Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Avtagande intresse att skicka saker till Ukraina – i höst kan det vara annan hjälp som behövs

En man i t-skjorta och shorts kollar in barnkläder på ett hjälpcenter för ukrainska flyktingar.
Bildtext Det finns ännu vilja att hjälpa Ukraina, men på ett annat sätt än förut.
Bild: Janne Nykänen / Yle

Föreningar som skickar förnödenheter till Ukraina märker av ett minskat intresse av finländare att donera till landet. Här hemma minskar behovet för privat inkvartering, men annan hjälp kan vara nyttigare.

Idag kör Hannu Vähäkoski från föreningen Hané Peace Ukraine iväg med saker som finländare har donerat till Ukraina. Budgeten för dagens last är kring 20 000 euro. Det här är fjärde lasset som åker iväg, men det kan hända att det inte blir flera.

– Det blir nödvändigtvis inte en femte resa, om det inte finns tillräckligt med stöd för en sådan. Inte orkar man ju hjälpa hela livet, säger Vähäkoski.

Harmaaseen t-paitaan sonnustautunut nelikymppinen mies istuu vaaleassa maastoautossa, jonka ovi on auki.
Bildtext Idag kör Hannu Vähäkoski till Ukraina med förnödenheter.
Bild: Ari Haimakainen / Yle

Det här betyder ändå inte att intresset att hjälpa ukrainare skulle ha avtagit helt och hållet. Jan-Erik Andelin har koordinerat inkvarteringen av ukrainska flyktingar i privata hem i Östnyland. Han säger att finländarnas iver delvis tog sig i uttryck på sätt som inte alltid var till en stor nytta för ukrainare.

– Finländarnas första reaktion var att tömma sina vindar och garage på gamla kläder utan att fråga sig ifall det som man höll på att ge faktiskt behövdes. Från Ukraina och länderna runt hörs det nu att man inte ska föra dit saker som de inte behöver, säger Andelin.

Ny fas i hjälpen till ukrainare

Också inkvarteringen av ukrainska flyktingar har minskat. Det här är helt logiskt, eftersom upp till 70 procent av de ukrainarna som kom i ett tidigt skede inkvarterades privat. Först senare har kommunerna börjat ta hand om ukrainarna.

– Det här är en naturlig utveckling. Ukrainarna har samma uppfattning om att leva privat som vi finländare och flyttar naturligtvis gärna till egna bostäder. Det finns ju många talesätt i vårt språk om hur det är när man har haft gäster länge, säger Andelin.

Enligt Andelin överdramatiseras det om att viljan att hjälpa ukrainare skulle ta slut. Han menar att ifall kriget skulle leda till nya stora flyktingvågor så skulle även de antagligen få mycket hjälp av finländare.

Dessutom säger han att de ukrainare som nu är i Finland behöver annan slags hjälp än förnödenheter och inkvartering. Vi är nu inne i ett andra skede av att hjälpa ukrainare.

– Det som vi nu som finländare kan hjälpa till med är att hitta jobb. Man behöver inte vara en traumaterapeut, utan det handlar om att veta hur saker och ting fungerar på ens ort, säger Andelin.