Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lång dag på jobbet för ineffektivt Frankrike – VAR-straff i förlängningen fällde avgörandet

Programmet är inte längre tillgängligt
Eve Perisset sätter in straffen som avgjorde kvartsfinalen mellan Frankrike och Nederländerna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nu står det klart vilka fyra lag som får spela om bucklan i fotbolls-EM. Frankrike besegrade Nederländerna med 1–0 efter förlängning och gör England, Sverige och Tyskland sällskap i semifinalskedet.

Frankrike gick in i den fjärde och sista kvartsfinalen mot Nederländerna som klar förhandsfavorit. Fransyskorna levererade från start och radade upp målchanser i den första halvleken, men med tur och skicklighet lyckades Nederländerna se till att matchen stod 0–0 i halvtidsvilan.

Nederländerna inledde andra halvlek piggare, men lyckades aldrig ta över matchen. I stället var det Frankrike som mot slutet av halvleken radade upp ett par glödheta chanser, men utan att lyckas – och matchen stod 0–0 också efter 90 minuter.

Då förlängningen blivit tio minuter gammal fällde den nederländska backen Dominique Janssen fransyskan Kadidiatou Diani i straffområdet. Domaren valde att fria, men det blev en VAR-granskning och slutligen en fransk straff.

Eve Perisset ser bollen gå i mål.
Bildtext Eve Perisset tar vara på sin straff.
Bild: Matt West/Shutterstock/All Over Press

Målvakten Daphne van Domselaar, som gjorde en förträfflig match, fick fingrarna på bollen, men ytterbacken Eve Perissets straff gick trots det i mål.

Nederländerna fick aldrig igång någon rejäl kvitteringsforcering och därmed gick Frankrike till semifinal med 1–0 efter förlängning.

Semifinalerna spelas nästa vecka, England–Sverige på tisdag och Tyskland–Frankrike på onsdag. Finalen står på programmet söndagen den 31 juli.

Resultat

Frankrike–Nederländerna 1–0 efter förlängning
102' Eve Perisset 1–0 (på straff)

Diskussion om artikeln