Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Äventyrsparken i Åbo fyller 40 år – besökare: "Det känns nästan lite nostalgiskt att besöka trafikparken"

Astrid och Marcus Honkanen med sitt barn Ava Honkanen.
Bildtext Astrid och Marcus Honkanen med sin dotter Ava Honkanen. Familjen har kommit till Kuppisparken för att både besöka trafikparken och Äventyrsparken.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Det är 40 år sedan Äventyrsparken inledde sin verksamhet och jubileet firas med konst i diverse konstformer. Yle Åboland besökte parken och fick ta en titt i Äventyrsparkens bildarkiv för att se hur parken utvecklats under 40 år.

Barnkulturcentret Äventyrsparken firade sin officiella födelsedag i början av sommaren den 8 juni.

Jubileumsåret syns också i staden, biblioteket och på Brinkala galleri där det ordnas en utställning om insekter i början av augusti. I parken har man låtit göra en ljusinstallation som lyser ända fram till vintersemesterveckan. Här kan du läsa mer om programmet.

Åbo äventyrspark.
Bildtext Äventyrsparken ligger i Kuppisparken. I närheten finns också trafikparken och Kuppis utebad.
Bild: Maj Lundström / Yle

Barn får måla på väggar i en konstbarack

Speciellt för jubileumsåret i Äventyrsparken är exempelvis en konstbarack för barn. Baracken är gjord av glas och väggarna inne i baracken är täckta med papper och på golvet finns vattenfärger, penslar och pennor. Dörrarna står öppna för barnen att fritt komma in och måla eller rita på väggarna.

– Konstbaracken är ett eget konstgalleri för barn. Baracken är speciell för i år, och det är barnen själva som producerar konsten i galleriet, säger verksamhetsledare Marika Leinonen-Vainio.

En flicka målar på väggen i en konstbarack i Äventyrsparken.
Bildtext En flicka målar på väggarna i konstbaracken i Äventyrsparken.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

På lördagen var det livat i Äventyrsparken. Enligt Leinonen-Vainio är läget det som är särskilt bra med Äventyrsparken. Äventyrsparken ligger i Kuppisparkens grönområde i närheten av både sportcenter, trafikparken och Kuppis utebad.

– Kuppisparken är ett gammalt trädgårdsområde där trädgårdsskolor varit verksamma förut. Dessutom är parken också populär i sig, många brukar komma hit i närområdet på picknick.

Äventyrsparken i Åbo.
Bildtext En av de nyare parkdelarna som hör till Äventyrsparken är belägen bland lummiga träd.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Ändamålet med parken är detsamma – men i dag ser parken inte helt lika ut som för 40 år sedan

Under de senaste 40 åren har kärnan i Äventyrsparken ändå varit densamma. En naturnära park med ett kulturutbud där vuxna och barn tillsammans kan delta.

Leinonen-Vainio säger att det under årens gång har funnits många eldsjälar som kämpat för parken för att se till att parken fortsatt kan existera, utan att staden istället skulle ha byggt om platsen till en parkeringsplats eller dylikt.

Den största skillnaden på 40 år är att både innehållet och saker att göra i parken har utökats och man strävar efter verksamhet året om. Dessutom har man byggt mycket nytt i parken.

Nostalgibild från Äventyrsparken. En bild över parken där barn leker.
Bildtext Nostalgibild. Förr såg det ut så här i Äventyrsparken.
Bild: Äventyrsparken

Minns du hur Kuppisparken såg ut för tiotals år sedan? Här kan du se nostalgibilder från Äventyrsparken genom åren:

I framtiden önskar Leinonen-Vainio se att Äventyrsparken skulle ha tillgång till större inomhusfaciliteter för att kunna anställa fler, för att utveckla utbudet för familjer och göra platsen till ett kulturgalleri året om.

– Det vore härligt om vi skulle ha ett större utrymme för ett kulturcentrum. På sommaren är det mycket mer utrymme då man kan vara ute, men vi drömmer nog om ett stort kulturcentrum för barn, säger Leinonen-Vainio.

