Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oliver Helander åtta i första mästerskapsfinalen: "Ibland kommer det bra kast, ibland kommer det dåliga" – Lassi Etelätalo tangerade bästa finländska placeringen i VM

Uppdaterad 24.07.2022 06:52.
Programmet är inte längre tillgängligt
Oliver Helanders och Lassi Etelätalos längsta kast i VM-finalen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Oliver Helander låg illa till efter två omgångar i spjutfinalen i friidrotts-VM i Eugene, men räddade sin tävling i omgång tre. Han var till slut åtta, två placeringar bakom Lassi Etelätalo.

Det fanns på förhand sett fem namn över alla andra i herrarnas spjutfinal. Fyra av dem kom upp på egen nivå och lade beslag på de fyra främsta positionerna.

Den femte, Oliver Helander, hade en jobbigare afton.

Inför finalen konstaterade tränaren Tero Pitkämäki att resultatet måste komma i de första omgångarna. Den sargade axeln skulle knappast hålla för fulla sex kast och målet var att spränga banken i början. Den planen gick i stöpet.

Helanders första spjut landade kring dryga 75 meter och det andra på 72. Han steg över båda med flit.

– Oliver hade laddat väldigt mycket i första kastet. Jag är illa rädd att det inte finns så mycket att göra mera, kommenterade Finlands landslagstränare Petteri Piironen i Yles tv-sändning.

Oliver Helander.
Bildtext Helander räddade sin final i den tredje omgången.
Bild: Lehtikuva

Piironen fick fel. Helander samlade sig till det tredje kastet och trots att spjutets ställning var långt ifrån optimalt, så bar det ända fram till 82,24 och säkrade en plats bland de åtta främsta.

– Spjutets spets dyker ner väldigt snabbt, det finns nog där ännu bara han pallar för fler kast, sade Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo.

Helander pallade, men lyckades inte förbättra. Det fjärde kastet var fullständigt misslyckat och landade kring 30 meter, det femte kring 77 och det sjätte strax före 80-metersstrecket. Placeringen i Helanders första stortävlingsfinal var åttonde.

– Ändå ett steg framåt i karriären, trots att förväntningarna var höga, säger Ylöstalo.

"Ett helt okej kast, resten bedrövliga"

Helander själv säger att tävlingen kändes överraskande svår. Han fick inte tekniken att stämma i motvinden och fick inte utklämt det som fanns undangömt i kroppen.

– Inte kan man väl vara supernöjd. Ett helt okej kast, resten bedrövliga. När man kastar spjutet i dålig ställning så flyger det inte i motvind. I tredje var det någorlunda med fart bakom, men det räckte inte, säger Helander till Yle Sporten.

Oliver Helander.
Bildtext De flesta av Helanders spjut landade före 80-meterslinjen.
Bild: Lehtikuva

Du var illa ute efter två omgångar. Vad tänkte du inför tredje?

– Att jag måste få ett tillräckligt bra resultat för att komma vidare. Men inte var det tredje heller jättebra. Jag var ganska säker på att det inte skulle räcka när jag såg hur det flög i luften. Tack och lov räckte det, så jag i alla fall inte blev sist.

Behöver skadefria säsonger

Med tanke på Pitkämäkis kommentarer före tävlingen var det en överraskning att Helander använde alla sex kast. Själv säger han att kroppen höll för påfrestningen.

– Inte är det några problem med axeln. Nog brukar det gå helt bra i tävlingssituation. I morgon känns det säkert att man kastat spjut, men det har nu inte så stor skillnad.

Trodde du på dina chanser att förbättra i de sista omgångarna?

– Jo, det borde jag nog ha kunnat. Det tredje kastet var ändå så pass dåligt att det inte borde ha krävts jättemycket för att förbättra.

Vad skiljer dig från dagens toppnamn?

– De har kunnat kasta mer än vad jag har kunnat under året. Man märker det speciellt på Peters, han är så supersäker, medan mina prestationer är väldigt ojämna. Ibland kommer det bra kast, ibland kommer det dåliga. Där skulle jag helt enkelt behöva förbättra.

