Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ett annorlunda tankesätt kan få pensionärer att gå ner i spagat – Johan Lindbergs hälsomotion kombinerar kropp och knopp

Från 2022
En man på ett utomhus gym.
Bildtext Johan Lindberg ordnar gratiskurser som utvecklar pensionärers fysiska och psykiska välmående.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Intresset för kampsporter och anställningen i äldrevården resulterade i en verksamhet där pensionerade får träffas, och dessutom röra på sig. Johan Lindberg drar avgifsfria kurser i sitt hälsokoncept Wu Xing Dynamics.

För tre år sedan blev Johan Lindberg pensionär och han började fundera på vad han skulle göra för att sysselsätta sig om dagarna. Lösningen blev att ordna kurser i sitt hälsokoncept Wu Xing Dynamics, som utvecklar både kropp och sinne.

Kurserna ordnas gratis i Åbo och S:t Karins. De är främst till för pensionärer men vem som helst får delta.

– Det handlar om att förstå vad man borde ändra på för att upprätthålla hälsan och kanske förbättra den, säger Johan Lindberg.

Hälsokonceptet är en kombination av terapimetoder och kampsporter.

Tidigare har Lindberg jobbat inom bland annat äldrevård och alternativ vård. Vid sidan om arbetet har han jobbat som hälsoterapeut och sysslat med kampsporter.

En man på ett utomhus gym.
Bildtext Vid sidan om arbetet har Johan Lindberg dragit avgiftsbelagda kurser, men nu orkar han inte längre med bokföringen och beskattningen.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Lindberg kallar sig själv ett allt i allo inom hälsa och motion och vill locka med människor som är intresserade av konceptet.

För tillfället tränar han regelbundet med en grupp kvinnor som också är pensionärer.

– De tycker det här är lite annorlunda. Jag har ett färdigt program men jag ändrar det lite varje gång beroende vem som är på plats och vad vi har för behov.

Träningen med gruppen är avgiftsfri, dels på grund av att han vill umgås med likasinnade människor och ha social samvaro.

– Jag värdesätter inte pengar så mycket, men jag värdesätter intresserade människor omkring mig. Det är det som är min guldgruva.

Både mentalt och fysiskt

Kurserna i Wu Xing Dynamics kombinerar fysisk hälsa med holistiska teorier.

– Det är olika aspekter vi tar vara på. Det är inte bara en metod för fysioterapi utan det finns också en mental och psykisk del i det.

Ett personporträtt av en man.
Bildtext Johan Lindberg vill hjälpa både sig själv och andra att upprätthålla och utveckla sin hälsa.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Lindbergs motionsrörelser baserar sig på den tusentals år gamla kinesiska Wu Xing teorin om de fem elementen och hur de är sammankopplade. Det är frågan om en lära som vill få människan att förstå förändringar i sig själv eller i sin omgivning.

– Vattnet stiger på våren i trä, som brinner i eld på sommaren och bildar aska på sensommaren. Metallelement är då det är höst och energi drar ihop sig och bildar ett fast ämne igen och det kondenseras sedan till vatten.

Det här fenomenet kallas nursing cycle på engelska, säger Lindberg, det vill säga en sorts livscykel.

– När man förstår den här cykeln förstår man också att allting i livet är relaterat till det här. Det kan kombineras till vad som helst, vardagsliv, yrkesliv eller ett träningsprogram.

"Det är viktigt att inte bli alienerad"

Då Johan Lindberg arbetade inom äldrevården insåg han att många tappar sina sociala kontakter då de blir äldre.

– Det är viktigt att inte bli alienerad och sitta hemma. Jag har skött äldre människor hela mitt liv och vet att det är en stor riskfaktor när man blir äldre.

I synnerhet vid övergången från arbetslivet till pensionen är risken stor för att den sociala samvaron minskar, säger Lindberg. En av orsakerna till att han vill leda kurserna är att både han, och andra pensionerade ska få en möjlighet att träffa nya människor, samtidigt som de rör på sig.

En man på ett utomhus gym.
Bildtext Det är viktigt för Johan Lindberg att få träffa likasinnade människor.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Gruppen som Lindberg leder har ett motto, vilket är att lära sig en ny rörelse varje dag.

Just nu jobbar gruppen med att skapa nya visualiseringsmetoder, till exempel genom att skapa en mental bild av att man redan har klarat av en split, det vill säga en sorts spagat.

– Det kan verka helt omöjligt för en 65-åring. Men om du har den modellen färdigt medan du tänjer och du kan uppleva i närvaron hur det känns när du har gjort en split, är det inte alls omöjligt att du kan göra det efter några månader.

Diskussion om artikeln