Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Seger utan Seger? Inte ens coronatrubbel och skador kan stoppa jättefavoriten Sverige mot belgiska amatörer

Från 2022
Svenska spelare firar segern över Portugal.
Bildtext Sverige har aldrig förlorat mot Belgien. Kvällens match blir inget undantag.
Bild: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

Två spelare saknas garanterat – två andra är stora frågetecken. Sverige tvingas blanda om i formationen mot EM-turneringens största uppstickare. Kvartsfinalen mot Belgien sänds på TV2 klockan 22.

Klockan 22 Sverige–Belgien

Leigh Sports Village, Leigh
Kommentator: Sebastian Backman

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: Kvartsfinal SWE - BEL (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sveriges läge: Idyllen förstörd av coronamardröm

Regntunga moln håller på att hopa sig på den blågula himlen.

Hanna Glas och Emma Kullberg har testat positivt för coronaviruset och ytterligare tre spelare missade onsdagens träningspass med sjukdomssymptom: Jennifer Falk, Jonna Andersson och Hanna Bennison.

Senare återvände Falk och Bennison till träning, medan Andersson fortfarande är borta. Sverige har vägrat berätta om det handlar om corona eller inte.

Kaptenen och talismanen Caroline Seger går dessutom småskadad och kunde tidigare i veckan inte träna med resten av laget.

Ni förstår: Det blir många ändringar för Sverige då turneringen börjar dra ihop sig.

Svenska spelare firar segern över Portugal.
Bildtext Sverige gick vidare som etta i gruppen framför Nederländerna. En storseger över Portugal i den sista omgången blev tungan på vågen.
Bild: IMAGO/Nina Farooqi/ All Over Press

Sverige får alltså garanterat klara sig utan "världens bästa högerback" (Glas egna ord) mot Belgien. Kullberg är backup på samma position och är också utesluten. Det betyder att Sverige får fundera noga hur de löser dilemmat.

Elin Rubensson, som hittills bara gjort ett inhopp, har tidigare spelat högerback och kan fylla positionen. Det andra alternativet är att flytta ut mittbacken Amanda Ilestedt till högerkanten och ta in Linda Sembrant på Ilestedts normala position.

Problemet är inte akut för Sverige, som får fokusera mer på anfall än försvar mot Belgien. Värre är det i en eventuell semifinal mot England.

– Vi får lära oss att leva med favoritskapet. Vi har sagt att vi ska gå hela vägen och nu måste vi visa att vi menar det, säger Barcelonaspelaren Fridolina Rolfö till Uefa.

Belgiens läge: Uppsluppet i EM:s gladaste lag

Turneringens skrällag Belgien fortsätter sväva på moln: väldigt få hade på förhand tänkt att laget som var sämst rankat i grupp D skulle ta sig till kvartsfinal.

Men nu är de ändå här.

Gänget med många deltidsjobbande halvproffs i en liga där bara en spelare varit helavlönad – Tessa Wullaert – har skämtat och skojat på träningspassen och den glada turneringsstämningen har förmedlats hela vägen till hemmasofforna.

Inför gruppspelsmatchen mot Frankrike vägrade den belgiska tränaren Ives Serneels använda ordet underdog, ett ord han hatar. Men anfallsstjärnan Janice Cayman har inga problem att erkänna realiteterna mot Sverige:

– Vi är mer underdog i den här matchen, utan tvekan, säger hon på en presskonferens.

Nicky Evrard räddar en straff mot Frankrike.
Bildtext Nicky Evrard har räddat fler skott än förväntat i turneringen. Hon har bland annat plockat två straffar: en mot Island och en mot Frankrike i den otippat knappa 1–2-förlusten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nu tyder det mesta på att det är slutskrattat för belgarna. De möter ett landslag som tagit sig till kvartsfinal varje gång sedan gruppspelet introducerades i EM 1997. Belgien har aldrig tidigare tagit sig så här långt. De är rentav med i sin andra storturnering efter EM 2017.

Om Belgien ska ha susningen av en chans måste fantastiskt formstarka Nicky Evrard fortsätta spika igen bakåt. Dessutom måste profilspelarna Tessa Wullaert, Tine De Caigny och Janice Cayman vara på hugget.

Segern över Italien i den sista gruppspelsmatchen var imponerande – men Sverige är ett lag av helt annan kaliber.

Håll koll på: Hör Seger hemma i startelvan?

Ni får ursäkta ordskämten: men visst ser Sverige segare ut med Seger på plan?

En hälskada har tvingat Sveriges ikon att träna separat, men hon kan trots det vara aktuell för spel mot Belgien.

Frågan är om det är önskvärt för Sverige att ha Seger på bänken eller planen. Efter anfallsmässiga problem mot både Nederländerna och Schweiz öppnades de svenska fördämningarna mot Portugal och blågult satte in fem bollar.

Caroline Seger passar bollen.
Bildtext Caroline Seger är ingenting mindre än en levande legendar. Hon har gjort flest landskamper av alla europeiska spelare: 232 stycken.
Bild: IMAGO/HMB-Media/ All Over Press

Seger följde med matchen från sidan av och var inte ens ombytt. Hur resonerar Gerhardsson framöver om Seger inleder på bänken och Sveriges spel flyter på som mot Portugal?

Den svenska landslagsveteranen är oersättlig i omklädningsrummet och håller fortfarande hög internationell nivå. Hon var en av få spelare som fick fem getingar av Expressen och fem plus av Aftonbladet i kvällstidningarnas EM-bilagor. Svårpetad, är ordet.

Kommentatorns tips: Sverige vidare utan problem

Svenska medier kan snacka bäst de vill om "en nitlott" eller "röd flagg för Belgien". Faktum är att de svenska fullblodsproffsen möter ett gäng spelare som jobbar inom sjukvården, som försäljare och lärare. Bara sju spelare är heltidsproffs.

Belgiens formstarka målvakt Evrard jobbar med att hyra ut hoppborgar.

– Alla är glada över att se mig, men de vill inte att jag ska lämna. För då jag drar ut sladden är festen över.

I kväll är festen över också för Belgien. Sverige är obesegrat i 33 matcher på raken, om man räknar bort straffläggningar. Sverige vinner med 2–0.

Diskussion om artikeln