarchefen Mattias Gestranius.

England slog Spanien med 2–1 efter förlängning i den första EM-kvarten – men i det spanska lägret var man inte nöjda med domarnas agerande.

Den engelska kvitteringen i slutet av ordinarie matchtid fick känslorna att gå kokheta.

– Jag blir bestraffad om jag säger vad jag tänker. Det visades en repris på målet. Irene fick en armbåge i ansiktet och det blev mål, sa Mariona Caldentey efteråt.

Och på bänken protesterade såväl bytesspelare som tränare vilt. Då fick Lina Lehtovaara stiga fram, vilket resulterade i ett gult kort åt en av spelarna, målvaktsreserven Lisa Rodriguez.

"Skulle ge henne utmärkt betyg"

Men det gjorde hon helt rätt i, tycker åtminstone Mattias Gestranius, tidigare toppdomare och nu domarchef för fotbollsligan och division 1.

– Det jag såg i tv-bilderna är jag nöjd med. Jag skulle ge henne utmärkt betyg, säger han till Yle.

Gestranius påpekar att situationen spanskorna protesterade bevisar att fotbollsreglerna inte är svartvita.

– Och så ska det vara. Det talas mycket om gråzoner och det där faller inom ramarna för det. Man kan argumentera för att det ska vara mål, men man kan också argumentera för att det ska vara avblåst för foul.

Mattias Gestranius ler.
Bildtext Mattias Gestranius jobbar också som domarutbildare på Bollförbundet.
Bild: Yle/Sebastian Backman

VAR-rummet granskade också incidenten, men valde att inte köra över matchens huvuddomare Stephanie Frappart.

– Och de skulle de knappast ha gjort även om domslutet hade gått emot England, säger Gestranius och påpekar att VAR är till för att rätta till uppenbara domarmissar, inte tolkningsbara situationer.

"Solt över henne"

Och då känslorna gick heta föll det på fjärdedomaren att stiga fram. Lina Lehtovaara såg bestämd ut då hon försökte lugna ner den spanska bänken, vilket inte uppskattades av Rodriguez som gestikulerade åt Lehtovaara efter att ha blivit varnad.

– Jag skulle lyfta fram sättet hon stiger fram. De slutade protestera rätt snabbt, kanske just tack vare att hon stod resolut och klart visade att deras beteende inte är ok. Om hon hade vikt sig hade det kunnat eskalera, säger Gestranius.

– På basis av det jag såg i tv hade jag blivit överraskad om hon inte ingripit.

Faktumet att Lehtovaara var fjärdedomare i matchen talar också för att hon kan få döma fler matcher i turneringen. Lehtovaara kan vara aktuell för en semifinal eller till och med finalen.

– Vi får vänta och se vad det blir. Det har gått bra så här långt och vi är stolta över henne, säger Gestranius.

Diskussion om artikeln