Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stor efterfrågan på studiebostäder – alla bostäder har gått åt i Vasa, Jakobstad och Karleby

Från 2022
VOAS
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Det drar så småningom ihop sig till studiestart och nu går jakten på bostäder het. I Vasa står flera hundra i kö och i Jakobstad är intresset stort för de studiebostäder som byggs i centrum. I Karleby valde många studerande att behålla sin bostad i sommar.

Alla studiebostäder i Vasa, Karleby och Jakobstad har redan gått åt. I Vasa har VOAS totalt 2500 boendeplatser fördelade på både boxbostäder och ettor.

– I dagsläget står det hundratals personer i kö och vi får in fler ansökningar varje dag. Totalt har vi fått in över tusen ansökningar, säger Anna-Maija Ampiala som är hyresövervakare på VOAS i Vasa.

Ampiala säger att antalet ansökningar är ungefär lika stort som under tidigare år. Samtidigt så kommer det också in uppsägningar i en jämn ström, så det rör fortfarande på sig.

– Det är främst ettor som de studerande vill ha. Men vi brukar råda de studerande att ta emot plats i en boxbostad att börja med och sen köa till en etta, säger Ampiala.

Många studerande behåller bostaden över sommaren

I Karleby erbjuder Tankkari ungefär 500 boendeplatser och alla bostäder är uthyrda. Varje dag ramlar det in mellan 10 och 20 nya ansökningar.

– Just nu står 153 personer i kö för att få en bostad och 102 nya hyresavtal är skrivna inför hösten, säger bostadssekreterare Merle Ling.

Anmärkningsvärt för i år är att många fler studerande än tidigare valt att behålla sin studiebostad över sommaren. Deras kontrakt går ut i slutet av augusti och då blir antagligen fler bostäder tillgängliga.

Merle Ling säger att många av de utländska studerandena valt att inte resa hem denna sommar. Hon tror också att allt fler studerande valt att stanna kvar i Karleby för att sommarjobba.

– Det har funnits gott om arbetsplatser i Karleby den här sommaren och det tror jag är en bidragande faktor. Många av våra nya bostäder är också väldigt trivsamma, därför vill de studerande gärna behålla sin bostad, säger Ling.

Simelius gård blir studiebostäder.
Bildtext Nästa år får Jakobstad 16 nya studiebostäder strax intill torget.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Jakobstad bygger nya studiebostäder

I Jakobstad erbjuder stadens fastighetsbolag Ebba studiebostäder i Bodgärdet. Samtidigt håller man på att bygga 16 nya studeirbostäder i Simelius gård på Storgatan 10 intill torget.

– De här bostäderna blir tillgängliga först efter nyår, intresseanmälningarna är redan många, säger disponent Kimi Blomström.

Under Jakobs dagar höll Ebba öppet hus i Simelius gård och ett hundratal intresserade passade på att bekanta sig med bygget, både studerande, deras föräldrar och andra intresserade.

Blomström säger att tillskottet på studiebostäder är välbehövligt. I Bodgärdet finns det 30 studiebostäder, men en del är redan upptagna. Blomström säger att det just nu inte är så enkelt att hitta en bostad i Jakobstad.

– Läget är svårt just nu. Vi har ungefär 50 ansökningar som väntar och inte så många studiebostäder att erbjuda, säger Blomström.

Fastighetsbolaget Ebba hyr också ut vanliga bostäder som också är tillgängliga för studerande. Men också till dem är kön lång.

– Som studerande kan man också hyra en större bostad av oss och dela med andra studerande. Men många har stått länge i kö och situationen är lite problematisk, säger Kimi Blomström.