Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kongressutredning om Kapitoliumattacken i USA: Trump väntade i över tre timmar innan han uppmanade upprorsmakarna att gå hem – följde med händelserna på teve i Vita husets vardagsrum

Donald Trump den 6 januari 2021, då stormningen av Kapitolium ägde rum.
Bildtext Donald Trump den 6 januari 2021, då stormningen av Kapitolium ägde rum. Det tog 187 minuter innan Trump bad upprorsmakarna vid kongressbyggnaden att gå hem.
Bild: American Photo Archive / Alamy/All Over Press

Ett nytt tv-förhör demonstrerade hur åtskilliga personer i Trumps närmaste krets ville att den dåvarande presidenten skulle fördöma våldet och uppmana våldsmakarna att gå hem. Men det tog Trump 187 minuter att agera.

Över tre timmar – så länge dröjde det från att Trump avslutade ett tal där han uppviglade sina supportrar att marschera till Kapitolium, till att han uppmanade samma upprorsmakare att gå hem när våldet brutit ut.

Vad gjorde Trump under de dramatiska timmarna? Följde med angreppet på teve i Vita husets vardagsrum och uppviglade sina anhängare ytterligare på Twitter.

Det var sjätte januari-kommitténs slutsats när kongressutredningen om stormningen återupptogs sent på torsdagen i USA med ett nytt tv-sänt förhör på bästa sändningstid.

Huvudfokus i förhöret låg på Donald Trump och vad ex-presidenten gjorde – och inte gjorde – under de dramatiska första timmarna av angreppet.

Republikanen Adam Kinzinger: “Trump valde att inte agera”

Kommittén eftersträvade att ge en möjligast detaljerad kartläggning av Trumps förehavanden under den ödesdigra dagen.

Man visade hur Trump, i stället för att agera för att stoppa våldet som brutit ut, tillbringade största delen av de första tre timmarna i Vita husets vardagsrum där han följde med attacken på teve.

Republikanen Adam Kinzinger är en av två republikaner i sjätte januari-kommittén som utreder attacken mot Kapitolium.
Bildtext Adam Kinzinger är en av två republikaner i sjätte januari-kommittén som leder utredningen av attacken mot Kapitolium.
Bild: Lehtikuva

– Trump underlät inte bara att agera… han valde att inte agera, sade Adam Kinzinger, en av två Trumpkritiska republikaner i kommittén.

Samtidigt vädjade åtskilliga personer i Trumps närmaste krets för att få presidenten att agera för att stoppa mobben.

Bland personerna fanns Trumps son Donald Jr, republikanernas minoritetsledare i kongressen Kevin McCarthy och Fox News-stjärnorna Sean Hannity och Laura Ingraham.

Som stöd visade kommittén upp utdrag från telefonloggar, sms-meddelanden och inspelningar från säkerhetspolisens radiokommunikation.

Vita husets tidigare vice pressekreterare Sarah Matthews vittnade i torsdagens tv-förhör. Hon avgick efter Kapitoliumattacken.
Bildtext Vita husets tidigare vice pressekreterare Sarah Matthews vittnade i torsdagens tv-förhör. Hon avgick efter Kapitoliumattacken.
Bild: Rod Lamkey - CNP / MEGA

Två Vita huset-medarbetare vittnade i torsdagens direktsändning – dåvarande vice pressekreteraren Sara Matthews och vice nationella säkerhetsrådgivaren Matthew Pottinger.

Båda sade upp sig efter attacken.

– Den sjätte januari var en av de mörkaste dagarna i vår historia, sade Matthews.

Den sjätte januari var en av de mörkaste dagarna i vår historia

― Sarah Matthews, Vita husets tidigare vice pressekreterare

Man anförde också Twitterinlägg som Trump publicerade under dagen som bevis på att Trump, i stället för att försöka stoppa attacken, snarare bidrog till att piska upp våldet.

I ett av inläggen skrev Trump bland annat att vicepresidenten Mike Pence “saknade modet att göra det som borde ha gjorts för att skydda vår konstitution”.

Trump hade försökt pressa Pence att ändra på valresultatet utan att lyckas.

Torsdagen bjöd också på inspelningar från säkerhetspolisens radiokommunikation.

Samtalen visade hur vakterna som skyddade vicepresidenten Mike Pence fruktade för sina liv efter att upprorsmakarna brutit sig in i kongressbyggnaden. Vissa av dem hann skicka avskedsmeddelanden till sina närmaste anhöriga, av uppenbar rädsla att inte få se dem igen.

Trump dagen efter: “Jag vill inte säga att presidentvalet är förbi”

Dagen efter attacken skulle Trump hålla ett tal avsett att dämpa spänningarna.

I en tidigare opublicerade video som visades ser man hur Trump är på väg att säga att “presidentvalet nu är förbi” när talet bandas in. Men sedan ändrar han sig.

– Jag vill inte säga att valet är förbi, säger Trump i videon.

Hittills har Trump vägrat erkänna att han förlorat presidentvalet 2020.

Sjätte januari-kommitténs vice ordförande, republikanen Liz Cheney, meddelade att utredningen tar paus i augusti men fortsätter i september.

Det är fortfarande oklart om Trump kommer att åtalas. Det är justitieministeriet och justitieminister Merrick Garland som har befogenhet att väcka ett åtal.