Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

På Prometheus-lägret i Sagu diskuterar ungdomar sin syn på samhället och livet: "De djupa diskussionerna har fått mig att fundera över mina egna åsikter"

Två ungdomar sitter vid ett bord och skriver någonting på lappar.
Bildtext Astor Sjöblom och Sunna Hampf deltar på lägret som ordnas i Sagu.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

På Prometheus-lägren, eller protulägren, får ungdomar en möjlighet att träffa andra likasinnade och diskutera sin syn på samhället och livet.

I Sagu, i ett rött trähus alldeles intill havet, har 17 ungdomar samlats för att under en veckas tid träffa nya kompisar och diskutera saker som är viktiga för dem.

Två av dem är Sunna Hampf och Astor Sjöblom.

– Man har fått många nya vänner och programmet har varit roligt, säger Sunna Hampf.

En ung kvinna i vit t-skjorta tittar in i kameran.
Bildtext Sunna Hampf tycker det har varit roligt att diskutera olika samhällsfrågor under lägret.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

Astor Sjöblom håller med om att det varit roligt så här långt.

– Och de djupare diskussionerna har fått mig att fundera över mina egna åsikter, säger Astor Sjöblom.

Ett alternativ till skriftskolan

Prometheus-lägren är ideologiskt och religiöst obundna livsåskådningsläger för ungdomar, och de har ordnats i Finland sedan slutet av 1990-talet. De kan ses som ett slags alternativ till konfirmationsundervisning.

– Poängen är att ungdomarna själva ska få tänka och fundera över olika frågor kring samhälle, livet och hälsa, säger Evy Nystedt som är en av ledarna på lägret i Sagu.

– Det är inte meningen att vi ledare ska berätta för ungdomarna vad de ska tänka och tycka, fortsätter hon.

En ung kvinna i mörkt hår tittar in i kameran.
Bildtext Evy Nystedt har själv gått på protuläger för några år sedan. Hon tyckte det var så givande att hon fortsatte inom verksamheten.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

Under en veckas tid diskuterar ungdomar olika samhällsfrågor och sin syn på livet. Varje dag diskuterar man ett nytt tema, till exempel kan det handla om rusmedel eller mental hälsa. Man för också diskussioner gällande etik och frågor om rätt och fel. Diskussionerna bryts upp av lättsammare lekar och allmänt umgänge - det är fortfarande ett läger för ungdomar det handlar om.

– Det har varit jätteroligt att få diskutera tillsammans, säger Sunna Hampf.

Ett läger som intresserar många

Det viktigaste under lägret är ändå att umgås och lära känna nya kompisar. Varken Sunna Hampf eller Astor Sjöblom kände någon av de andra deltagarna sedan tidigare.

– Men nu känner man dem nog nästan alla, säger Sunna Hampf.

Intresset för Prometheus-lägren ökar för varje, enligt Evy Nystedt.

– Förra året hade vi tre läger på svenska, nu i år har vi fyra. De senaste åren har lägren genast blivit fullbokade, så det gäller att vara ute i god tid då man anmäler sitt barn.

Ett rött trähus.
Bildtext I det här röda trähuset bor ungdomarna i en veckas tid.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

På söndag är det dags för lägerdeltagarna att åka hem igen. Det ordnas en fest i samband med lägeravslutningen dit också ungdomarnas familjemedlemmar får komma.

Hur känns det att åka hem igen?

– Det känns lite ledsamt, för vi har kommit varandra så nära här på lägret, men vi ska nog försöka hålla kontakten också i fortsättningen, säger Astor Sjöblom.

Diskussion om artikeln