Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stor efterfrågan på utlandsresor – resebyråerna har fullt upp också i Österbotten

Från 2022
Uppdaterad 25.07.2022 13:35.
Personer i en flygplatsterminal, i bakgrunden flygplan.
Bildtext Många vill resa i dessa tider, flygen är så gott som fullsatta.
Bild: Lehtikuva

Under våren och sommaren har coronarestriktionerna lättat runt om i världen och människor har fått börja resa som vanligt igen. Det är stort tryck på resebyråerna vars resor är fullsatta.

Det är stor efterfrågan på resor till utlandet nu under sommaren och inför hösten. Både Aurinkomatkat och resebolaget TUI säger att nästan alla deras resor blir fullbokade.

– Det är ett högtryck på resande, de resor som finns på marknaden säljer mer eller mindre slut, säger TUI:s kommunikationschef Adam Györki.

Också i Österbotten går det bra för resebyråerna som har får jobba med full kapacitet igen. På resebyrån Aventours säger man att deras flyg från Kronoby till både Rhodos och Kreta är så gott som slutsålda.

Vid Karleby Resebyrå har man också nu fått direktflyg från bland annat Kronoby och Seinäjoki, säger gruppförsäljare Krista Hedström.

– Hela våren hade vi jättebråttom, eftersom restriktionerna lyfts har folk nog helt klart börjat resa igen.

Sista minuten-resor trendar

En gemensam trend som resebyråerna har märkt av under den senaste tiden är att folk bokar sina resor allt närmare resedatumet. Vid Ingsva resor säger produktionschef Niklas Ingves att detta kan ställa till det för resebyråerna.

– Vi ska alltid stämma av med flygbolagen två till tre månader före avresan och betala deposition. Har vi då bokat 40 flygstolar och resan går iväg med bara 20 personer så ligger vi lite illa till.

Varför folk bokar allt senare kan bero på många olika orsaker säger Ingves.

– Vissa kanske är oroliga över vad som händer med pandemin och vad kriget ställer till med, det kan vara stora faktorer när man bokar sin resa och vart man väljer att resa, säger Ingves.

Trots att mycket annat ändrat som en följd av pandemin har finländarnas resmål hållits ganska lika som tidigare. Enligt Adam Györki är det varmare breddgrader som gäller.

– De klassiska resmålen för finländarna är Grekland och Cypern, de är absolut favoriterna. Sen ser vi också att en hel del vill börja åka till Mallorca som har varit populärt länge i till exempel Sverige, men nu också börjat segla upp som ett hett resmål i Finland.

Rodoksen saaren rantalomakohde Pefkos.
Bildtext Adam Györki säger att det är värmen som lockar finländarna.
Bild: TUI Finland

Den extrema värmeböljan som dragit in över Europa kan påverka hur man väljer att resa. Speciellt nu då folk bokar sina resor så sent säger Györki.

– Det är klart att man inte bokar en sista minuten-resa till Grekland om det är 30 grader varmt i Finland.

Det är också vanligtvis varmt i södra Europa den här tiden på året. Åker man till Medelhavet så här års vill man ha värme, säger Györki.

"Man är inte rädd för att bli smittad"

Antalet coronasmittade har under den senaste tiden ökat igen i Finland och runt om i världen. Resebyråerna uttrycker en viss oro inför framtiden, men hoppas ändå på det bästa.

– Vi har väldigt mycket på gång nu i höst, så det är nog bara att hoppas för vår del också att det inte blir mera bekymmer med den här pandemin, säger Niklas Ingves.

Györki säger att deras kunder inte är så oroade över risken med att resa utan snarare vill veta vilka restriktioner som gäller på orten dit de ska resa.

– Vi kan corona ganska bra vid det här laget och resenärerna är inte speciellt rädda för att bli smittade, men man vill veta vad som händer och vad man själv behöver göra. Corona kommer också att vara en faktor framöver, men jag tror att människor har räknat med det.