Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Påvens resa till Kanada riktar uppmärksamhet mot övergrepp mot ursprungsfolk – i USA är flera urfolksfrågor på tapeten

Från 2022
Påve Franciskus i rullstol lyfts ombord på ett flygplan med hjälp av en stor lyft.
Bildtext Påven har besvär med knäet och använder allt oftare rullstol. Här lyfts han ombord på planet till Kanada.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vad har påven och Högsta domstolen i USA gemensamt? Utom abortmotstånd, alltså. Båda är aktuella i frågor som gäller Nordamerikas ursprungsbefolkning.

Påven besöker Kanada den här veckan. Katolska kyrkans 85-åriga överhuvud Franciskus reser över Atlanten för att på plats i Kanada be om ursäkt för de övergrepp som har skett mot medlemmar av ursprungsbefolkningen i katolska skolor.

Kanadas sanningskommission efterlyste en ursäkt från påven på ort och ställe redan år 2015, men det var först förra sommarens rubriker om över tusen barngravar som hittats i närheten av katolska internatskolor i Kanada som på allvar satte hjulen i rullning för katolska kyrkans del.

Ett stort antal internatskolor var i över hundra år ett viktigt led i en allmän kampanj för att assimilera ursprungsbefolkningen i Nordamerika. Nu pågår en process för att göra upp med det förflutna både i Kanada och USA.

Påve Franciskus klädd i vitt står mitterst i en rad på cirka 15 personer av vilka alla andra är klädda traditionella ursprungsbefolkningskläder av olika slag. Tre av männen och en av kvinnorna bär huvudbonader med fjädrar. De står i ett stort rum i Vatikanen och på väggen bakom påven hänger en målning av Jesu uppståndelse ur graven. På båda sidor om tavlan finns bokhyllor.
Bildtext Påven träffade representanter för kanandensiska ursprungsfolk i Vatikanen i slutet av mars i år.
Bild: Vatican Media/AGF/Shutterstock/All Over Press

"Ångerns pilgrimsfärd"

Påven har själv betecknat sin resa till Kanada som en "ångerns pilgrimsfärd" och han väntas be om förlåtelse under resans fem träffar med representanter för "First Nations", de första nationerna eller folken, som de olika ursprungliga folkgrupperna kallas där.

Påven talade om sin resa i samband med söndagsbönen vid Petersplatsen för en vecka sedan:

– Beklagligtvis bidrog många kristna i Kanada, bland dem också medlemmar i religiösa ordnar, till kulturassimilationspolitiken som allvarligt på olika sätt har skadat ursprungsbefolkningar, sa Franciskus då.

– Jag ska göra en ångerns pilgrimsfärd som jag hoppas att genom Guds nåd kan bidra till den väg av helande och försoning som redan har inletts.

De kanadensiska myndigheterna har erkänt att fysiska och sexuella övergrepp ägde rum i kristna skolor som finansierades med statliga medel från 1800-talet fram till 1990-talet. Tusentals barn tros ha dött av sjukdom, undernäring och försummelse i skolorna medan lagstiftning och praxis har haft som mål att beröva barnen banden till sina familjer, sitt språk och sin kultur.

Fotografier av "oerhört värde"

– Om det inte var för de upptäckterna och den fokus som har riktats på [den katolska orden] Oblatfäderna eller katolska kyrkan så tror jag inget av det här skulle ha hänt, säger Raymon Frogner, huvudarkivarie vid Kanadas Centrum för sanning och försoning, till nyhetsbyrån AP inför påvens resa.

En svartvit bild av flera hundra elever på en läktare framför en stor skolbyggnad med en rad lärare i prästkläder på första raden.
Bildtext Lärare och elever vid internatet i Kamloops i Kanada år 1937.
Bild: Kansallinen totuuden ja sovinnon keskus (National Centre for Truth and Reconciliation) / EPA

Oblatfäderna drev 48 av de totalt 139 kristna internatskolorna som deltog i assimileringsprojektet i Kanada.

Raymon Frogner har precis återvänt från ett besök i Rom, där han fick tillgång till Oblatfädernas arkiv. Han hittade över tusen svartvita fotografier av ordens skolor och deras elever, med namn på baksidan.

Frogner konstaterar att de bilderna kommer att vara av oerhört värde för överlevande och familjer som hoppas hitta spår efter anhöriga. Han berättar att man kommit överens med Oblatbröderna om att bilderna digitaliseras och görs tillgängliga online.

Ringar på vattnet i USA

Men katolska kyrkan är inte den enda som har påverkats av upptäckterna i Kanada. I USA har inrikesminister Deb Haaland – landets första kabinettsminister som själv tillhör ursprungsbefolkningen – gett order om en utredning efter avslöjandena från skolor i norr.

Hundratusentals barn ur ursprungsbefolkningen i USA tvingades nämligen gå i internatskolor som, precis som i Kanada, hade som mål att lösa banden mellan barnen och deras kultur.

En rapport om hur det har stått till i assimilerande internatskolor i USA publicerades i maj i år. Det fanns över 400 skolor för ändamålet mellan åren 1819 och 1969.

Deb Haaland talar stående vid ett podium.
Bildtext Deb Haaland vid ett virtuellt möte för representanter för ursprungsbefolkningsgrupper i USA i november 2021.
Bild: Sarah Silbiger / AOP

– Följderna av politiken med federala internatskolor för indianer – och det generationsöverskridande trauma som det orsakade att skiljas från familj och kultur i generation efter generation för barn som i vissa fall bara var fyra år gamla – är hjärtskärande och obestridliga, konstaterade minister Haaland enligt tidningen New York Times när rapporten publicerades.

I USA har man uppdagat bevis för att över 500 barn avled i skolorna där, men antalet dödsfall väntas växa, konstaterar rapporten.

Vems är makten i "indianland"?

Men skolfrågan är inte den enda som är på tapeten bland ursprungsbefolkningsgrupper i USA. En annan är frågan om jurisdiktion i områden som betecknas som ursprungsbefolkningens land.

När Högsta domstolen i fallet Dobbs förpassade Roe mot Wade till historien och bestämde att det är på delstatsnivå abortfrågans juridik – åtminstone tillsvidare – ska avgöras blev det stora rubriker i Finland och resten av Europa.

I fallet Oklahoma mot Castro-Huerta valde Högsta domstolen också att ge delstaterna mera makt genom att frångå en långvarig princip om att delstaternas rättsväsende inte har beslutsrätt i områden som av hävd har ansetts tillhöra den amerikanska ursprungsbefolkningen, det som kallas "Indian Country", alltså "indianland".

"[E]n delstat har jurisdiktion över hela sitt område, inklusive indianland", skriver Högsta domstolens domare Brett Kavanaugh i sitt utlåtande med hänvisning till tionde tillägget till USA:s konstitution.

I tionde tillägget heter det att den "makt som konstitutionen varken överlåter på de förenta staterna eller förbjuder delstaterna, förbehålles delstaterna eller folket".

Kavanaughs formulering "kunde ha kommit från den mest hängivna indianfientliga rasist", konstaterar Nick Estes som håller i podcasten The Red Nation, i en kommentar till domslutet i den brittiska tidningen The Guardian.

Källor: AFP, The New York Times, The Guardian, AP, Reuters