Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Sista dagen av friidrotts-VM – Reetta Hurske löper semifinal, öppnar Duplantis och Ingebrigtsen det nordiska guldkontot?

Uppdaterad 25.07.2022 02:15.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i friidrott, sista tävlingsdagens kvällspass (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Under den sista dagen av VM i friidrott i Eugene har Norden överlag en stor kväll med Armand Duplantis, Jakob Ingebrigtsen och Khaddi Sagnia i medaljläge.

Under kvällspasset deltar en finländare. Reetta Hurske mindes inte när hon varit lika nervös som inför gårdagens försöksheat på 100 meter häck, där hon sprang 13,09 och tog sig vidare på tid.

– Jag ska åtminstone hugga bort ett par tiondelar. Nu är maskinen igång, semifinalen är på kvällen och troligen i lite varmare förhållanden. Jag har uppnått mitt minimimål, nu är det bara att köra på, sade Hurske efter försöken.

Reetta Hurske.
Bildtext Reetta Hurske lyckades inte på bästa möjliga sätt i försöksheaten, men får en ny chans i kväll.
Bild: Lehtikuva

Hurske löpte karriärens näst bästa tid 12,88 i början på juli och konstaterade inför VM att hon är i rekordform. Hennes personbästa 12,78 är från Joensuu i juli 2019, i samma lopp där Annimari Korte satte finländskt rekord 12,72.

"Allt har träffat på en karl"

Tiokampen är enda disciplin under förmiddagspasset på Hayward Field-stadion, men kvällen kryllar av finaler. Förutom i tiokampen koras en mästare i sju grenar.

Norden saknar tillsvidare en guldmedalj – i kväll finns åtminstone två heta chanser. I herrarnas stavhopp finns endast en favorit. Armand Duplantis tog sig lekande lätt till final och frågan är närmast vad den svenska världsrekordmannens segerresultat blir.

Den trettonfaldiga FM-medaljören och veteranvärldsmästaren Mikael Westö, på plats i Eugene i egenskap utslagna Mikko Paavolas tränare, analyserar den sannolika vinnaren så här:

– Han är så överlägset snabb och har så stor reserv. Om det är lite sämre vindförhållanden kan han hoppa med lite, eller till och med mycket, mjukare stav än normalt och ändå klara sex meter. Snabbheten är så avgörande och han är en otrolig begåvning där, säger Westö.

– Samtidigt kombinerar han det med en fantastisk känsla för grenen och en total avsaknad av rädsla då han hoppar. En ganska bra kombo. Allt har träffat på en karl.

Jakob Ingebrigtsen ger high fives åt fans efter ett lopp.
Bildtext Blir Jakob Ingebrigtsen dubbelmedaljör?
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Norge har förhoppningar om en tredje medalj i Eugene och Jakob Ingebrigtsen om en andra, när 21-åringen på 5000 meter tampas med ett koppel tuffa afrikaner från Etiopien, Kenya och Uganda. På 1500 meter var Ingebrigtsen en mycket besviken silvermedaljör.

I damernas längd hör Sveriges Khaddi Sagnia till flera medaljkandidater. Den svenska världsfemman var en av sex att klara kvalgränsen i går. Bland de övriga kvalgränshopparna fanns Tysklands regerande OS- och världsmästare Malaika Mihambo och Australiens världsetta Brooke Buschuehl.

Andra finalgrenar är damernas 800 samt de avslutande stafetterna över 4 x 400 meter.

Så här sänder vi

VM sänds direkt med svenska kommentatorer i TV2 och på Yle Arenan. Därtill bjuder Yle på enskilda streamar utan referat för grenar med speciellt finländskt intresse.

Tävlingarna kommenteras på svenska av Chriso Vuojärvi och expertkommentator Mikael Ylöstalo. Leif Lampenius har hand om de svenska kommentarerna för gång och maraton.

Program, dag 10

Förmiddagspasset:

kl. 20.15 – förmiddagspasset direkt med svenskt referat på TV2 och Yle Arenan.

kl. 19.35 H tiokamp, 110 m häck
kl. 20.30 H tiokamp, diskus, grupp A
kl. 21.40 H tiokamp, diskus, grupp B
kl. 22.15 H tiokamp, stav, grupp A
kl. 23.15 H tiokamp, stav, grupp B

Kvällspasset:

kl. 3.00 – kvällspasset direkt med svenskt referat på TV2 och Yle Arenan.

kl. 3.05 D 100 m häck, semifinal | Reetta Hurske
kl. 3.05 H tiokamp, spjut, grupp A
kl. 3.25 H stav, final
kl. 3.50 D längd, final
kl. 4.05 H 5 000 m, final
kl. 4.10 H tiokamp, spjut, grupp B
kl. 4.35 D 800 m, final
kl. 5.00 D 100 m häck, final | Reetta Hurske?
kl. 5.20 H tiokamp, 1 500 m
kl. 5.35 H stafett 4x400 m, final
kl. 5.50 D stafett 4x400 m, final

kl. 9.00 – sammandrag av den tionde tävlingsdagen på TV2 och Yle Arenan.

Diskussion om artikeln