– Jag behöver få skadefria säsonger och fler kast i kroppen. Då tror jag att jag också borde kunna vara en helt säker kastare.

Anderson Peters.
Bildtext Anderson Peters tog sitt andra raka VM-guld efter tre kast över 90 meter i finalen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Helander ger sig själv helhetsbetyget 6,5 av 10 möjliga. Den fjärde stortävlingen gav den första finalplatsen.

– Ska vi nu säga som så, att när jag ändå fick det där någorlunda resultatet i tredje omgången, så känns det inte så farligt. Om jag skulle blivit sist i finalen skulle det kännas betydligt sämre, säger Helander som får nästa stortävlingschans i EM i München i augusti.

– Jag får försöka ta medalj där istället.

Tränaren Pitkämäki är fortfarande senaste finländska VM-medaljör i friidrott med sitt brons från Peking 2015.

– Oliver laddade lite för mycket krut i första. Han kom in med lite väl hög fart och kasten rann igenom. Det är väldigt svårt att ändra på kursen när det en gång börjat gå snett. I dag syntes bristen på rutin i stora finaler, säger Pitkämäki.

Etelätalo gjorde en Etelätalo

Lassi Etelätalo kom vidare från kvalet som sista man, men plockade som vanligt fram sitt bästa kunnande till finalen. Den regerande VM-fyran inledde med blygsamma 78,27, men slog sedan till med årsbästat 82,70 i andra omgången.

– Etelätalo gör igen en Etelätalo. En fantastisk tävlingsmänniska. Han tänder till i finaler och får ut det mesta här, säger Ylöstalo i tv-sändningen.

Lassi Etelätalo.
Bildtext "Jag var mjuk i kvalet, men finalerna tänder alltid på ett annat sätt", säger Lassi Etelätalo.
Bild: Lehtikuva

Etelätalos slutresultat blev 82,70 och placeringen sexa. Det är Finlands bästa i Eugene tangerat med stavhopparen Wilma Murto. Silja Kosonen var sjua i släggfinalen.

– Jag är nöjd med årsbästat, men nog hade det funnits möjligheter till ett bättre resultat också. Å andra sidan hade jag behövt komma över 86 meter för att höja min placering. Det hade kanske ändå varit för mycket begärt. En rutinprestation, säger Etelätalo.

Etelätalo har varit topp-8 i sina samtliga fyra mästerskap, även om han ofta levt farligt i kvalet. Han är EM-fyra, VM-fyra, OS-åtta och nu också VM-sexa.

– Visst är det en fin merit i sig att jag aldrig fastnat i kvalet, trots att det varit nära, och oftast klarat av att lägga till någon meter till finalen. Nog kan man väl vara helt stolt över det. Jag tycks vara rätt stark mentalt, och har undvikit floppar.

Medaljstriden var högklassig. Den regerande mästaren Anderson Peters inledde med två 90-metersbågar och vann med resultatet 90,54 i den sista omgången. Silvret gick till Neeraj Chopra med 88,13 och bronset till Jakub Vadlejch med 88,09.

– Nivån var tuff i de här förhållandena. Framför allt Peters övertygade stort. Om han hade fått ens lite hjälp av vinden så skulle det flugit riktigt långt, menar Etelätalo.

Över 86 meter kom också Julian Weber med 86,86 och finalens överraskningsman Arshad Nadeem med 86,16.

Resultat, herrarnas spjutfinal

1. Anderson Peters GRN 90,54
2. Neeraj Chopra IND 88,13
3. Jakub Vadlejch CZE 88,09
4. Julian Weber GER 86,86
5. Arshad Nadeem PAK 86,16 SB
6. Lassi Etelätalo FIN 82,70 SB
7. Andrian Mardare MDA 82,26
8. Oliver Helander FIN 82,24
9. Roderick Genki Dean JPN 80,69
10. Rohit Yadav IND 78,72
11. Curtis Thompson USA 78,39
12. Ihab Abdelrahman EGY 75,99

Diskussion om artikeln