Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sembrant sköt Sverige till semifinal – stopptidsmål avgjorde grymma nagelbitaren mot Belgien

Sembrant sköt Sverige vidare med sent mål mot Belgien - Spela upp på Arenan

Trettiofyra avslut och tretton hörnor – Sverige stångades mot en bastant belgisk försvarsmur i 90 minuter. Till slut gick det vägen, trägen vinner. Gladast av alla? Linda Sembrant, den osannolika blågula hjälten.

Utan det svenska coronakaoset hade Linda Sembrant inte haft en stor roll mot Belgien. Men när hon väl fick ansvar från start tog den svenska mittbacken chansen – på stopptid. En nolla bakåt och ett segermål framåt, det blir inte bättre än så för en försvarare.

– Det är helt sjukt, sista minuterna kände jag att ”fan jag vill inte ha förlängning”. Det är underbart, sade den euforiska målskytten Sembrant i SVT:s sändning efter matchen.

Sverige visade upp sitt kunnande i den sista gruppspelsmatchen mot Portugal och gjorde tre mål på fasta situationer. Men mot Belgien ville det sig inte. Varken från hörnflaggan, från distans eller närhåll. Med huvudet eller fötterna. Belgiska backar och en fantomspelande målvakt i Nicky Evrard stoppade anfall efter anfall.

I andra halvlek blev Sverige allt mer irriterat. Det var upplagt för förlängning och ångesten för ett straffavgörande verkade påtaglig.

Fram till den andra stopptidsminuten i matchen, då Juventusförsvaren Sembrant till slut steg fram och satte in tredjeläget i en rörig hörnsituation.

Belgiska spelare surar och svenska firar.
Bild: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

Ny hårfin VAR-avblåsning

Det var nådastöten för ett Belgien som fick till slut fick ett hack i sin teflonyta. Laget lyckades utmana Frankrike och överrumpla Italien i turneringen och nådde sitt stora mål: kvartsfinal.

Till slut blev världslaget Sverige ett nummer för stort.

Efter att den brutala belgiska besvikelsen lägger sig kan landslagslirarna blicka tillbaka på en fantastisk turnering. Ingen hade förväntat sig att ett lag som kryllade av amatörspelare skulle ta sig så här långt.

Men matchen kunde ha avgjorts tidigare.

Sverige fick ett mål bortdömt i första halvlek. Stina Blackstenius nätade efter ett friläge, men VAR-rummet valde att underkänna fullträffen. Den svenska domarprofilen Jonas Eriksson anser att Sverige kan ha blivit rånat på ett nytt mål i tuerneringen. Sverige fick tidigare ett mål felaktigt bortdömt mot Schweiz.

– Vi pratar om millimeter och då blir det extra tufft att bedöma. Det finns en felmarginal här som kan bli upp till 13 centimeter beroende på när man fryser bilden, så Stina kan mycket väl ha varit på rätt sida, sade Eriksson i SVT:s studio

Möter England i semifinal

Sverige är alltså klart för semifinal mot England nästa veckas tisdag, men laget har mycket att tänka på. De blågula dominerade matchen, men hade grymma bekymmer på den sista tredjedelen. De flesta framspel och inlägg misslyckades.

Nathalie Björn var självkritisk då hon intervjuades av SVT efter full tid.

– Jag missade typ tio avslut. Jag sa att jag måste träna avslut efter det här.

Nu får Sverige fortsätta drömma om sin första titel sedan EM-guldet 1984 och sin första final i turneringen sedan 2001.

Många svenskar poängterade hur skönt det var att målet gjordes under ordinarie matchtid. Det var skönt att undvika en förlängning inför ödesmatchen mot England, med tanke på att värdlandet får vila två dagar mer.

Dessutom hoppas Sverige på förstärkning från sjukstugan, där Hanna Glas, Jonna Andersson, Emma Kullberg och kaptenen Caroline Seger nu sitter. Den förstnämnda trion har testat positivt för coronaviruset och Seger har problem med hälsenan.

I det andra semifinalparet ställs Tyskland mot antingen Frankrike eller Nederländerna. Motståndaren klarnar på lördag kväll med start klockan 22.

Sverige–Belgien 1–0

1–0 Linda Sembrant 90+2