Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oliver Helander galant vidare till VM-final: "Målet är helt klart medalj" – Etelätalo avancerade med ett nödrop, världsettan Peters nära 90 meter

Uppdaterad 22.07.2022 06:58.
Programmet är inte längre tillgängligt

Efter att ha åkt ut i kvalet i sina tre första mästerskap tog sig Oliver Helander till final i det fjärde. Helander säkrade i praktiken sin finalplats i den första kvalomgången med resultatet 82,40.

– Nog är jag ganska säker på det, svarade Oliver Helander inför kvalet på frågan hur säker han är på sitt avancemang.

Han gick in i tävlingen som världsfyra, men ändå ett frågetecken på grund av den klena träningsbakgrunden och de få kasten.

I Eugenes kväll säkrade han praktiskt taget finalplatsen genast i den första omgången. Helander kastade i den andra kvalgruppen och 82,40 förde in honom som sexa i sammandraget.

Helander blev en dryg meter från kvalgränsen men valde att inte göra fler kvalkast. Ingen passerade honom under återstoden av kvalet och Helanders slutliga placering var sjätte.

När han vandrar in i intervjuzonen är leendet brett.

– Nå, det gick som det skulle. Den här gången, säger han till Yle Sporten och tillägger att han hade allt på spel.

– Jo, med min kvalhistoria så kommer jag inte hit och försöker safeta mig till final. Kastet var inte jättebra, men tillräckligt bra. Kastet for lite från sidan och stödfoten var inte direkt magisk. Så det finns en del att förbättra.

"En liten lättnad"

Efter sitt kast gick Helander fram till tränaren Tero Pitkämäki. Han bekräftade det Helander själv redan i praktiken hade klart för sig före samtalet: Han behöver inte kasta vidare.

– Det är viktigt att spara energi. Jag har ändå haft små problem under säsongen, så det är alltid ju bättre desto mindre man kastar i kvalet. Kroppen känns bra, jag är nästan överraskad hur bra den kändes i dag. Så det var positivt.

Du hade ett par uppvärmningskast kring ungefär 75 meter, hur var känslan inför det första tävlingskastet?

– Jag tror inte ens dom var 75 meter faktiskt, kanske 70. Men det var egentligen planen, att kasta två gånger 70 meter och sedan med första till final. Så det gick som det skulle.

Oliver Helander.
Bildtext Där satt den.
Bild: Lehtikuva

Hur stor lättnad är det här efter de missade finalerna tidigare?

– Nog är det en liten lättnad. Det skulle varit lite småjobbigt att bli i kvalet som världsfyra den här gången. Det var på tiden att jag tog mig till final.

Nu är du finalist, nu kan du säga hur mycket det här mästerskapssaldot stört dig på riktigt?

– Det har nog stört lite. Eller ganska mycket också. Om man kommer till en stortävling så är ju inte målet att bli i kvalet direkt.

Kvalets tolv bästa

1. Anderson Peters GRN 89,91
2. Neeraj Chopra IND 88,39
3. Julian Weber GER 87,28
4. Jakub Vadlejch CZE 85,23
5. Ihab Abdelrahman EGY 83,41
6. Oliver Helander FIN 82,41
7. Roderick Genki Dean JPN 82,34 SB
8. Curtis Thompson USA 81,73
9. Arshad Nadeem PAK 81,71 SB
10. Andrian Mardare MDA 80,83
11. Rohit Yadav IND 80,42
12. Lassi Etelätalo FIN 80,03

Finalen avgörs natten till söndag finsk tid. I kväll väntar en tur på massagebordet och i morgon en lättare träning. Uppladdningen inför finalen börjar genast.

– Nog är målet helt klart medalj som världsfyra. Förhoppningsvis kastar jag tillräckligt långt och kommer hem med någon hårdvara.

Minst 88 meter krävs för medalj

Världsettan och regerande världsmästaren Anderson Peters visade klass i kvalet med 89,91. Strålande lyckades även förra årets OS-mästare Neeraj Chopra med 88,39 genast i första kastet. Över 85 meter kom också Julian Weber (87,28) och Jakub Vadlejch (85,23).

