Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov söker stöd i Egypten – befinner sig på rundresa i Afrika

Från 2022
Uppdaterad 24.07.2022 21:26.
Egyptens utrikesminister Sameh Shokry  och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov håller en presskonferens.
Bildtext Egyptens utrikesminister Sameh Shokry och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov håller en presskonferens i huvudstaden Kairo den 24 juli 2022.
Bild: Lehtikuva

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov är i Egypten i samband med en rundresa i afrikanska länder. Han försöker samla stöd och bryta den diplomatiska isolering som råder på grund av den ryska invasionen i Ukraina.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov befinner sig i Egypten. På söndagen träffade han först president Abdel Fattah el-Sissi och efter det utrikesminister Sameh Shukry. Han träffar också Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Aboul Gheit.

Lavrov sa under en presskonferens att han diskuterat Rysslands "militära operation" i Ukraina med egyptiska tjänstemän som uppmanade till "en politisk och diplomatisk lösning" på konflikten.

Rysslands krig i Ukraina har haft omfattande effekter på världsekonomin och har drivit upp olje- och gaspriserna till rekordnivåer.

Ryssland försöker bryta den diplomatiska isolering som råder på grund av den ryska invasionen i Ukraina och sanktionerna från väst.

Stärkta rysk-egyptiska band

Ryssland och Egypten är anknutna till varandra på många sätt. Ryssland är en viktig leverantör av bland annat vete och vapen. Också energisamarbetet och turismen har haft stor betydelse.

De två länderna har stärkt sina band avsevärt under de senaste åren, och el-Sissi och Rysslands president Vladimir Putin har utvecklat en nära personlig relation, vilket har bidragit till ökat militärt och ekonomiskt samarbete. Rysslands statliga atomenergibolag, Rosatom, inledde nyligen byggandet av ett kraftverk med fyra reaktorer i Egypten.

Sergej Lavrov och Ahmed Aboul Gheit går bredvid varandra, omgivna av assistenter och säkerhetsmän. Alla på bilden är män i kostym.
Bildtext Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tillssammans med Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Aboul Gheit i Kairo i dag.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Spannmålsbrist råder i många afrikanska länder

Många afrikanska nationer har drabbats hårt av spannmålsbristen. Ukraina och Ryssland levererar under normala förhållanden över 40 procent av det vete som importeras. Egypten hör till storkonsumenterna.

Ryssland har fortsatt att förse Egypten med vete sedan krigets utbrott och har sålt till både regeringen och den privata sektorn.

Sergej Lavrov försäkrade under sitt besök i Egypten att den ryska spannmålsexporten ska fortsätta, trots kriget i Ukraina.

Rysslands invasion och blockad av hamnar har stoppat transporterna. En del spannmål från Ukraina transporteras nu genom Europa längs järnvägar, vägar och floder – men det innebär högre transportkostnader.

Kriget har också stört transporterna av ryska produkter eftersom frakt- och försäkringsbolag är ovilliga att kopplas samman med västerländska sanktioner mot Ryssland.

Lavrov har tillbakavisat anklagelser om att Ryssland "exporterar svält" och skyller det på västerländsk propaganda. Enligt honom är det de västerländska sanktionerna mot Ryssland som förvärrat de "negativa tendenserna" på den internationella livsmedelsmarknaden och han hänvisar också till coronapandemin.

Säger sig uppskatta Afrikas "balanserade inställning"

I en artikel som publicerades av lokala tidningar inför resan sa Sergej Lavrov att hans land alltid "uppriktigt stöttat afrikaner i deras kamp för frihet från det koloniala oket". Han sa också att Ryssland uppskattar afrikanernas "balanserade ställning" i fråga om Ukraina.

Han hyllade också "den självständiga väg" som afrikanska länder tagit genom att avstå från att ansluta sig till västs sanktioner.

Egypten, som är arabvärldens folkrikaste land, har vägrat att ta parti i Rysslands krig i Ukraina eftersom landet har nära band med både Moskva och väst. Egypten är också en av världens största importörer av vete, främst från Ryssland och Ukraina.

Lavrov vill övertyga länder i Afrika om att det är bättre för dem att ställa sig på Rysslands sida än på västs sida. Lavrov har talat om rysk hjälp med hänvisning till att "slutföra avkoloniseringsprocessen".

Det finns ändå en viss ovilja i de afrikanska länderna att ta parti för kriget i Ukraina, och en oro över att ett enagemang kan underblåsa konflikter.

För tillfället är den största oron på den afrikanska kontinenten de stigande kostnaderna för mat och bränsle.

Lavrov, som befinner sig på en kort rundresa i Afrika, ska besöka Etiopien, Uganda och Demokratiska republiken Kongo.

Källor: AP, BBC