Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Blåvit duo i damgång och herrstav – världsrekord fullt möjligt i avslutande grenen

Programmet är inte längre tillgängligt
VM i friidrott, åttonde dagens kvällspass (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nordens största guldhopp Armand Duplantis kvalar tillsammans med Mikko Paavola och Tommi Holttinen till stavfinalen under den åttonde tävlingsdagen av friidrotts-VM i Eugene. Dagen bjuder också på fem finaler.

När morgonen i Eugene gryr ger sig ett fyrtiotal gångare iväg på damernas 35 kilometer. Bland dem två finländare. Men det var nära att bli endast en.

Tiia Kuikkas medverkan var ett frågetecken in i det sista, eftersom hon åkte på en förkylning i lördags. Landslagsläkaren visade grönt ljus för deltagande i går.

– Vintern och våren gick jättebra, men under sommaren har jag haft flera infektioner och nu ännu det här, så det börjar bli lite löjligt. Jag har inte kunnat göra de träningar jag hade hoppats, men så går det ibland, säger Kuikka.

Tiia Kuikka kädet puuskassa hymyillen.
Bildtext Kuikkas form ett frågetecken.
Bild: Lehtikuva

Kuikka gör sitt andra mästerskap efter elfteplatsen på nu redan slopade 50 kilometer i EM 2018. I samma tävlingar var Elisa Neuvonen 23:a på 20 kilometer.

– Våren var jobbig och jag var sjuk ett par gånger, men från och med maj har träningen rullat på riktigt bra. Jag har bara gjort en tävling på 35 kilometer tidigare, så slutresultatet är ett litet mysterium, men jag hoppas kunna trappa upp tempot mot slutet, säger Neuvonen.

Paavola i rekordform

Under det lokala kvällspasset under småtimmarna finsk tid tävlar två finländare.

I herrarnas stavkval ställer Finland upp med Tommi Holttinen, som blev knappt utslagen i sitt enda mästerskap i EM 2018, samt nationsettan Mikko Paavola, som gör stortävlingsdebut.

Paavola hoppade 570 i Kuortane för en månad sedan men ställde inte upp i genrepet i Uleåborg på midsommaren på grund av en mindre vristskada.

– Klart det stört lite och vi har varit tvungna att anpassa träningen, men inte är det någon panik, allting borde vara i skick. Mikko är i väldigt bra form, säger Paavolas tränare Mikael Westö.

Förväntar du dig personbästa (571 från 2021)?

– Jag vill inte lova någonting på förhand, men jag vet att Mikko har kapacitet att hoppa upp mot 580. Jag ser inga hinder till varför han inte skulle kunna hoppa 580 plus, fastän säsongen varit lite mer upp-och-ner än i fjol, då allt gick som en dans på rosor hela tiden.

– 580 är kvalgränsen, 575 ger troligtvis en säker finalplats, och 565 med rent spel räckte i OS förra året. Jag anser att det finns fullt realistiska möjligheter att ta sig till final, säger Westö.

Armand Duplantis flyger i luften.
Bildtext Sveriges och Nordens stora hopp Armand Duplantis borde inte ha några problem att klara kvalet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tommi Holttinen fick en sen plats i VM och avancemang skulle vara en överraskning, då hans säsongsbästa ligger på 550. Det har han i och för sig prickat i de tre senaste tävlingarna.

– Det fanns chanser att hoppa högre i alla tre, det är fast i småsaker. Det krävs egentligen inte mycket för att komma upp på personbästa (564 från 2021). Och min taktik är åtminstone mycket simpel, jag behöver rekord för att avancera, så jag kör för fullt, säger Holttinen.

Världsrekord av hemmahoppet?

Kvällens finaler är damernas spjut, damernas och herrarnas 400 meter, samt som avslutning damernas 400 meter häck. Och kvällen kan mycket väl sluta i ett världsrekord.

Sydney McLaughlin sprang världsrekord i de amerikanska mästerskapen på samma stadion i juni. Hon förbättrade då sitt eget rekord från OS i Tokyo med fem hundradelar till 51,41.

I semifinalen sprang McLaughlin 52,17. Med det var hon en dryg halvsekund snabbare än tvåan Femke Bol, träningskamrat till Viivi Lehikoinen som löpte finländskt rekord i sin semifinal.

Sydney McLaughlin lähikuvassa.
Bildtext Sydney McLaughlin jättefavorit på 400 meter häck.
Bild: 2021 Getty Images

På damernas 400 meter utan häckar går den dubbla olympiska mästaren Shaunae Miller-Uibo in som favorit. Bahamas stjärna saknar ett VM-guld utomhus, hon tog silver både i Peking 2015 och Doha 2019. Det största hotet är världsettan Marileidy Paulino från Dominikanska republiken, som var näst kvickaste bakom Miller-Uibo i semifinalskedet.

På herrbanvarvet var världsettan Michael Norman starkast i semifinalerna, men det finns många om budet. Europamästaren Matthew Hudson-Smith var tvåa i semifinalsammandraget, världstvåan Champion Allison trea, 3-faldiga OS-medaljören Kirani James fyra och världsrekordmannen Wayde van Niekerk femma.

Damernas spjut är en väldigt oviss gren på förhand. De fyra främsta från världsårsbästalistan saknas på grund av diverse orsaker och kvalets etta Haruka Kitaguchi från Japan har inga stora meriter att falla tillbaka på.

Så här sänder vi

VM sänds direkt med svenska kommentatorer i TV2 och på Yle Arenan. Därtill bjuder Yle på enskilda streamar utan referat för grenar med speciellt finländskt intresse.

Tävlingarna kommenteras på svenska av Chriso Vuojärvi och expertkommentator Mikael Ylöstalo. Leif Lampenius har hand om de svenska kommentarerna för gång och maraton.

Program, dag 8

kl. 16.10 D 35 km gång, final – Yle Arenan, svenskt referat | Tiia Kuikka, Elisa Neuvonen

Kvällspasset:

kl. 3.30 – kvällspasset direkt med svenskt referat på TV2 och Yle Arenan.

kl. 3.05 H stav, kval – kvalgrupp A, Yle Arenan (utan referat), kvalgrupp B, Yle Arenan (utan referat) | Mikko Paavola, Tommi Holttinen
kl. 3.40 D stafett 4x100 m, försöksheat
kl. 4.05 H stafett 4x100 m, försöksheat
kl. 4.20 D spjut, final
kl. 4.35 D 800 m, semifinal
kl. 5.15 D 400 m, final
kl. 5.35 H 400 m, final
kl. 5.50 D 400 m häck, final

kl. 10.00 – sammandrag av den åttonde tävlingsdagen på TV2 och Yle Arenan.

Diskussion om artikeln