Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Visselblåsaren bakom Panamadokumenten: "Den ryska regeringen vill se mig död"

Bastian Obermayer och Frederik Obermaier sitter framför en dator.
Bildtext Efter sex års tystnad träder visselblåsaren bakom Panamadokumenten nu fram i en intervju med journalisterna Frederik Obermaier och Bastian Obermayer.
Bild: Der Spiegel

Den visselblåsare som läckte de så kallade Panamadokumenten för drygt sex år sedan säger att det ryska anfallskriget mot Ukraina finansieras av pengar som dolts i skatteparadis.

I en intervju för tyska Der Spiegel tror personen att hens liv är i fara på grund av avslöjandena om den ryska presidenten Vladimir Putins skatteparadisbolag.

Det har länge varit tyst kring den visselblåsare som år 2016 läckte miljontals dokument från advokatbyrån Mossack Fonseca till de tyska journalisterna Frederik Obermaier och Bastian Obermayer. Avslöjandena då som koordinerades av ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) väckte stor uppmärksamhet och satte skatteparadisekonomin under lupp.

Efter sex års tystnad träder visselblåsaren nu fram i en intervju med samma journalister. Hen har självmant kontaktat dem, men av säkerhetsskäl vågar visselblåsaren inte röja sin identitet.

I en intervju som gjordes för några veckor sedan via en krypterad internetuppkoppling säger visselblåsaren att hen många gånger känt sig frestad att ta bladet från munnen med tanke på utvecklingen i världen.

Men med tanke på den egna och familjens säkerhet har hen valt att hålla låg profil.

Fram till nu.

"Skatteparadisbolagen finansierar den ryska militären"

I ett ställningstagande efter publiceringen av Panamadokumenten för sex år sedan skrev visselblåsaren att "allvarlig instabilitet kan ligga bakom hörnet". Nu är vi där.

Hen pekar på utvecklingen i länder som Ryssland, Kina, Brasilien, Filippinerna och inte minst USA; det handlar om länder där fascismen och auktoritärt ledarskap sticker upp huvudet.

Skatteparadis verkar vara synnerligen viktiga för auktoritära ledare?

– Putin är ett större hot mot USA än Hitler var. Och skatteparadisbolagen är hans bästa vän, kommenterar visselblåsaren i intervjun.

Det är de här offshorebolagen som är med och finansierar den ryska militären som dödar civila i Ukraina. Skalbolagen i skatteparadisen gör det möjligt att dölja penningströmmarna och samtidigt försvinner det samhälleliga ansvarsutkrävandet. Våra samhällen kan inte fungera om ingen ställs till svars, fastslår visselblåsaren.

Ett av de mest uppseendeväckande avslöjandena i Panamadokumenten var hur den ryska ledaren utnyttjade skatteparadisen för egen vinning. Ett av de namn som dök upp då var Putins cellospelande vän Sergej Roldugin – samma Roldugin som efter det ryska anfallskriget i februari i år blev föremål för västvärldens ekonomiska sanktioner.

– Jag är glad att Roldugin råkade ut för sanktioner. Det är alldeles utmärkt att så sker, kommenterar personen bakom Panamaläckan nu.

Är du oroad över att Ryssland kommer att hämnas?

– Det är en risk jag får leva med, lyder svaret. Den ryska regeringen har sagt att den vill se mig död.

Det finns flera exempel från de senaste åren hur personer med kopplingar till skatteparadisen har låtit mörda sina kritiker. Bland offren märks den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia samt den slovakiske journalisten Ján Kuciak.

– De här dödsfallen har berört mig djupt. Jag uppmanar EU att se till att rättvisa skipas för Daphne, Ján och deras familjer.

Panama City
Bildtext Grävande journalister fick år 2016 tillgång till 11,5 miljoner läckta dokument.
Bild: EPA/Alejandro Bolivar

Större insatser behövs för att råda bot på skatteparadisekonomin

Den ryska eliten döljer ofta sina lyxhem och lyxbåtar samt andra tillgångar med hjälp av komplicerade arrangemang via skatteparadis. Hur kan man få ett slut på detta?

– Jag tror att västvärlden under en lång tid har upplevt Vladimir Putin som besvärande, men någon som de ändå kunde kontrollera via ekonomiska morötter. Det har uppenbarligen inte fungerat.

För att råda bot på skatteparadisekonomin skulle det krävas en extraordinär internationell insats, tror visselblåsaren. Det finns nog vissa förutsättningar för det, men frågan är om det finns politisk vilja. Hittills har det inte märkts alltför mycket.

Vad tror du det beror på att vi ännu inte sett en viktig rysk visselblåsare?

– Vid sidan av mod krävs det också att man åtnjuter en viss frihet för att kunna vara en visselblåsare. Det måste finnas någon som är villig att lyssna och det måste finnas en viss önskan att få till stånd förändring. Förutom att Putin mördar och fängslar de modiga så är det svårt att hitta dylik frihet i Ryssland.

I samband med intervjun väcks frågan om hen är nöjd med effekterna av avslöjandena för sex år sedan.

Visselblåsaren säger sig vara förbluffad över allt som har hänt, att det arbete som ICIJ ledde och de resultat som uppnåddes var utan motstycke. På sina håll har stora reformer drivits igenom och journalister världen över har efter det gått samman kring liknande projekt.

Men det räcker inte.

– Vi behöver offentliga företagsregister i alla jurisdiktioner från Brittiska Jungfruöarna till Anguilla, Seychellerna, Labuan (Malaysia) och Delaware. Och det borde ske nu!

Vad har dina erfarenheter lärt dig om att vara visselblåsare?

– Jag skulle säga att det viktigaste i mitt fall är att det är möjligt – om än ovanligt – att göra en betydelsefull insats och samtidigt leva ett gott liv. Men det krävs mycket arbete och tur för att vara steget före.

Kan du ge något gott råd åt potentiella visselblåsare?

– Det är aldrig lätt att lyfta fram obekväma sanningar, det är dessutom svårt att hålla huvudet kallt. Du måste vara beredd på att allt rör på sig långsamt, det gäller både kontakterna till journalister och myndigheter. Det är viktigt att ibland ta ett djupt andetag och tänka på andra saker.

Om du kunde vrida tillbaka tiden, skulle du göra om detta?

– Absolut.

Denna artikel bygger på en intervju gjord av Frederik Obermaier och Bastian Obermayer för Der Spiegel. Hela artikeln finns tillgänglig här (på engelska).

Världens största läcka del 1 - Spela upp på Arenan
Världens största läcka del 2 - Spela upp på Arenan