Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Liknande roll som i landslaget väntar Richard Jensen i nya polska klubben – blir lagkamrat med tyska världsmästaren: "Säger någonting att han är här"

Från 2022
Uppdaterad 22.07.2022 10:40.
Richard Jensen applåderar.
Bildtext Richard Jensen fick göra sina första landslagsminuter i juni.
Bild: Alex Nicodim/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Landsmännens goda ord om landet och funderingar med förbundskaptenen spelade in när Richard Jensen skulle välja sin nästa destination i karriären. Ett steg framåt, slår Jensen fast för Yle Sporten efter att flytten till Polen blivit klar.

Richard Jensen fick göra sina första landskamper i samband med Nations League förra månaden. Under landslagssamlingen fick försvararen svara på frågor om framtiden tillsammans med Benjamin Källman, då båda två stod inför ett klubbyte.

En dryg månad senare har duon hamnat i Polen. Källman fick hoppa in i en halvtimme då hans Cracovia inledde ligaspelet i måndags – ett par dagar senare skrev Jensen på för motståndarlaget Gornik Zabrze.

Ett sammanträffande?

– Sist och slutligen hade vi inte alltför mycket kontakt nu på slutet, men vi talade ju förstås om Polen under landslagslägret. Man fick bolla lite om olika saker kring fotbollen och livet i landet, berättar Jensen för Yle Sporten.

– Gornik är en jättestor klubb i Polen, historiskt sett hör de till de mest framgångsrika. Faciliteterna är jättebra.

Blir lagkamrat med Podolski

Det har varit klart en längre tid att 26-årige Jensen är redo att ta klivet vidare på fri transfer från den holländska andraligan och Roda.

– Jag behövde någonting nytt och få uppleva en ny kultur, ett nytt sätt att se på fotboll och livet.

Bland de utländska alternativ som Jensen valde mellan föll valet på den polska fotbollsligan, bland annat efter rekommendationer av landslagskollegan Robert Ivanov, till vardags i Warta Poznan.

– Historiskt sett så har det funnits finska spelare som klarat sig här. Nivån är utmärkt, det är inget snack om saken. Jag ser det här definitivt som ett steg framåt, intygar Jensen.

Ett namn sticker ut när man sneglar på mittenlaget Gorniks trupp. Den gamla tyska storspelaren Lukas Podolski orkar ännu.

Lukas Podolski löper.
Bildtext Lukas Podolski är Gornik Zabrzes stora affischnamn.
Bild: IMAGO/Newspix/ All Over Press

Polenfödde världsmästaren Podolski har hunnit bli 37 år och hittade till Gornik efter vändor i Turkiet och Japan.

– Nog säger det ju någonting om klubben då en världsmästare som Podolski har bestämt sig för att spela här. Det är absolut ingen negativ sak, även om det inte i slutändan var något avgörande för mig, kommenterar Jensen.

Trivs med trebackslinje

Borgåsonens avtal med nya klubben sträcker sig bara över kommande säsong.

– Det var resultatet av förhandlingarna. Man har förstås sina egna önskemål och det ledde till att vi kom fram till att det här var den bästa kompromissen. Det blev ett år och jag är jättenöjd över det här steget.

– Jag är såklart hungrig och ambitiös, jag vill gå framåt ännu under min karriär. Så vi får se vart den här vägen leder mig.

Richard Jensen firar.
Bildtext Det blev totalt fyra säsonger i Roda för Richard Jensen.
Bild: imago images / Pro Shots / All Over Press

På planen ser det ut som att Jensen står inför en roll lik den han fick i landslaget förra månaden. Att ställa sig i en trebackslinje passar ypperligt.

– Vi kommer att spela med samma system som i landslaget, vilket passar ganska utmärkt.

När flytten var aktuell passade Jensen på att konsultera med sin förbundskapten, Markku Kanerva.

– Jag bad också om hans åsikter om möjliga steg, det är väldigt fint att få hans synpunkter med de erfarenheter han har.

Nu får Jensen bekanta sig med en ny fotbollskultur, som är stark på läktarhåll – på gott och ont. Landslagsbacken skrattar när Yle Sporten nämner supporterkulturens ökända sida, som bland annat Kasper Hämäläinen fick erfara.

– Jag skulle hellre beskriva kulturen som fanatisk, tycker Jensen.

– Gornik hade mest åskådare av alla i den första omgången, vilket var ganska häftigt. Stämningen är jättefin och det ska bli kul att uppleva den.

Diskussion om artikeln