Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jonas Holmqvist flydde värmeböljan i Frankrike: "Hettan är så intensiv att det blir svårt att leva"

Från 2022
En man som står utanför en byggnad.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Ett område med rekordvärme sträcker sig just nu från Portugal till Kroatien. För Jakobstadsbördige Jonas Holmqvist, bosatt i Bordeaux, är det en lättnad att resa till hemstaden på semester. Men han oroar sig för markbränderna som rasar i södra Frankrike.

Värmeböljan håller stadigt sitt grepp om Kontinentaleuropa och temperaturerna har stigit till hälsovådliga nivåer. På flertal ställen rasar våldsamma bränder.

I Girondeområdet, i sydvästra Frankrike, det område där Jonas Holmqvist är bosatt, ligger temperaturen kring 40 grader och elden härjar två markområden.

– Det är jättetrevligt att vara hemma, men också en lättnad efter den hetta vi upplevt. Det är skönt att komma till en normal värme, säger Holmqvist.

Hettan och markbränderna oroar

Semestern till trots följer Holmqvist händelserna i Gironde med oro, både genom nyhetsrapportering och genom kontakt med vänner som befinner sig i Frankrike.

Arbetsgivaren har instruerat de anställda om att inte komma in på jobb under de hetaste dagarna.

– Vi har också fått instruktioner om att dricka mycket vatten och hålla koll på elektrolytnivån. Jag var i Paris innan jag kom till Finland och på alla metrostationer varnar man för hettan i både högtalare och via anslag.

Överallt syns symbolen som varnar för värmeslag. Jonas Holmqvist säger att hettan är så intensiv att det blir svårt att leva.

Våldsam skogsbrand.
Bildtext Eld och hetta plågar kontinenten, lokalinvånare evakueras och turisterna har rest hem.
Bild: Gironden pelastuslaitos

Två stora områden härjas av elden

Holmqvist berättar att det rör sig om två stora bränder i Grionde, den ena i skogskommunen Landiras. Där ligger temperaturen på över 40 grader och 9 800 hektar skog och växtlighet har härjats av elden.

Över 6 000 personer har tvingats lämna sina hem och i närheten av Landiras har en brandvägg som är fem kilometer lång och 40 meter bred rensats på terräng för att stoppa eldens spridning.

Den andra stora branden rasar intill den kustnära staden La Teste-de-Buch. Det är en ort dit Holmqvist i normala fall gärna beger sig för att svalka sig vid havet.

Där har 4 000 hektar mark brunnit och lågorna har en höjd på över 30 meter.

– Den här branden är lite mindre i omfattning än den i Landiras, brandväggen sträcker sig ändå över 11 kilometer. Orten är mera folkrik och det är härifrån som de flesta evakueringar skett, säger Holmqvist.

Totalt har närmare 40 000 personer blivit tvungna lämna sina hem under den senaste veckan och just nu hotas själva staden av elden.

Hem och levebröd går förlorade

De stora bränderna ställer till med stora ekonomiska förluster för befolkningen i Girondeområdet, både på det privata planet och för hela samhället.

– Många hem har tyvärr gått förlorade och även företag och restauranger. En välkänd campingplats brann ner fullständigt för några dagar sen, säger Holmqvist.

Jonas Holmqvist berättar att turismen, som är en viktig näringsgren i området, för tillfället är helt utplånad. Orten Teste-de-Buch lever främst på just sommarturismen.

Holmqvists hemkommun Talence hotas inte av elden, och han lämnade orten innan bränderna blivit så här stora. Hans vänner berättar att brandröken gör det omöjligt att vistas utomhus.

När vinden vänder lägger sig röken över Talence och den för också med sig aska.

– Jag har också under tidigare bränder upplevt hur det inte går att andas och även inomhus måste man täta alla springor med fuktiga papper för att hålla ute röken och askan, säger Holmqvist.

Metsäpalojen savua Bordeaux'n keskustassa Quinconces-aukiolla. Kuvassa näkyy Girondilaisten monumentti (Monument aux Girondins), yksi Bordeaux'n maamerkeistä.
Bildtext Röken väller in över centrala Bordeaux och markbränderna färgar himlen röd.
Bild: Jari Mäkinen / Yle

Värmeböljorna ökar snabbt i intensitet

Jonas Holmqvist har bott i trakterna kring Bordeaux i elva år. Han berättar att han inte upplevde någon extremhetta under sina första åtta år i området.

Den första värmeböljan med temperaturer över 40 grader inföll 2019. Han har märkt hur värmeböljorna ökat de senaste åren. De kommer tätare och temperaturerna stiger allt mer.

– Det här är vår tredje värmebölja med över 35 graders hetta i år och den andra med en hetta på över 40 grader, säger Holmqvist.

Holmqvist säger att utvecklingen är mycket tydlig. Det nästan 60 år innan man år 2019 slog nytt värmerekord i Bordeaux. Nu slår man nya rekord om och om igen.

Oro och ilska bland befolkningen

Holmqvist säger att befolkningen är orolig, både för elden och för extremvärmen. Men det pyr också en ilska bland invånarna.

– Man vet att åtminstone en av bränderna är anlagd och en person är i fängsligt förvar misstänkt för att ha startat branden. Så vi som bor där känner både ilska och oro, säger Holmqvist.

Oroar sig du och dina grannar för klimatförändringen?

– Ja, det är klart, den oroar alla. För ungefär sju år sen förutspådde en fransk expert att vi innan år 2050 skulle se en utveckling med återkommande värmeböljor på över 40 grader. Hon blev förlöjligad och kallad alarmist. Nu ser vi att det redan blivit verklighet.

Forskarprofessor Hannele Korhonen vid Meteorologiska institutet säger att klimatförändringen fördjupar effekterna av hettan.

Till exempel det internationella samarbetet World Weather Attribution (WWA) som analyserar extrema väderfenomen studerade den värmebölja som drabbade Europa år 2019. De konstaterade att det är ytterst osannolikt att en sådan värmebölja hade inträffat utan människans påverkan på klimatet.

Jonas Holmqvist är professor på universitetet Kedge Business school och han är specialiserad på lyxtjänster och hållbarhet. Frågor som gäller miljö och klimat är inget obekant för honom, han både undervisar och forskar i ämnet.

Ser man att det franska samhället tar till åtgärder för miljö och klimat?

– Visst ser man det, till exempel när man bygger nya bostäder, men inte i tillräcklig utsträckning enligt mitt tycke, säger Holmqvist.

En praktisk åtgärd som tagit skruv är att man förbättrat järnvägen och tagit i bruk snabbtåg.

Jonas Holmqvist säger att när han flyttade till Bordeaux tog de flesta flyget till Paris som ligger 500 kilometer norrut. I dag tar så gott som alla tåget.

– Frankrike har dragit in en massa inrikesflyg och ersatt dem med tåg, säger Holmqvist.

Diskussion om artikeln