Verksamhetsledare för Äventyrsparken, Marika Leinonen-Vainio, med Äventyrsparkens ritbok i handen.
Bildtext Marika Leinonen-Vainio, verksamhetsledare vid Äventyrsparken. I handen har hon pysselboken som lanserades i samband med jubileet.
Bild: Kari Vainio

"Jag minns att jag cyklade i trafikparken med min egen cykel"

Harriet, Petri, Lova och Liv Linnankivi har kommit till Kuppisparken för att besöka Kuppis utebad, men första hållplatsen var trafikparken. Familjen Linnankivi har kommit till parken med mormor, morfar och vänner.

Liv Linnankivi berättar att hennes mormor och morfar bad dem att komma till parken för att först cykla och sedan simma, berättar Liv Linnankivi. Systern Lova Linnankivi ser framemot en särskild sak i parken:

– Jag ville bara komma hit och äta glass, säger hon klart och tydligt.

Petri, Liv och Harriet Linnankivi i Äventyrsparken i Kuppis.
Bildtext Petri Linnankivi, Harriet Linnankivi och dottern Liv Linnankivi.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Liv Linnankivi säger att hennes favoritsyssla i parken är safaricyklarna som man kan hyra för att åka runt i Kuppisparken med för att se sig omkring.

Harriet Linnankivi berättar att familjen brukar besöka parken några gånger per sommar.

– Äventyrsparken är tydligen yngre än jag. Mina favoritminnen är nog från 40 år tillbaka då jag hade med min egen cykel till trafikparken. På den tiden cyklade alla med egna cyklar, innan trampbilar.

Är det något i parken du saknar från förr i tiden?

– Äventyrsparken har blivit bättre än förr. Men om det är något jag saknar så kanske det är delen där de stora statyerna som man kunde klättra på fanns kvar, de statyerna kanske jag saknar i så fall.

Roligt sätt för barn att lära sig trafikmärken

I trafikparken finns också Astrid och Marcus Honkanen tillsammans med sina barn. Marcus Honkanen kommer ursprungligen från Åbo, men bor tillsammans med familjen i Hamburg.

– Vi har två barn och vår äldsta dotter älskar att gå runt här i trafikparken. Hon vill inte åka trampbil, men hon älskar att gå runt och lära sig trafikmärken, berättar Marcus Honkanen.

Astrid och Marcus Honkanen med sin dotter Ava Honkanen i trafikparken i Kuppis.
Bildtext Familjen Honkanen som bor i Hamburg är på semester i Åbo.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

– Vi har inte råkat på något motsvarande i Tyskland där barn kan lära sig trafikreglerna och samtidigt ha kul, berättar han.

Familjen planerar att under dagen också ta del av de kulturutbud som finns på Äventyrsparkens sida av Kuppisparken.

Astrid Honkanen som är från Tyskland tror att det är första gången hon besöker Äventyrsparken.

– Det första jag såg när vi kom hit till Kuppisparken var utebadet och det ser bra ut. Men tråkigt att det för mig känns det lite för kallt för att bada idag, så vi får komma tillbaka hit en varmare dag, säger Astrid Honkanen.

Familjen planerar att under dagen också ta del av de kulturutbud som finns på Äventyrsparkens sida av Kuppisparken.

Trafikparken i Äventyrsparken. Barn kör trampbilar mellan miniatyrhus och på en miniatyrväg.
Bildtext I trafikparken finns det trafikljus och trafikmärken som barnen får lära sig att följa när de kör trampbil. På de små husen finns även gatunamn.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Marcus Honkanen ser positivt på utvecklingen av Kuppisparken under årens gång.

– Det finns mer glasskiosker och en minigolfbana här nu. Men den här trafikparken fanns också förr i tiden, det känns nostalgiskt nästan. Men parken har nog absolut utvecklats i en positiv riktning.

Vad är ditt bästa minne från Äventyrsparken?

– Jag minns att det fanns ett eller två stora monster här förr som jag klättrade på. Sen har jag också sprungit i Kuppishallen, men de var kanske inte så goda minnen, det var tuffa träningar, skrattar Marcus Honkanen.

Diskussion om artikeln