Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sociala förmåner höjs ett extra varv i augusti – men inflationen ligger långt före

Uppdaterad 25.07.2022 10:13.
Folkpensionsanstaltens logo
Bildtext Generaldirektör Outi Antila säger att det nu är färre som lyfter utkomststöd än år 2019, men den stigande inflationen kan lägga i en ny växel och då kan ansökningar börja rassla in.
Bild: Mikael Crawford

Syftet med den extra indexhöjningen är att förbättra köpkraften hos låginkomsttagare. Men höjningarna håller inte jämna steg med den stigande inflationen.

Låginkomsttagare får en liten lättnad från de stigande levnadskostnaderna i början av augusti, rapporterar Yle Uutiset. Riksdagen godkände tidigare i våras ett lagförslag om att höja de sociala förmånerna kopplade till folkpensionen med omkring 3,5 procent.

En indexhöjning i mitten av året är exceptionellt, vanligtvis sker justeringar i början av året. I januari höjdes förmånerna med 2,1 procent, alltså blir det här andra höjningen för i år.

Enligt Outi Antila, FPA:s generaldirektör, finns det ett klart behov av de extrainsatta justeringarna. Men antagligen kommer det inte ske några fler justeringar förrän årsskiftet.

– Om kostnadsstrukturen förblir oförändrad och inflationen är hög måste indexet höjas automatiskt, om inte politikerna beslutar något annat, säger Antila.

Henkilökuva
Bildtext Outi Antila menar att justeringen medför omkring 90 miljoner euro mer i förmånsutgifter för FPA.
Bild: Mikko Koski / Yle

Fler kan behöva lyfta utkomststöd

Enligt Antila kan de stigande priserna öka behovet av utkomststöd under de kommande månaderna.

– Ingen har för närvarande en kristallkula som kan säga hur snabbt inflationen kommer att stiga på denna nivå och om den kommer att vara permanent, men som sista utväg har vi utkomststödet. Jag kan tänka mig att antalet mottagare av utkomststöd kan öka något om indexhöjningen inte är tillräcklig.

Inflationen ligger dock långt före ökningarna.

I juni var inflationen i Finland 7,8 procent och förväntas stiga ytterligare. Vissa uppskattningar tyder på att prisökningarna kommer att nå sin kulmen nästa höst.

Vad innebär indexhöjningarna

  • De sociala förmånerna som är bundna till folkpensionsindex höjs i augusti.

  • Det här gäller bland annat folkpensionen, garantipensionen, arbetsmarknadsstödet, den grundläggande dagpenningen samt utkomststödet.

  • Folkpensionen höjs med omkring 24 euro i månaden, medan arbetsmarknadsstödet och den grundläggande dagpenningen stiger med 26 euro per månad.

  • Förutom det här höjs också studiebidraget med hela 5,7 procent, eftersom justeringen omfattar både normala ändringar och den extrainsatta ändringen.

Inflationen syns ännu inte hos FPA

I början av coronapandemin ökade behovet av utkomststöd dramatiskt. Sedan dess har antalet mottagare minskat tydligt.

– I takt med att pandemin avtagit, den ekonomiska situationen förbättrats och sysselsättningen ökat, har antalet personer som får utkomststöd minskat. För närvarande ligger vi till och med lägre än 2019, vilket innebär att inflationen inte riktigt har slagit igenom ännu. Vi får se hur situationen ser ut i höst, men tills dess hinner den nya justeringen redan träda i kraft, säger Antila.

De extra höjningarna gäller från början av augusti till slutet av året. Efter det ser man vad som gäller och hurdana justeringar det görs.

Den här artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Sosiaalietuuksiin lisäkorotus elokuussa – inflaatio karkaa kaukana edellä skriven av Miina Väisänen. Den svenskspråkiga versionen är skriven av Ellen Forsström.