Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens F1-expert om Charles Leclercs ödesdigra tabbe: "Helt och hållet hans eget fel, det är inte första gången det hände"

Charles Leclerc på F1-banan i Frankrike.
Bildtext Charles Leclerc tappade mark i sammandraget.
Bild: EPA-EFE/ERIC GAILLARD/All Over Press

Mycket av snacket efter formel 1-loppet i Frankrike handlade om Charles Leclerc. I Ferraristjärnans frånvaro fick Mercedes två förare på prispallen, men Fredrik af Petersens tror inte att stallet blir att räkna med framöver.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se Charles Leclercs misstag i söndagens Sportnytt - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Max Verstappen vann söndagens formel 1-lopp i Frankrike och drygade ut ledningen i sammandraget till 63 poäng. Det var Charles Leclerc som hade ledningen under de 18 första varven tills han överraskande tappade greppet om sin bil och träffade däckhögen utanför banan.

Hade Leclerc vunnit loppet, och Verstappen slutat tvåa, hade Red Bull-förarens ledning reducerats till 31 poäng. Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens tycker att Ferraristjärnan Leclerc får skylla sig själv.

Resultat

1. Max Verstappen Red Bull
2. Lewis Hamilton Mercedes +10,587
3. George Russell Mercedes +16,495
4. Sergio Perez Red Bull +17,310
5. Carlos Sainz Ferrari +28,872
14. Valtteri Bottas Alfa Romeo +1.16,666

Vad hände då Charles Leclerc körde ut?

– Det kan man fråga sig. Jag vet inte om han satt och tänkte på någonting. Det var helt och hållet hans eget fel. Det är inte första gången det hände och han kan inte heller skylla på något tekniskt fel med bilen, som det var senast i Österrike då han hade problem med gaspedalen, säger af Petersens.

– Han gled kanske för långt ut och tappade bakvagnen. Utanför banan är asfalten ju blå och vit och röd. Kanske var det lite halt och han tappade bilen.

George Russell och Lewis Hamilton firar på podiet.
Bildtext Mercedesförarna George Russell (trea) och Lewis Hamilton (tvåa) tillsammans på prispallen – för första gången i år.
Bild: XPB Images/All Over Press

Resultatmässigt stod Mercedes för sin bästa prestation i år. Blir det tidigare toppstallet att räkna med framöver?

– Nej. Det är mitt enkla svar, säger af Petersens.

– De ärvde de två platserna eftersom Charles gjorde ett misstag och Sergio Perez satt och drömde då det blev omstart. Annars hade det inte blivit två Mercedes på pallen.

– Lewis hade kanske blivit trea, absolut inte tvåa. Mercedes hade tur idag och stallchefen Toto Wolff erkänner att man fortfarande är alltför långt efter.

Valtteri Bottas återhämtar sig i depån.
Bildtext Efter en vass start har Valtteri Bottas haft det motigt. I de fem senaste tävlingarna har han endast tagit en topp-10-placering.
Bild: XPB Images

Valtteri Bottas Alfa Romeo hittades i den elfte startrutan, men finländaren tappade direkt mark och hade det jobbigt från början till slut.

Vad hände egentligen?

– Bottas missade allt i starten, han förlorade 5–6 placeringar. Det såg nästan ut som han stannade och blev omkörd av flera bilar. Sedan var det hopplöst att köra upp sig, säger af Petersens.

– Han halkade för långt efter och hade sedan inte en chans att ta sig förbi. Han gjorde ett par omkörningar och kom upp, men vid depåstoppen trillade han ner igen. Det var tyvärr inte Valtteris lopp idag.

Formel 1-serien fortsätter om en vecka i Ungern. Därefter väntar ett fyra veckor långt sommaruppehåll.

Diskussion om artikeln