Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Axeln håller knappast för sex finalkast – Oliver Helanders riskfyllda kvalplan höll, nu berättar Tero Pitkämäki om de minimala marginalerna: "Då skulle han varit ute ur medaljstriden"

Oliver Helander i VM 2022.
Bildtext Medaljkastet ska komma i de första omgångarna.
Bild: Lehtikuva

Oliver Helander följde en vågad plan inför spjutkvalet i friidrotts-VM i Eugene. Allt siktade på att han skulle kunna leverera också i finalen, inte bara överleva kvalet. Nu är han enligt tränaren redo för medaljkampen.

Linan som Oliver Helander och tränaren Tero Pitkämäki balanserar på är fortfarande tunn. Väldigt tunn. Men den leder i bästa fall ända fram till VM-podiet.

Åtminstone kände sig adepten positiv efter kvalet, som han fixade undan genast i den första omgången med resultatet 82,41.

– Oliver sa just att det inte känns någonstans att han kastat i går. Vilket är ett mycket bra tecken för honom, han brukar inte vara närapå så här fräsch. Vanligtvis säger han att 'jäklar vad axeln är sjuk', berättar Pitkämäki med ett skratt dagen efter kvalet.

På fjärde försöket avancerade Helander för första gången till en stortävlingsfinal. Och han gjorde det med så lite spillt krut som möjligt.

Tränare och adept hade utformat en noggrann plan inför kvalet, som Helander följde in i minsta detalj. Det innebar bland annat bara två uppvärmningskast, och de med låg effekt. De landade kring 70 meter, då flera övriga toppnamn värmde upp med 80-metersbågar.

– Vi gjorde upp planen med det utgångsläget att Oliver har chans att nå framgång i finalen. Om han hade kastat sex, sju gånger för fullt i går, så skulle han varit ute ur medaljstriden. Allting har gjorts med finalframgång i åtanke.

Gör knappast sex finalkast

Orsaken till de få kasten är det osäkra hälsoläget. Axeln och ljumsken har gjort sig påminda under säsongens gång. Helander har stått över ett par tävlingar och därtill avbrutit ett par till före de sista omgångarna – men även levererat ett bra slutresultat varje gång.

Inledningen i maj var försiktig med 80,36, sedan kom jätteträffen med 89,83 i Åbo, följt av 84,46 i VM-genrepet i Stockholm den sista juni och 82,40 i Eugenes kval. Före avfärden till USA gjorde han en kastträning i Finland, men inga kast med full ansats.

Tero Pitkämäki.
Bildtext Tero Pitkämäki har hittills haft en mycket lyckad första säsong som Oliver Helanders tränare.
Bild: Lehtikuva

– Finalplanen kommer att vara lik den i kvalet. Kanske lite mer effekt i uppvärmningskasten, men vi kör med stort tålamod och minimimängd kast, säger Pitkämäki som inte är orolig över de futtiga kastmängderna i sommar.

– Nä. Om vi jämför med året innan kunde han kasta säkert fem gånger mer den här vintern. Men det är klart, han kan knappast kasta sex finalkast med full effekt. Det är mer sannolikt att de längsta kasten kommer under de tre första omgångarna.

Välgjord plan A och O

Pitkämäki hör till mest rutinerade och framgångsrika stortävlingsidrottarna i Finland i modern tid. Den sjufaldiga mästerskapsmedaljören om någon sitter på vetskapen hur man presterar på topp när insatserna är som störst.

Hur mycket har ni pratat om vad man ska göra och inte göra i mästerskap?

– Mycket. Samtidigt försöker jag att inte överösa honom med information. Bara de viktigaste detaljerna, hur det lönar sig att agera. Mest har jag bekräftat hans egna tankar, som varit i linje med mina egna.

Vilken har den viktigaste lärdomen varit?

– Att göra upp en noggrann plan på förhand. Det lugnar ner idrottaren, ger trygghet i förberedelserna och en målmedvetenhet i allting.

Oliver Helander i VM 2022.
Bildtext Oliver Helander gör sin första stortävlingsfinal natten till söndag finsk tid.
Bild: Lehtikuva

"Chopra nästan säker medaljör"

Helander själv konstaterade efter kvalet att det behövs ett resultat över 90 meter för att kunna besegra Anders Peters och Neeraj Chopra, och minst över 88 meter för att ta medalj.

Pitkämäki håller med. Det finns få svagheter i världsettan och regerande världsmästaren Peters och i synnerhet den regerande OS-mästaren Chopras prestationer för tillfället. Också Julian Weber och Jakub Vadlejch imponerade i kvalet.

Kvalets tolv bästa

1. Anderson Peters GRN 89,91
2. Neeraj Chopra IND 88,39
3. Julian Weber GER 87,28
4. Jakub Vadlejch CZE 85,23
5. Ihab Abdelrahman EGY 83,41
6. Oliver Helander FIN 82,41
7. Roderick Genki Dean JPN 82,34 SB
8. Curtis Thompson USA 81,73
9. Arshad Nadeem PAK 81,71 SB
10. Andrian Mardare MDA 80,83
11. Rohit Yadav IND 80,42
12. Lassi Etelätalo FIN 80,03

– Chopra är helt otroligt säker, han är nästan säker medaljör. Peters är lite mer sårbar, om det blåser hård motvind kan han få problem. Weber och Vadlejch är sedan betydligt mer instabila, men det krävs garanterat ett långt kast för medalj.

Det troliga är att den ovannämnda kvartetten gör upp om medaljerna tillsammans med Helander. Av de övriga finalisterna har endast amerikanen Curtis Thompson varit över 85 meter i sommar.

– Oliver har hundra procent säkert kastat minst i sin karriär av finalisterna, men fysiskt är ingen bättre än honom, och ingen ligger före mätt i potential. Det andra sedan har mer av är rutin och tävlingsprestationer. Den sista finslipningen saknas ännu för Oliver.

Lassi Etelätalo.
Bildtext Lassi Etelätalo är i final. Igen. "Det är mycket bra med två finländare vidare. Det lugnar i synnerhet Oliver att ha en bekant typ med", säger Pitkämäki.
Bild: Lehtikuva

Bakom den tippade toppkvintetten är fältet fullständigt öppet. Det lämnar dörren på glänt för Lassi Etelätalo.

Etelätalo kom vidare som sista man med kvalresultatet 80,03. Han avancerade som tolva också i EM 2014 och VM 2019, och slutade bägge gånger fyra i finalen.

– Man såg på Lassi att han inte riktigt tände till i kvalet. Jag tycker inte han kastat helt på allvar ännu i år, säger Pitkämäki om sin tidigare tävlingskumpan som åkte till VM med endast två tävlingar i ryggsäcken.

– Hans sista kvalkast såg redan bra ut. Om det inte hade dykt hade det kunnat flyga ganska långt. Jag tror han kastar 83–84 meter och slår in i sig i topp-8. Jag ser det till och med som ganska sannolikt.

Herrarnas spjutfinal startar klockan 4.35 natten till söndag.

Diskussion om artikeln