Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Patrik Laine ser fram emot att spela med Johnny Gaudreau i Columbus: "Fanns inte på kartan att flytta, det finns inget ställe som jag hellre skulle spela på"

Från 2022
Uppdaterad 23.07.2022 20:05.
Patrik Laine spelar ishockey.
Bildtext Patrik Laine flyttade från Winnipeg till Columbus i januari 2021.
Bild: Sam Navarro-USA TODAY Sports/All Over Press

Hockeyspelaren Patrik Laine kritade på fredagen på ett fyraårskontrakt med NHL-klubben Columbus. På lördagen snackade Laine och klubbchefen Jarmo Kekäläinen med medierna.

Den finländska målsprutan Patrik Laine har tidigare konstaterat att han trivs i Columbus och säger efter sitt färska kontrakt att det var ett lätt beslut att förlänga.

– Det fanns inte på kartan att flytta på mig. Columbus känns redan hemma för mig. Det finns inget ställe som jag hellre skulle spela på, säger Laine på NHL:s webbplats.

Laines avtal är fyra år långt och ger den 24-årige finländaren 8,7 miljoner dollar per säsong. Enligt sajten Capfriendly har Laine hittills tjänat 26 miljoner i NHL och med sitt nya kontrakt kommer han att spräcka 60-miljonersgränsen.

Jarmo Kekäläinen talar.
Bildtext Jarmo Kekäläinen tog över som general manager i Columbus i februari 2013.
Bild: Eric Bolte-USA TODAY Sports/All Over Press

Även klubbchefen Jarmo Kekäläinen är belåten.

– Det här var en bra deal för båda parterna. Nu har vi alla förutsättningar att under de närmaste åren växa som lag och utvecklas till en seriös vinnarkandidat.

– Jag tycker att ett fyraårskontrakt är smart för både oss och honom. Han får ett nytt kontrakt då han är 28 och vi får en spelare i sina bästa år. Om allt går som planerat ser jag fram emot att förlänga, säger Kekäläinen på NHL:s webbplats.

Listan på stjärnor som under de senaste åren bett om en flytt från Columbus, inte velat förlänga eller inte blivit erbjudna en förlängning är lång: Sergej Bobrovskij, Seth Jones, Pierre-Luc Dubois, Matt Duchene, Artemi Panarin. I medierna har Columbus attraktionskraft därför varit en konstant snackis.

– Jag förstår inte varför stora namn tidigare har lämnat Columbus, säger Laine.

Johnny Gaudreau trixar med pucken.
Bildtext Johnny Gaudreau slutade tvåa i NHL:s poängliga med saldot 40+75=115 poäng.
Bild: Sergei Belski-USA TODAY Sports/All Over Press

Sommarens stora bomb var då poängligatvåan Johnny Gaudreau valde att skriva på ett åttaårskontrakt med Columbus och nu vädrar många i Columbus morgonluft – även Laine.

Finländaren var på väg till Spanien på semester då han fick reda på nyheten.

– Vi vaknade vid tretiden på natten och min kompis sa att "ni har värvat Gaudreau". Jag kollade mobilen och då jag insåg att det stämde kände jag mig verkligt exalterad, säger Laine.

– Att få spela med en sådan kille, jag tror att jag aldrig tidigare har känt mig så här laddad. Det är upp till tränaren att bestämma men jag tror att vi kan komplettera varandra rätt så bra på isen.

Under sommaren har Columbus förstärkt med två Calgaryspelare: anfallaren Gaudreau och backen Erik Gudbranson. Dessutom har klubben höga förväntningar på sina unga anfallslöften Kent Johnson, Kirill Martjenko, Cole Sillinger och Jegor Tjinakov.

Oliver Bjorkstrand spelar ishockey.
Bildtext Seattle tar över Oliver Bjorkstrands kontrakt som är värt 5,4 miljoner dollar per säsong.
Bild: Dennis Schneidler-USA TODAY Sports/All Over Press

Under sommaren har klubben endast tappat en tongivande spelare i Oliver Bjorkstrand som på lördagen blev klar för Seattle. Bjorkstrand noterades förra säsongen på 80 matcher för 28+29=57 poäng och slutade tvåa i lagets poängliga.

Då Kekäläinen värvade Gaudreau och Gudbranson samt skrev kontrakt med Laine överskred Columbus lönetaket och tvingades därför offra den 27-årige danska anfallaren.

– Det var förmodligen mitt tuffaste beslut som general manager, säger Kekäläinen.

– Jag uppskattar honom verkligen, inte bara som spelare utan även som person. Han har tillhört oss i nio år.

Seattle skickar ett draftval i den tredje och fjärde omgången till Columbus.

– Det är bara att titta på lönesituationen i ligan. Det här var det bästa av alla dåliga alternativ för att komma under lönetaket, säger Kekäläinen.

Diskussion om artikeln