Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stjärnskottet Iris Niemistö vann två brons i junior-VM i agility: ”Det bästa är att få vara med hundarna – och att vinna”

Tillsammans med hundarna Alma och Merle, tog Vasabon Iris Niemistö hem två bronsmedaljer i juniorvärldsmästerskapen i agility förra helgen. Vägen till VM har krävt ett brinnande intresse, uthålliga hundar och en del träning.

Vasabon Iris Niemistö, 13 år, är agilityns senaste stjärnskott. Förra helgen deltog hon och hundarna Alma och Merle, för första gången i juniorvärldsmästerskapen i agility. Mästerskapen ordnades i Vanda och efter några spänningsfyllda dagar kom Niemistö inte hem tomhänt.

– Merle fick brons i den individuella klassen och Alma fick brons i lagtävlingen, berättar Niemistö.

Två medaljer följde alltså med ekipagen hem efter Niemistös första VM. Tidigare har hon tävlat i finska mästerskapen i både junior och vuxen klassen.

En flicka ler mot kameran och håller en hund i famnen.
Bildtext Iris Niemistö och hunden Merle, 3 år och av rasen Shetland sheepdog.
Bild: Anna Wikman

Inför VM var Niemistös nerver inte särskilt spända.

– Det vara roligt och inte så nervöst, jag tar det ganska lugnt, säger Niemistö.

Niemistö har tre egna hundar. Förutom tävlingshundarna Alma och Merle, har hon också Muru, sex månader, som just nu tränas för att bli nästa stjärna. Sammanlagt har familjen sex hundar, de övriga tre ägs av mamman Maarit Niemistö, som också håller på med agility.

Övningsbana på bakgården

För familjen Niemistö är det agility som gäller för hela slanten. Familjen har en egen agilitybana på gården i Vasklot, Vasa. Det underlättar träningen för både dotter och mamma.

– Det var förstås mycket jobb att anlägga banan, men det är smidigt att ha den på gården eftersom vi båda tränar aktivt och har sex hundar, säger Maarit Niemistö.

Så här ser det ut när Iris Niemistö intar agilitybanan. Här har hon med sig mammans hund Thilde, en tvåårig Bordercollie. Video: Anna Wikman

På övningsbanan finns ett brett urval av agilityhinder, bland annat hopphinder av olika sorter, en tunnel, slalom och en gungbräda.

Agility går ut på att hunden med hjälp av sin förare, ska ta sig igenom en hinderbana snabbt och felfritt. Domaren utser en idealtid som ekipaget ska hålla sig inom.

I agility tävlar hundarna i olika klasser baserat på mankhöjden. Det finns också tre nivåer, och för att flyttas uppåt behöver man ha ett visst antal felfria rundor. Iris Niemistös hundar tävlar i den tredje klassen.

Inför VM säger Iris Niemistö att hon främst övade på kontaktfältshindren, som är olika sorters ramphinder där hunden ska springa upp och ner och placera en tass på en bestämd kontaktzon.

Alla kan börja med agility – men tänk på att det är krävande

Iris Niemistö har skolat hundarna Alma och Merle helt själv och vägen till VM har krävt ett brinnande intresse, uthålliga hundar och en del träning.

– Vi brukar öva två till tre gånger i veckan.

Niemistö började med agility för fyra år sedan då hon fick sin första egna hund, Alma.

– Jag började för att det såg roligt ut och för att mamma alltid har hållit på med agility.

En flicka sitter på en gräsmatta lutad mot blomrabatt. Hon har tre hundar i famnen.
Bildtext Thilde, Merle och Muru är alla energiska hundar. Enligt Iris Niemistö kan det svåraste med agility vara ifall hunden är långsam.
Bild: Anna Wikman / Yle

Maarit Niemistö, arbetar som agilitytränare, och hon säger att vem som helst kan börja med sporten.

– Man kan utöva sporten på sitt eget sätt, agility är mångsidigt. Men man behöver ändå tänka på att hundens kroppsbyggnad ska vara lämplig.

Agility är en fartfylld gren och Maarit Niemistö säger att man ändå måste tänka en extra gång på ifall hunden är lämplig för sporten. De fysiska förutsättningarna för att hålla på med agility är att hunden har god kondition och funktionsförmåga.

– Sen är ju energi och smidighet stora fördelar.

Hundarna Alma och Merle, är av rasen Shetland sheepdog, det är en ras som passar bra för sporten. Även raserna Bordercollie och Working cocker spaniel är vanligt förekommande hundraser inom agility.

Sikte på VM i Storbritannien

Iris Niemistö är nöjd över sina bronsmedaljer men hon tänker inte stanna här.

Resten av året består av flera inplanerade tävlingar, bland annat finska mästerskapen nästa månad. Sedan tar hon sikte på följande stora mål, VM i Storbritannien nästa år.

Vad är det bästa med agility?

– Det bästa är att göra det tillsammans med hunden. Det är också roligt att vinna, säger Iris Niemistö.

Diskussion om artikeln