Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäsbon Rafael Kesti förverkligar en dröm och deltar i ett äventyrsrally från Tjeckien till Mongoliet

Porträttbild på Rafael Kesti.
Bildtext Om två år ska Rafael "Raffe" Kesti delta i det mongoliska rallyt. Nu söker han temmedlemmar för äventyret.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Är du en som gillar och kan meka, tål stress och är uthållig, klarar dig med lite sömn och inte pratar för mycket? Då är du kanske den personen som Ekenäsbon Rafael Kesti söker för sitt kommande äventyr.

I mitten av juli år 2024 ska Rafael "Raffe" Kesti och hans team stå på startlinjen till det Mongoliska rallyt. Meningen är att avverka den upp till 16 000 kilometer långa sträckan med bil.

Rutten är inte utstakad utan deltagarna bestämmer själv vilka vägar man tar sig från startsträcket nära Prag i Tjeckien till målet, som finns i Mongoliet eller alldeles nära landets gräns.

Bilen får inte kosta mer än tusen euro och den får inte ha en motor större än 1,2 liter.

― Rafael Kesti

– Jag deltog i ett annat rally för en tid sedan och vid middagsbordet där nämndes det här rallyt. Jag bestämde mig ganska snabbt att jag vill uppleva det här äventyret, säger Raffe Kesti på gården till sitt metallföretag i Björknäs industriområde i Ekenäs.

Därför har han nu lagt upp ett upprop på sociala medier där han söker ivriga personer som vill genomföra rallyt i hans team. Kesti säger att de flesta team som deltar i rallyt består av tre medlemmar.

I uppropet räknar han upp flera krav som han ställer på sina kommande lagkamrater: Att kunna meka är viktigt, att ha kört är ett måste och den som ger sig in i leken ska vara uthållig, stresstålig och klara sig på lite sömn.

I uppropet skriver han också att han är rätt tystlåten och hoppas få likasinnade personer till laget, men ifall den som vill vara med är en pratkvarn, har han en lösning på det också:

– Det finns tejp, säger han men konstaterar i samma stund att han nog själv också pratar mycket, ibland åtminstone.

Så, man behöver inte vara tyst som en räka för att få vara med.

– Några intresserade har hört av sig, men ingen har ännu bekräftat. Om någon är intresserad är det bara att ta kontakt, säger Raffe Kesti.

Kompenserar för utsläpp

Det här rallyt eller äventyret ska inte kosta särskilt mycket.

– Bilen får inte kosta mer än tusen euro och den får inte ha en motor större än 1,2 liter. De övriga kostnaderna är inte heller särskilt höga.

Anmälningsavgift, visum, bränsle, inkvartering och proviant för äventyret sväljer sammanlagt några tusen euro.

Alla deltagare betalar också minst 500 pund till välgörenhetsorganisationen Cool Earth.

– Den organisationen jobbar för att bevara regnskogarna. Det här är ett sätt att kompensera för de utsläpp som rallyt orsakar, säger Raffe Kesti.

Han tillägger att många gärna donerar mer än den stipulerade summan till organisationen.

Det kan ju hända att vi startar rallyt med en bil av märket Toyota, men kommer i mål med en bil som är sammansatt av bildelar från olika bilmärken

― Raffe Kesti

Årets upplaga av det mongoliska rallyt startade för en vecka sedan från Storbritannien. Kesti har anmält sig till rallyt som körs år 2024. Då ska starten ske någonstans i närheten av tjeckiska huvudstaden Prag.

– Jag kunde inte anmäla mig till rallyt nästa år för det är redan fullbokat. Nu finns det gott om tid att planera, men jag hoppas att jag får mitt team klart snabbt. Då kan vi börja planera och förbereda på allvar.

Räcker minst fyra veckor

Det är ganska svårt eller till och med omöjligt att estimera hur länge loppet tar.

– Arrangörerna organiserar en första målgång efter fyra veckor och därefter målgångar med en veckas mellanrum. Den sista möjligheten att komma i mål sker efter åtta veckor, säger han.

Vad som helst kan hända under rallyt.

– Det kan ju hända att vi startar rallyt med en bil av märket Toyota, men kommer i mål med en bil som är sammansatt av bildelar från olika bilmärken. Det finns kunniga bilmontörer som vid behov komponerar en nästan ny bil, skrattar Raffe Kesti.

Det mongoliska rallyt är en stor utmaning och ett verkligt äventyr.

– Under det här äventyret får man garanterat uppleva saker man aldrig upplevt tidigare.

Diskussion om artikeln