Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Under coronapandemin gick Christa Nedergård från att bära tallrikar till att skriva bokslut: "Det enda säkra i livet är förändring"

Från 2022
Kvinna med lockigt hår och glasögon.
Bildtext "Det enda säkra i livet är förändring", säger Christa Nedergård.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Christa Nedergård jobbade som servitör i flera år innan coronapandemin slog till. På grund av restriktionerna blev hon permitterad flera gånger, och till sist valde hon att lämna restaurangbranschen och börja med bokföring.

Innan coronapandemin jobbade Christa Nedergård från Petalax som servitör inom restaurangbranschen. Hon är utbildad både kock och servitör och hade planer på att starta en egen restaurang.

Men efter några års erfarenheter av yrket, dämpades ambitionerna. När coronapandemin dessutom slog till blev det uppenbart att Nedergårds visioner bara var att släppa.

– Jag började känna att jobbet tog mera än vad det gav, då coronapandemin kom var det sista droppen, säger Nedergård.

Nu jobbar Nedergård på en bokföringsbyrå. Det har hon gjort sedan slutet av år 2020, då hon kände att restaurangbranschen var för ostadig för att vara kvar i.

– Det var då pandemin kom som allt började kännas väldigt osäkert. Alla undrade hur det skulle bli med jobbet på restaurangen.

Ilmoitus ravintola Roskapankin sulkemisesta koronaviruspandemian takia. Helsinki Kallio.
Bildtext Många restaurangern tvingades i omgångar hålla stängt under pandemin.
Bild: Petteri Juuti / Yle

En tid efter att coronapandemin slog till, sjönk Nedergårds arbetstimmar kraftigt. Hon blev deltidspermitterad och hade antingen ett fåtal skift i vecka eller inga alls.

Pågrund av take-away försäljningen och att coronasituationen lättade under sommaren år 2020, så kunde Nedergård ändå vara kvar till hösten.

– Sedan på hösten då situationen förvärrades igen, blev flera anställda permitterade, säger Nedergård.

Då blev hon själv permitterad för tredje gången och i november år 2020 bestämde hon sig för att det fick räcka.

Det var då pandemin kom som allt började kännas väldigt osäkert. Alla undrade hur det skulle bli med jobbet på restaurangen

Christa Nedergård

Branschbytet kom tidigare än planerat

I några år innan pandemin tänkte Nedergård på att lämna servitöryrket. Stundom trivdes hon väldigt bra, men hon säger också att jobbet kunde vara krävande och otacksamt.

– Fast man har en dålig dag så kan man inte visa det utåt, man måste hela tiden vara på topp. Jobbet är också väldigt stressigt.

År 2019 kände Nedergård sig redo för nya utmaningar. Då började hon studera till tradenom på yrkeshögskolan Novia i Vasa.

– Jag började på en ny utbildning för att jag redan då tänkte på att byta bransch helt, men det skedde ju lite snabbare än planerat, säger Nedergård.

När coronapandemin slog hårt mot restaurangbranschen blev det droppen som fick bägaren att rinna över. Nedergård tog då beslutet att lämna servitöryrket eftersom både hennes framtid och ekonomiska situation var för osäker.

Då var Nedergård glad över att hon hade en annan utbildning att luta sig tillbaka på.

– Inom ekonomi förvaltning som jag studerade på Novia fanns det många arbetsmöjligheter.

Från att bära tallrikar till att skriva bokslut

I skolan var bokföring något som Nedergård var duktig på. Efter den sista permitteringen började hon därför söka jobb till olika bokföringsbyråer.

– Jag skickade in flera ansökningar och många var intresserade. Jag valde en firma som verkade trevlig, åkte på intervju och fick jobbet samma dag, säger Nedergård.

Kaffekopp i förgrunden, människa som skriver på dator i bakgrunden
Bildtext Då Nedergård började arbeta på kontor var hon ovan vid att sitta så mycket, det är en stor kontrast till servitöryrket. Till en början jobbade hon ståendes eftersom det kändes bekvämare.
Bild: Mostphotos

Christa Nedergård trivs bra som bokförare men i början var det svårt att anpassa sig till de nya arbetsrutinerna. De två yrkena är olika på många sätt.

– Första månaden som bokförare var jag ovan med långa kaffepauser. Då kunde jag sitta och klappa i bordet och undra ”Ska vi inte börja göra något snart?”, säger Nedergård med ett skratt.

Stressigt på olika sätt

På restaurangen kunde hon jobba långa arbetsskift och ofta kvällar och helger.

– Arbetstiderna på kontoret är mer regelbundna och då kan man planera sitt liv bättre, konstaterar Nedergård.

Enligt Nedergård kan båda yrkena vara stressiga, men på olika sätt.

– Inom restaurangbranschen måste man prestera bra för andra och alltid ge bra service. Som bokförare tävlar man istället mera mot tiden och sig själv.

Första månaden som bokförare var jag ovan med långa kaffepauser. Då kunde jag sitta och klappa i bordet och undra "Ska vi inte börja göra något snart?"

Christa Nedergård

Som bokförare kan jobbet också vara ensamt och hon saknar den sociala biten med restaurangbranschen.

– Ibland tänker jag på hur roligt vi hade på restaurangen. Man kommer nära sina kollegor på ett helt annat sätt eftersom man måste samarbeta, det kan jag sakna.

Det kunde ha löst sig på annat sätt

Många av Christa Nedergårds föredetta kollegor har också bytt yrke efter coronapandemin. Men det finns också de som kämpade sig igenom permitteringar och stannade kvar i branschen. Nedergård beundrar deras tålamod och ork.

– Jag har en gammal kollega som var permitterad i totalt ett halvår.

Nedergård tycker det är tråkigt att restaurangbranschen drabbades så hårt av coronarestriktionerna, men hon har också förståelse för att man då inte visste bättre.

– Visst kanske man kunde ha löst det på något annat sätt, men förstås var det svårt att veta vad som var rätt när situationen var så ny.

Våga lita på magkänslan

Coronapandemin är inte är över, men iallafall kan man säga att Nedergård är är ute på andra sidan.

Ibland tänker jag på hur roligt vi hade på restaurangen. Man kommer nära sina kollegor eftersom man måste samarbete, det kan jag sakna

Christa Nedergård

När det gäller att våga byta riktning i livet, vill hon uppmana folk att lyssna på sin magkänsla.

Fast det känns skrämmande att sadla om, måste man våga tro på att det blir bra.

– Det enda säkra i livet är förändring, säger Nedergård.

Diskussion om artikeln