Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regnet stoppade inte scouternas jätteläger Finnjamboree Kajo: "Helt ofattbart att vi är så många som alla har en gemensam hobby"

Från 2022
Tält och ungdomar i skogen.
Bildtext Skogen är full av tält då 13 500 människor bor en vecka i Evo Nationalpark.
Bild: Tanja Heino / Yle

Under den senaste veckan har årets största scoutläger ordnats i Tavastehus. Där samlades uppemot 13 500 scouter under en vecka och så gott som alla kårer i landet var med på lägret. Utöver scouter från Finland fanns det deltagare från 20 länder.

De första dagarna på Finnjamboree Kajo var regniga, men scouten Malin Lindholm berättar att stämningen ändå var på topp.

– Lägret har planerats i över 3 år och många av teamen som planerat det har bara setts på distans tidigare. Det är otroligt att vara här. Det har varit många glada miner och kära återseenden, säger Lindholm.

Lindholm är med i vad som på svenska kunde översättas till reservkraft teamet. Det betyder att hon finns till hands och kan hoppa in och hjälpa där det behövs.

En flicka i ljusröd rock med en tygkasse i handen
Bildtext Hilma Englund är på sitt första stora scoutläger.
Bild: Tanja Heino / Yle

Hilma Englund är 12 år och en av scouterna på lägret. Hon säger att hon aldrig har varit på ett så stort läger tidigare.

– Jag har haft det jätteroligt. Det är helt ofattbart att det finns så många som alla har en gemensam hobby i den här skogen. Det är helt galet, säger Englund.

Programmet på lägret består av sex så kallade programdalar, där scouter kan ta del av många olika sorters program. Lindholm berättar om en av dem som kallas tankedalen.

– Där kunde man till exempel testa skapa energi på olika sätt. Man kunde bland annat cykla eller använda vatten.

Lindholm berättar också att många ser fram emot de stora programpunkterna där hela lägret samlas.

Scouterna har kämpat på med planeringen trots gropar i vägen

En man i blå rock står i skogen
Bildtext Jens Back berättar att det finns mycket jobb bakom lägret.
Bild: Tanja Heino / Yle

Jens Back är vice ordförande för Finlands Svenska Scouter. Han har också varit med och planerat lägret. Han berättar att de stött på en hel del hinder under den treåriga processen då lägret planerats.

– Under hela processens gång har coronapandemin varit ett orosmoment. Nu i våras har det också varit andra motgångar. Men nu är vi här och alla är jätteglada att det blev av, säger Back.

Lägret är uppbyggt så att alla scouter har uppgifter som de bör sköta för att få logistiken att fungera. För att alla 13 500 människor tryggt ska kunna bo i skogen en vecka finns också noggranna säkerhetsarrangemang.

En kille sitter på huk bredvid en ställning där många mobiltelefoner laddas
Bildtext Det är mycket att tänka på då man planerar ett så stort läger, till exempel behöver deltagarna kunna ladda sina telefoner.
Bild: Tanja Heino / Yle

– Säkerheten fixas huvudsakligen av frivilliga volontärer, men givetvis är många också experter i yrkeslivet. Men det finns också sådana som är lekmän. De går runt och kollar att allt är säkert, till exempel alla konstruktioner. Och så ser det till att allt är lugnt också nattetid, säger Back.

Roligt men tungt att bo en vecka i skogen

17-åriga Robinson Meinander och 16-åriga Kian Brüning deltar också i Finnjamboree Kajo. Brüning berättar att han har njutit av den sociala biten av lägret.

Två killar ler mot kameran
Bildtext Robinson Meinander och Kian Brüning har haft ett roligt läger.
Bild: Tanja Heino / Yle

– Det är jättekul att här är så mycket människor och stämningen jättebra. Jag har träffat jättemånga från både Finland och utlandet, säger Brüning.

Lite äldre scouter har också vissa uppgifter under lägret. Meinander berättar att han också har hjälpt till.

– Jag är Explorerscout så jag har hållit en kontroll på en programpunkt och hjälpt alla hitta rätt, säger Meinander.

En kille vilar i sin hängmatta.
Bildtext Till och med för en scout kan det bli tungt att bo i skogen. Vilho Kettunen tar en paus och vilar i sin hängmatta.
Bild: Tanja Heino / Yle

För en scout är det kanske inget problem att bo en vecka i skogen, men Meinander tycker ändå att det brukar vara skönt att komma hem.

– Det är ju något man vänjer sig vid, jag har varit scout många år. Men visst är det väl så att när man kommer hem så tar man en dusch och sen och går och sover i några timmar, säger Meinander.