Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tyskland vidare till EM-semi tack vare enorma försvarstabbar – slog Österrike bokstavligen med darr på ribban: "Visade att man aldrig ska underskatta någon"

Programmet är inte längre tillgängligt
Tyskland slog Österrike tack vare två enorma försvarsmissar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En av de största guldfavoriterna mot ett gäng uppstickare, kvartsfinalen mellan Tyskland och Österrike skulle väl bara sluta på ett sätt? Jo, tyskorna vann – men Österrike sålde sig inte billigt.

Efter en första kvartsfinal som blev precis så jämn som många väntade sig skulle väl turneringens andra slutspelsmatch bli en genomklappning?

Tyskland hade imponerat stort i gruppspelet och slagit såväl Danmark, Spanien som Finland. Österrike var i sin tur ute efter att stå för EM-slutspelets hittills största skräll.

Och värst långt ifrån var det inte. Österrike tog vara på ett ovanligt slarvigt tyskt lagspel och lyckades skapa farligheter högt upp i fältet – inte minst tack vare en frenetisk press.

Men ändå var det Tyskland som slog till först. Lina Magull fick stå för avslutet då Tyskland vann boll nära straffområdet och satte säkert in bollen. Klicka på artikelns huvudbild för att se matchens mål!

Centimetrar från att kvittera

Ledningen stod sig i pausvilan, men Österrike hade inte gett upp.

Uppstickarna inledde andra halvlek fördomsfritt och kom ytterst nära att kvittera då både Barbara Dunst och Sarah Puntigam lyckades träffa ramverket. Men marginalerna var på Tysklands sida.

Programmet är inte längre tillgängligt
Österrike med dubbla stolpträffar i andra halvlek - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Samtidigt slarvade tyskorna rejält då de fick jätteläge efter jätteläge på kontringar och matchen levde in i det sista. Tills Österrikes målvakt Manuela Zinsberger i den 90:e minuten gjorde bort sig totalt.

Zinsberger missade helt att Alexandra Popp rusade mot henne och sköt bollen rakt på den tyska anfallaren – och spelredskapet studsade in i mål. Slutresultatet: 2–0 – och Tyskland spelar EM-semifinal.

"Vår laganda är otrolig"

2017 åkte Tyskland ut i kvarten. Nu upplever målskytten Popp att laget är tillbaka där de ska vara.

– Vår laganda är otrolig, se bara på spelarna på plan och spelarna på bänken. Vi är ett lag som firar tillsammans. Vi spelar för varandra och det gör oss starka, säger hon i tv-intervjun efteråt.

Österrike lyckades i sin tur skrälla och gå hela vägen till semifinal senast. Och målvakten Zinsberger kan vara stolt över laget trots att det inte blev en ny plats bland de fyra främsta i England.

– Fast det är svårt att se på det så just nu så måste vi vara stolta. Vi visade att man aldrig ska underskatta någon, oavsett om det är vi eller nåt annat lag. Vi är som en familj och visade det med vår laginsats i dag. Det är vår styra, säger hon.

I semifinalen ställs Tyskland antingen mot Frankrike eller Holland. Innan det gör Sverige och Belgien upp om vem som ska få möta England.

Diskussion om artikeln