Se Anderson Peters jättebåge i kvalet! - Spela upp på Arenan

Inför kvalet gissade Helander att det krävs 87 meter för medalj. Nu hissar han upp sin tippning.

– Jag lägger till åtminstone en meter. Om man ska vinna över Peters eller Chopra får man säkert kasta över 90. Och så lyckas alltid någon annan också, Weber var bra i dag och månne inte också Vadlejch är hyfsad i finalen. Det krävs säkert i alla fall 88 meter för att ta hem en medalj. Men det borde nog vara helt möjligt.

Vad förväntar du dig för längder av dig själv?

– Rekordlängder, svarar Helander som kastade personbästa 89,83 i Paavo Nurmi Games i juni.

Om Peters och Chopra kastar 90 meter, har vi också en tredje över gränsen? Kanske en finländare?

– Vi får hoppas på det.

Etelätalo bara knappt över 80

– Det räcker inte vidare.

Lassi Etelätalo var säker på sin sak redan innan kvalgrupp B kastat. Etelätalo kastade i den första kvalgruppen och slutade där sexa med 80,03. Den regerande VM-fyran inledde med svaga 75,41, följde upp med 79,40 och spräckte 80-meterslinjen i sista omgången.

Han hade till slut fel, då hans resultat de facto gav den tolfte och sista platsen i final. Etelätalo avancerade till final som sista man också i EM 2014 och VM 2019. Båda gångerna slutade han fyra i finalen.

Lassi Etelätalo.
Bildtext Etelätalo har avancerat till final i alla fyra stortävlingar han deltagit i.
Bild: Lehtikuva

– Kasten blev låga, jag fick dem inte att stiga. I sista lyckades det lite bättre, men spjutet flög inte längre än det där. Formen i sig kändes helt bra, det hade funnits möjligheter att kasta betydligt längre, men tekniken felade, säger Etelätalo.

Syntes bristen på tävlingar i sommar (2 st)?

– Jag vet inte. Nog har jag tävlat sparsamt tidigare också. Om gubben är i skick, så flyger det oftast i tävlingar oavsett hur det sett ut tidigare. Jag träffade bara inte rätt i dag.

Etelätalo hade inga problem med ansatsbanan. Han sade redan före kvalet att hans stödfot är "så lös" att det inte spelar någon roll vad underlaget är.

Här är kastet som tog Lassi Etelätalo till final - Spela upp på Arenan

Inte heller Finlands tredje representant Toni Keränen skyllde på banan, även om han konstaterade att underlaget "inte fick mycket beröm bland deltagarna". Istället var det ett missöde i det sista uppvärmningskastet som gäckade Keränen.

– Jag kände av någonting i stödfotens vrist. Inget stort, men det kan hända att det spökade mellan öronen i tävlingen. Eller så var jag annars bara mjuk, säger stortävlingsdebutanten, var slutplacering var 18:e.

– Det grämer faktiskt ganska mycket. Framför allt då jag enkelt kunde ha plockat många placeringar utan att ens lyckas extra bra. Väldigt dålig prestation allt som allt.

Programmet är inte längre tillgängligt

Walcott: En chock

Den mest namnstarka kastaren att missa final är Keshorn Walcott. Trinidad och Tobagos stora idrottsstjärna som kastat 89,07 och varit säker kring 85 meter i sommar, stannade på 78,87. Efteråt var han ett enda stort frågetecken.

– Det kändes som jag hade glömt hur man kastar. Det här är en chock. Jag kände mig bra, allt borde varit i skick, men ingenting funkade. Jag kan bara inte tro att det där var mitt resultat, 80 meter har känts så enkelt i år. Jag vet inte riktigt hur jag ska ta mig över det här, säger en nedstämd Walcott.

– I det första kastet halkade jag, men jag måste analysera senare om det var fel i banan eller mannen. Men det kan jag säga att banan inte var den jag hade väntat mig. Det här är en enorm besvikelse.

Finalen går av stapeln på söndag klockan 4.35 finsk tid.

Diskussion om artikeln